Ένα στα πέντε νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επιχειρεί να περάσει το μήνυμα πως η ελπίδα επιστρέφει στη χώρα και κάθε Έλληνας πολίτης σύντομα θα βιώσει τις θετικές συνέπειες της ανάπτυξης, ωστόσο η αλήθεια των αριθμών είναι τελείως διαφορετική.

Οπως, πολύ σωστά, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Associated Press «η οικονομικά “πληγωμένη” Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο για την ανάκαμψη», καθώς μετά από έξι χρόνια ύφεσης και αναρίθμητα μέτρα λιτότητας που υποτίθεται ότι θα βελτίωναν την οικονομία μας, «ένα στα πέντε νοικοκυριά στην Ελλάδα δεν έχει κανέναν εργαζόμενο, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας λόγω της παρατεταμένης ανεργίας».

Ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο που στόχο έχει να παρέχει ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που έχουν χάσει το δικαίωμα στην περίθαλψη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 εθελοντές που υποστηρίζουν την προσπάθειά του και συλλέγουν φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό. Οπως ο ίδιος λέει στο πρακτορείο ειδήσεων: «Ποτέ δεν είχα φανταστεί πως θα δουλεύαμε υπό αυτές τις συνθήκες. Οι άνθρωποι που έρχονται σε εμάς είναι θυμωμένοι, βαθιά λυπημένοι και ντρέπονται για την κατάστασή τους. Προσπαθούμε να τους φέρουμε ξανά την ελπίδα στο πρόσωπο».

Οι κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης, παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση, δεν θα μπορέσουν να εξαλειφθούν εύκολα, αναφέρεται στο άρθρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναστραφεί η κατάσταση.

Ο κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Αλέξανδρος Κεντικελένης σημειώνει πως: «Το χρονικό της κρίσης δεν συμπίπτει με τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. Η οικονομική ύφεση μπορεί να διήρκεσε έξι χρόνια, αλλά η κοινωνική κρίση θα κρατήσει περισσότερο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα