Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι σημειώσατε 1

Καραντίνα ήταν, λοιπόν, και πάει; Το «ναι» δεν μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη σιγουριά έπειτα από έναν και πλέον χρόνο συμβίωσης με τον κορωνοϊό και τα τερτίπια του. Αυτό όμως δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα που έχει ξεδιπλωθεί μπροστά μας από χθες Παρασκευή: η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να στέλνουν (όσοι είχαν απομείνει, τέλος πάντων, να το κάνουν) sms στον κύριο Πιερρακάκη για να βγουν από το σπίτι τους, ενώ όσοι μπουχτισμένοι συνέλληνες ορέγονται ένα μεταχρονολογημένο πασχαλινό Σαββατοκύριακο εκτός των (όποιων) τειχών μπορούν να το πράξουν χωρίς τον φόβο του Νίκου-hard-Χαρδαλιά.

Κάπου εδώ, όμως, σταματούν τα ευφυολογήματα, καθώς αρχίζει η σοβαρή δημόσια συζήτηση για το θέμα των εμβολιασμών και των προνομίων που πρέπει (ή δεν πρέπει κατά άλλους) να έχουν οι εμβολιασμένοι έναντι του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Ήδη λαμβάνουν χώρα οι πρώτες «αψιμαχίες», με τους αρνητές του εμβολιασμού να παίρνουν θέσεις μάχης σε διάφορα φόρα ότι η ενδεχόμενη απαγόρευση π.χ. να παρακολουθήσουν στο άμεσο μέλλον μία συναυλία ή μία θεατρική παράσταση θα πρόκειται επί της ουσίας για καταπάτηση των προσωπικών ελευθεριών τους. Είναι ακριβώς εδώ που χάνεται το μέτρο και η αίσθηση της πραγματικότητας. Ας δούμε, λοιπόν, γρήγορα-γρήγορα δυο πολύ «πειστικές» παραμέτρους αυτής της πραγματικότητας.

Η πρώτη είναι ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε μία τόσο «εξτρεμιστική» σε ένταση και έκταση συνθήκη, που δεν μπορεί να αντιπαραβάλλεται συγκριτικά με το πώς λειτουργούσαμε και τι μέτρα εφαρμόζαμε ως πολιτείες σε άλλες ανέμελες περιόδους.

Η δεύτερη είναι ότι τα αποκαλούμενα προνόμια που ξορκίζουν οι ανεμβολίαστοι είναι ήδη εδώ, αφού από χθες 14 Μαΐου ελεύθεροι να μετακινηθούν προς τα νησιά θα είναι μόνο οι ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών ή τέλος βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες. Οι υπόλοιποι… last year που έλεγε και η παλιά διαφήμιση.

Όσοι μάλιστα νιώθουν αδικημένοι δεν έχουν παρά να ρίξουν μια ματιά στο site του ΕΟΔΥ και θα διαπιστώσουν ότι και πριν από τον κορωνοϊό ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός τού Π.Ο.Υ. καθιστούσε και καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό (λ.χ. κατά του κίτρινου πυρετού) στους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφτούν μία σειρά από συγκεκριμένες χώρες.

Για να μη μακρηγορούμε, όλα τα παραπάνω πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας δεν τα λες ούτε διακρίσεις ούτε καταπατήσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Πολλώ δε μάλλον δεν επιβάλλονται επειδή η παγκοσμιοποίηση θέλει να μαντρώσει τα αδούλωτα πνεύματα του πλανήτη ή να «τσιπάρει» τα εγκεφαλικά κύτταρα του μπαρμπα-Γιώργου. Γίνονται διότι η πανδημία, παρά την αποκλιμάκωση των διασωληνώσεων και της θετικότητας των κρουσμάτων, είναι πανταχού παρούσα και γιατί δεν το… ’χει σε τίποτα να μας αποτελειώσει με μία νέα ολέθρια καραντίνα. Γίνονται, όμως, κυρίως γιατί το ελληνικό –εν προκειμένω– κράτος έχει βάσει Συντάγματος (άρθρο 21, παρ. 3) τη γενική υποχρέωση να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών». Έστω και αν οι τελευταίοι δεν θέλουν να μεριμνήσουν οι ίδιοι γι’ αυτό…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα