Εμβόλιο και πόροι τα «φάρμακα» της κοινωνίας

Ποιος είναι ο οδικός άξονας της κυβέρνησης για την επιστροφή στην κανονικότητα και στην ανάπτυξη της οικονομίας

Τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και τα φάρμακα για τους νοσούντες από τον covid-19 αποτελούν όπλα όχι μόνο για τους γιατρούς, αλλά και για την κυβέρνηση, η οποία πλέον μπορεί να σχεδιάσει το πώς θα κινηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021, το οποίο θα αποτελέσει κριτήριο για τη συνέχεια και την ανάκαμψη της οικονομίας.

 Του Μ.Κ.

Από τη στιγμή που αρχίσουν οι εμβολιασμοί, τότε και η οικονομία θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς και πλέον θα μπορεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Αναμφίβολα, η πανδημία δεν θα τελειώσει με το μόλις ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αλλά σίγουρα περί το Πάσχα, όπως λένε και οι επιστήμονες, θα έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται η ανοσία της αγέλης. Μιλάμε για τον Μάιο, καθώς το Πάσχα του 2021 συμπίπτει με τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.

Μέχρι τότε, όπως ισχυρίζονται στο Μαξίμου, θα έχει ανακουφιστεί το ΕΣΥ, το οποίο θα έχει ενισχυθεί με γιατρούς και νοσοκόμες, θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Και όπως αισιοδοξούν στο πρωθυπουργικό μέγαρο ήδη θα έχει δρομολογηθεί το νέο ΕΣΥ, όπως υποσχέθηκε προ ολίγων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα στην οικονομία

Φυσικά, η πανδημία πέρα από την ανατροπή στην καθημερινότητά μας έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία. Η οικονομική δραστηριότητα κινείται στα ρηχά και ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε θα επανέλθει η οικονομία σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς. Όπως ουδείς μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η πραγματική ζημία της πανδημίας. Διότι, καλώς ή κακώς, με τα δεδομένα να αλλάζουν σχεδόν ανά εβδομάδα, ακόμη και οι νομπελίστες της οικονομίας δυσκολεύονται να προβλέψουν πού θα καταλήξει η ύφεση.

Αυτό που εκπέμπεται από το Μαξίμου και με δηλώσεις του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Άκη Σκέρτσου, είναι ότι υπάρχουν αποθέματα για να στηριχθούν κι άλλο οι επιχειρήσεις, με βασική προϋπόθεση να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως με τον ερχομό των εμβολίων και των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεπεράσουν και τις όποιες γκρίνιες ακούγονται το τελευταίο διάστημα. Γκρίνιες και για τις αστοχίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όπως επίσης και για τα οικονομικά. Διότι ας μη λησμονούμε ότι οι περισσότερες οικογένειες συντηρούνται με τα χρήματα του κράτους. Κι όπως αναλύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, «από τη στιγμή που αντέχουμε σε μία τόσο δύσκολη χρονιά, τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο κόσμος να στηρίξει και το πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα ξεκινήσει το 2021».

Με το εμβόλιο θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, οπότε θα είναι πιο εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα

Και φυσικά, εξετάζουν όλες τις κινήσεις, αλλά δεν νιώθουν να απειλούνται από το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι παρά τις τεράστιες δυσκολίες εξακολουθούν να κρίνουν ότι εάν στη διακυβέρνησης της χώρας ήταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πράγματα θα εξελίσσονταν πολύ χειρότερα. Μάλιστα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουν ότι το 70% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής και περίπου το 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις απαντούν ότι συμφωνούν με τις περισσότερες από τις βασικές πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Με αυτά τα δεδομένα, από τον σφυγμό της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων θα είναι εφικτή η επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα –αν και όχι πλήρως– στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους. Με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και με ένα ισχυρό τουριστικό ρεύμα το καλοκαίρι, παρόλο που θα είναι χαμηλότερο από τα προ κορωνοϊού επίπεδα, υπάρχει η πεποίθηση για ανάπτυξη άνω του 4% το 2021, με όλες αυτές βέβαια τις προϋποθέσεις.
Ακόμα μία προϋπόθεση είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που απασχολεί έντονα το πρωθυπουργικό επιτελείο. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης είχε αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με στελέχη μεγάλων εταιρειών, έχοντας διττό στόχο. Από τη μία να διαπιστώσει τι αντίκτυπο έχει εκτός συνόρων η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για 7 χρόνια, υπό προϋποθέσεις, όσοι αποφασίσουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, και από την άλλη το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών για επενδύσεις στη χώρα μας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζητήσεις με συνεργάτες του, την επόμενη ημέρα της πανδημίας ένα από τα ζητήματα στα οποία θα εστιάσει την προσοχή του είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το 2018 και το 2019, η Ελλάδα είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μάλιστα, που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, περιγράφονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που στοχεύουν σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, με πρωταρχικό στόχο την παροχή ίσων ευκαιριών για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και άλλα χαρακτηριστικά.

Η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα σημαντικό όλο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Οι βασικοί στόχοι για 2021

Σε λίγες ημέρες ξημερώνει μία νέα χρονιά και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι καλύτερη από το δραματικό 2020, όπου δεκάδες χιλιάδες πέθαναν σε όλη την υφήλιο και ανατράπηκε η καθημερινότητά μας. Η εύρεση εμβολίου, συν τα φάρμακα που αποκαλύφθηκαν για την αντιμετώπιση του ιού, αφήνουν ελπίδες, ότι σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Βεβαίως, όλοι στην κυβέρνηση εκτιμούν πως εάν τηρηθούν οι προτεραιότητες και οι εντολές που υπάρχουν από το Μαξίμου, τότε το 2021 θα είναι ένα έτος επιστροφής όχι μόνο στην ανάπτυξη, αλλά και επιστροφή στην κανονικότητα. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το καλοκαίρι το ΕΣΥ, το οποίο άντεξε, θα έχει περάσει στη νέα εποχή, καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η ενίσχυσή του και θα έχουν εφαρμοστεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, όλοι εκτιμούν πως με την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, συν τις ξένες επενδύσεις, αλλά και τη στήριξη των επιχειρήσεων θα επανακάμψει σε πολύ καλύτερους ρυθμούς η οικονομική δραστηριότητα. Τέλος, μεγάλο βάρος δίνει το Μαξίμου και σε ένα σχέδιο το οποίο θα εκπονηθεί για ένα τουριστικό ρεύμα το ερχόμενο καλοκαίρι. Όσο κι εάν ακούγεται παράξενο, μόνο την ημέρα που πήρε άδεια το εμβόλιο της Pfizer (την Τετάρτη) στη Βρετανία υπήρξαν πολλές προκρατήσεις για διακοπές στη χώρα το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα