Ένα «άτακτο» Brexit θα κοστίσει δισεκατομμύρια στους Ευρωπαίους

Τι αναφέρει μελέτη του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann. Ποιες χώρες θα «πληγούν» από μια τέτοια απόφαση και ποιες θα βγουν κερδισμένες

Πλήγμα δισεκατομμυρίων ευρώ θα υπάρξει για τους Ευρωπαίους πολίτες από το Brexit, καθώς το κόστος θα δημιουργηθεί λόγω της μείωσης των εισοδημάτων τους όπως αναφέρει σε μελέτη του το γερμανικό ίδρυμα Bertelsmann.

Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικότερες σε περίπτωση μιας «άτακτης» εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών λόγω της επιβολής δασμών μετά το Brexit. Παράλληλα η αποχώρηση της Βρετανίας θα σημάνει μείωση του ανταγωνισμού στα αγαθά και τις υπηρεσίες που θα οδηγήσει σε αυξήσεις των τιμών και μείωση των αποδοχών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη DW ο Ντομινίκ Πονατού, εκ των συντακτών της έρευνας. Οι πολίτες της ΕΕ -πλην των Βρετανών- θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 40 δισ, ευρώ ετησίως αν το Ηνωμένο Βασίλειο πει αντίο χωρίς συμφωνία.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να υποστούν οι Βρετανοί με 57 δισ. ευρώ ετησίως , δηλαδή περίπου 873 ευρώ ανά κάτοικο.

“Το Brexit θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τα θεμέλια της μεγαλύτερης οικονομικής ζώνης του κόσμου. Βρυξέλλες και Λονδίνο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν μια συμφωνία”, δήλωσε ο Αρτ ντε Γκέους, πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος.

Το χειρότερο πλήγμα στην ΕΕ θα δεχθούν Γερμανία και Γαλλία

Χώρες όπως η Γερμανία (10 δισ ευρώ) και η Γαλλία (8 δισ ευρώ), οι οικονομίες των οποίων στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές, αναμένεται να δεχθούν το μεγαλύτερο πλήγμα σε περίπτωση άτακτου Brexit, ενώ ακολουθεί η Ιταλία με 4 δισ ευρώ ετησίως, η Ιρλανδία με 3,5 και η Ολλανδία με 3.

Μικρότερες οι επιπτώσεις με «μαλακό» Brexit

Αν όμως αποχωρήσει η Βρετανία με συμφωνία από την Ένωση τότε οι επιπτώσεις αναμένεται να είναι πολύ μικρότερες -σχεδόν οι μισές για την ΕΕ, περίπου 5 δισ. ευρώ για τη Γερμανία και περίπου 32 δισ. ευρώ για το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΗΠΑ, Κίνα οι κερδισμένοι

Από την άλλη πλευρά χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να επωφεληθούν από το Brexit, ειδικά αν είναι «άτακτο». Στις ΗΠΑ τα εισοδήματα θα μπορούσα να αυξηθούν ετησίως κατά 13 δισ. ευρώ σε μια τέτοια περίπτωση, στην Κίνα κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, ενώ στη Ρωσία κατά περίπου 260 εκ. δολάρια.

«“Η ευρωπαϊκή αλυσίδα αξίας θα επηρεαστεί αρνητικά από το Brexit», σημειώνει ο Πονατού. «Αυτό θα καταστήσει πιο ακριβό το εμπόριο στο εσωτερικό της ΕΕ και πιο ελκυστικό το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο».

 

 

 

Διαβάστε επίσης