Εμβόλιο Johnson&Johnson: Αποτελεσματικό κατά της νέας μετάλλαξης Δέλτα

Το εμβόλιό της εξουδετερώνει την ταχέως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα και παρέχει διαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης

Η εταιρεία Johnson& Johnson ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της ταχέως μεταδιδόμενης μετάλλαξης Δέλτα και άλλων στελεχών της Covid-19 και παρέχει διαρκή προστασία έναντι της λοίμωξης ευρύτερα.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη όσοι έλαβαν το εμβόλιο παρήγαγαν ισχυρά αντισώματα εξουδετέρωσης για τουλάχιστον οκτώ μήνες έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της «Δέλτα», που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε δε ότι το εμβόλιο της είναι κατά 85% αποτελεσματικό και θα μπορούσε να αποτρέψει τη νοσηλεία και τον θάνατο.

Το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητα του έναντι της «Δέλτα», συγκριτικά με το αρχικό στέλεχος του ιού, που εμφανίστηκε στην Κίνα, σύμφωνα με τους «New York Times».

Είναι όμως πιο αποτελεσματικό έναντι της «Δέλτα» από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής «Βήτα», κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

«Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, στην πραγματικότητα, σίγουροι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση αυτή τη στιγμή και ότι είμαστε προστατευμένοι από διάφορα στελέχη», δήλωσε ο Γιόχαν Βαν Χουφ, ο επικεφαλής της J&J παγκοσμίως για μολυσματικές ασθένειες και εμβόλια.

Η λήψη του εμβολίου εξουδετέρωσε την μετάλλαξη «Δέλτα» εντός 29 ημερών από την πρώτη δόση και η προστασία ωρίμασε και βελτιώθηκε με την πάροδο του χρόνου, ανέφερε η εταιρεία.

Με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, ο Βαν Χουφ είπε ότι η J&J δεν πιστεύει ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της θα χρειαστούν ενισχυτική δόση μέσα σε ένα χρόνο.

«Και αν απαιτείται ενίσχυση», είπε, «δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τη σύνθεση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα