Εμβολιασμοί: Ανοίγει την Μ. Τρίτη η πλατφόρμα για τους 30-39, Μ. Σάββατο οι 45-49

«Παγώνει» η χορήγηση του AstraZeneca στις εγκυμονούσες - Τι γίνεται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Αναλυτικά η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών και το σχέδιο «Ελευθερία»

Για την πορεία του σχεδίου εμβολιασμού «Ελευθερία» κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας αλλά και για τα διαθέσιμα εμβόλια που έχει η χώρα μας αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παίρνοντας τον λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη χορήγηση εμβολίων σε γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν άμεσα ή κυοφορούν. Όπως σημείωσε, τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι τα εμβόλια ασφαλή. Εντούτοις, τα στοιχεία προέρχονται από τις ΗΠΑ όπου χορηγούνται εμβόλια mRNA.

Tα εμβόλια ιικού (όπως της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) φορέα είναι κατά 99,9% ασφαλή.

Στον αντίποδα, όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, τα εμβόλια αυτά μειονεκτούν στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χρήση κατά την κύηση. «Είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, εντούτοις προκρίνεται στάση αναμονής για λίγο μέχρι να έχουμε στοιχεία και για αυτά τα εμβόλια», είπε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επισήμανε ότι «η πριν μία εβδομάδα είχαμε την απόφαση για άρση της χορήγησης. Στο διάστημα αυτό έγινε λεπτομερής έλεγχος για τα περιστατικά θρόμβωσης», για να προσθέσει ότι «η απόφαση ήταν κοινή στην άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Ο αριθμός των περιπτώσεων ήταν 15 περιπτώσεις 7,9 εκατ. δόσεων σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών».

«Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψης της χορήγησης του. Οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για αυτά τα σπάνια περιστατικά, και οι υγειονομικοί και το κοινό. Η επιτήρηση συνεχίζεται», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα γνωμοδότησε θετικά για στην άρση της απαγόρευσης για το Johnson & Johnson και στη χώρας μας, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ότ,ι αφορά το AstraZeneca «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Θεμιστοκλέους: Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα άτομα ηλικίας 40-44 ετών

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ανακοινώνοντας ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44, με AstraZeneca, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.

Όπως επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από την Τετάρτη 21 Απριλίου που άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 55-59, καθώς και των εκπαιδευτικών, έχουν ήδη κλειστεί 263.000 ραντεβού.

Στη συνέχεια επισήμανε επίσης ότι και από το Σάββατο που άνοιξε η πλατφόρμα για την ομάδα 50-55 και έχουν κλειστεί 270.000 ραντεβού.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι τη Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-39 με AstraZeneca και την Μ. Πέμπτη για τους 40-44, διότι υπήρχαν αρκετά διαθέσιμα ραντεβού, ενώ όσοι δηλώσουν, θα μπορέσουν να βρουν ραντεβού ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «για όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη μπορεί να γίνει από 8 έως 11 εβδομάδες».

«Οι εμβολιασμοί με το Johnson & Johnson θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 5 Μαΐου, μετά και τις αποφάσεις του αμερικανικού CDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επίσης ότι «το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 45-49 με όλα τα εμβόλια, ενώ από 5 Μαΐου αυξάνεται πολύ η δυναμικότητα των εμβολιασμών, με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα και αργότερα ακόμη περισσότερα».

Τέλος, κλείνοντας ο γενικός γραμματέας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους μέχρι τώρα εμβολιασθέντες, λέγοντας ότι «το Σάββατο ξεπεράσαμε τα 2.000.000 εμβολιασμένους έστω και με μία δόση και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα