Εμβολιασμοί: Στις 336.000 δόσεις της AstraZeneca, ένα περιστατικό θρόμβωσης

Τι είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου για τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας - Προς ολοταχώς για νέο ρεκόρ εμβολιασμών

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα μίλησαν από την αθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, μεταξύ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό αναφέρθηκαν και στις εξελίξει σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Αναφορικά με την εξέλιξη του εμβολιασμού και την επιχείρηση “Ελευθερία”, ο Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει 47.275 εμβολιασμοί και η ημέρα αναμένεται να κλείσει με ημερήσιο ρεκόρ 53.000 εμβολιασμών.

Μιλώντας για τα αποτελέσματα των εμβολιασμών τόνισε ότι σε χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά, όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι εντυπωσιακά, επιτρέποντας την σταδιακή επιστροφή σε μια κανονικότητα.

Αλλά και στη χώρα μας, στην ηλικιακή ομάδα 80-89 ετών, από την αρχή του έτους έχουν σημειωθεί 1.039 θάνατοι, εκ των οποίων οι 925 ανήκαν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων, 86 είχαν λάβει την πρώτη δόση και μόλις 28 σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία και για τις υπόλοιπες ηλιακές ομάδες, που βρίσκονται υπό επεξεργασία, είναι εξίσου συντριπτικά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Συνολικά 1.877.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας

Συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.241.000 αφορούν την πρώτη δόση, και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις.

Από 27 Μαρτίου μέχρι 3 Απριλίου το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού εμβολιασμού έφτασε το 97% για το εμβόλιο της Pfizer και το 94 για το AstraZeneca. Οι ακυρώσεις είναι 1% Pfizer και έως 3% στο AstraZeneca.

Ως προς το πλάνο παραδόσεων εμβολίων, από την Pfizer αναμένουμε 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson θα έχουμε μια μικρή παραλαβή 70.000 δόσεων τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο. Η Astrazeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων και περιμένουμε κι άλλες δόσεις.

Θεοδωρίδου: Τι συμβαίνει με τις θρομβώσεις και το εμβόλιο της AstraZeneca

Όσον αφορά τις εξελίξεις γύρω από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην διάρκεια της ενημέρωσης, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε κυρίως στα περιστατικά θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν κατά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της κ. Θεοδωρίδου

«Πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι ο ταχύς και όσο το δυνατόν ευρύτερος εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς θα συμβάλλει στη δημιουργία του τείχους προστασίας. Είναι αναμενόμενο σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα προκύψουν προβλήματα.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca. Από πλευράς επιδημιολογικής, φαίνεται ότι το σύνδρομο θρόμβωσης και θρομβοπενίας είναι περισσότερο συχνό σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλο το φάσμα των ηλικιών. Η Εθνική Επιτροπή παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και τις αξιολογεί.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη σύνδεση με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης. Στο ΗΒ, σε 18,1 εκατ. δόσεις AstraZeneca, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρόμβωσης και 8 περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Παγκοσμίως έχουν παρατηρηθεί 44 περιπτώσεις. Δεν έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο. Τα επεισόδια που έχουν παρατηρηθεί μετά τον εμβολιασμό, δεν έχουν υπερβεί τον αριθμό που συνήθως έχουμε.

Στην Ελλάδα, σε 346.000 δόσεις AstraZeneca, έχει αναφερθεί ένα επεισόδιο, που έχει χαρακτηριστεί πιθανό.

Παρά την ανησυχία που έχει αναφερθεί για τα περιστατικά αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει σημειώσει ότι το όφελος υπερτερεί της σημαντικά μικρής πιθανότητας να σχετίζονται με τα εμβόλια. Τα περιστατικά αυτά του σπάνιου συνδρόμου βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Οι υγειονομικοί θα πρέπει να συμπληρώνουν κίτρινη κάρτα, για επεισόδια εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό. Αύριο θα δοθούν λεπτομερείς οδηγίες για τους ενδιαφερόμενους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καταβάλει πανικός.

Οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται σε γιατρό αν παρουσιάσουν τα παρακάτω:
Δύσπνοια, θωρακικό άλγος, νευρολογικό σύμπτωμα, επίμονη κεφαλαλγεία άνω των τεσσάρων ημερών, ή μελανιές.

Η Επιτροπή συνιστά σε άτομα με αιμοπενία κάτω των 150.000 αιμοπεταλίων, ή θρόμβωση, να έχουν μία παρακολούθηση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί, καθώς υπάρχει θεραπεία».

Ολόκληρη η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα