Ένα… παράλληλο σύμπαν – Η Ελλάδα δείχνει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων στη Γερμανία

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αυτός που προέτρεψε το Βερολίνο να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», αναφέρει σε δημοσίευμά της η ισπανική ιστοσελίδα, El Economistas

«Αντιστροφή ρόλων» φαίνεται πως δημιουργείται σταδιακά, καθώς η Ελλάδα είναι εκείνη που προτείνει σταδιακά μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, προκειμένου να βγει από την οικονομική κρίση που βιώνει. Εάν αυτό το σενάριο το έγραφε κάποιος στην αρχή της δεκαετίας του 2010, μάλλον θα τον περνούσαν για παράφρων, όμως, όπως όλα συνηγορούν, τα πάντα είναι εφικτά.

Στο γεγονός αυτό εστιάζει η ισπανική ιστοσελίδα El Economistas σε δημοσίευμά της, στο οποίο σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η ζωή κάνει πολλούς κύκλους. Ακόμη και οι ψηλότεροι πύργοι πέφτουν» και προσθέτει: «Αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν κοιτάζουν τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ελλάδας. Αν πριν από μιάμιση δεκαετία η Γερμανία ήταν το πρότυπο που κράτησε την Ευρώπη και επέβαλε λιτότητα στην Ελλάδα, βυθίζοντας τη χώρα στο σκοτάδι, τώρα είναι η Αθήνα που προτείνει μεταρρυθμίσεις σε μια …κουτσή γερμανική οικονομία… Αν θέλετε να βγείτε από την κρίση, θα πρέπει να κάνετε μεταρρυθμίσεις, τηλεγραφούν οι Έλληνες».

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν αυτός που προέτρεψε το Βερολίνο να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Σε συνέντευξή του στο γερμανικό “TableBriefings”, τόνισε την ανάγκη να ανακάμψει η Γερμανία και για να γίνει αυτό, πρέπει να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις σε θέματα όπως η υπερβολική γραφειοκρατία», συνεχίζει η ιστοσελίδα.

Και προσθέτει: «Τα λόγια του Μητσοτάκη έρχονται σε ένα πλαίσιο στο οποίο η δυναμική έχει αντιστραφεί. Το τέλος της πανδημίας έδωσε στις μεσογειακές οικονομίες (που κάποτε ονομάζονταν «γουρούνια», pigs) μεγαλύτερη ώθηση σε έναν κόσμο πιο εστιασμένο στις υπηρεσίες. Ο τουρισμός είναι το καλύτερο παράδειγμα – σε σύγκριση με ένα γερμανικό “εργοστάσιο” που επλήγη από υψηλό ενεργειακό κόστος χωρίς “φθηνό” ρωσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με υψηλά επιτόκια και, κυρίως, με την Κίνα να μετατρέπεται από πελάτης σε σκληρό αντίπαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας».

Σήμερα, γράφει η ισπανική ιστοσελίδα, «η Ελλάδα αναπτύσσεται περισσότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (με διπλάσιο ρυθμό), με αύξηση του ΑΕΠ που θα ξεπεράσει το 2% τα επόμενα χρόνια, κάτι που επιτρέπει κάποια σύγκλιση με τα πλουσιότερα έθνη, αν και είναι ακόμα πολύ μακριά. Μέρος της σημερινής ανάπτυξης οφείλεται πιθανώς στις μεταρρυθμίσεις που την ανάγκασε η Γερμανία να κάνει στο παρελθόν», υποδηλώνοντας ότι τίποτα δεν είναι σταθερό στην οικονομία και την πολιτική.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έκλεισε το 2024 σε ύφεση, γεγονός το οποίο συνέβη και το 2023, ενώ η ευρύτερη οικονομία της χώρας ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση, το υψηλό κόστος της κλιματικής ουδετερότητας, καθώς και ορισμένα ακόμη εγχώρια ζητήματα.

Μάλιστα, οι κακές οικονομικές επιδόσεις της άλλοτε κραταιάς δύναμης της Ευρώπης οδήγησαν και στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς, με τη χώρα να αναμένεται να οδηγηθεί στις κάλπες τον επόμενο μήνα.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα