Εμβολιασμοί: Από τις 21 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 40-44

Αναλυτικά η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους

Πάνω από ένα χρόνο και για την ακρίβεια τουλάχιστον 13 μήνες διαρκεί η ανοσία για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

«Η σύσταση πλέον μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά όπως είπε παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

«Ο κορωνοϊός παραμένει δίπλα μας» είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Θεοδωρίδου, πριν αναφερθεί στην αισιόδοξη εξέλιξη που προστίθεται στο ζήτημα των εμβολιασμών και σχετίζεται με μελέτη που έγινε σε επαγγελματίες υγείας στη Γαλλία που είχαν μολυνθεί και στη συνέχεια εμβολιάστηκαν. Όπως είπε μόλις πριν από λίγες ημέρες υπάρχει προδημοσίευση πολυκεντρικής μελέτης που δείχνει ότι σε 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν τα αντισώματα παραμένουν ενεργά μέχρι και 13 μήνες και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο επαναλοίμωξης. « Είναι η πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων και μειώνει κατά 96% τον κίνδυνο επαναλοιμώξης» σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει είπε και προσέθεσε ότι καλύπτονται από τα αντισώματα αυτά και για τις μεταλλάξεις του ιού.

Όπως εξήγησε, κατακόρυφη αύξηση αντισωμάτων μετά από φυσική νόσηση, έδειξε και μελέτη στην Ελλάδα, και σημείωσε ότι για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να γίνεται μία δόση εμβολίου.

«Τα υπάρχοντα εμβόλια μας προστατεύουν 100% από την σοβαρή νόσο και το θάνατο και σε σημαντικό βαθμό και από τις μεταλλάξεις» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε και στα επιχειρήματα του τύπου ότι “οι μεταλλάξεις κάνουν ανενεργό το εμβόλιο”, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύει και είναι λάθος. Ο κύριος τρόπος αναχαίτισης των μεταλλάξεων είναι να εμβολιαστούν όλοι άμεσα».

Να σημειωθεί ότι από σήμερα η ενημέρωση έγινε παρουσία δημοσιογράφων διά ζώσης, τους οποίους και καλωσόρισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ανοίγει από την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος μίλησε και αυτός με τη σειρά για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, κάνοντας γνωστό ότι από την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

Όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, την προσεχή Παρασκευή 21 Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 40-44 ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέχρι τις 31 Μαΐου περιμένουμε να έχουν γίνει 5.600.000 εμβολιασμοί συνολικά, με πάνω από 3.500.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση και πάνω από 2.000.000 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 56 νέους θανάτους και 647 διασωληνωμένους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα