Ένας αιώνας ελληνικού σινεμά στον ΟΤΕ TV με σπάνιες ταινίες σε πρώτη προβολή 

Αναπόσπαστο κομμάτι της τηλεοπτικής καθημερινότητας των Ελλήνων αποτελεί εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός κινηματογράφος. Και αν οι περισσότεροι θυμούνται τα ασπρόμαυρα blockbuster των ιερών τεράτων της εγχώρια κινηματογραφικής παραγωγής, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την προβολή της πρώτης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους.

Ήταν 1914 όταν παίχτηκε στο πανί η κλασσική και αγαπημένη «Γκόλφω», η ταινία που άνοιξε το δρόμο της άνθισης της 7ης τέχνης στη χώρα μας. Με αυτή την αφορμή και γνωρίζοντας την αγάπη του κοινού για τις παλιές καλές ταινίες, ο OTE TV αποφάσισε να γιορτάσει αυτή την επέτειο πρωτοπορώντας: θα προβάλει όλο τον μήνα Μάιο ένα σπουδαίο αφιέρωμα στο οποίο περιλαμβάνονται σπάνιες παραγωγές, ιστορικές ταινίες, αλλά και ταινίες που θεωρούνταν χαμένες, διασώθηκαν και προβάλλονται πρώτη φορά για το τηλεοπτικό κοινό. Ειδικότερα, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση προβάλλονται, σε αναπαλαιωμένες κόπιες, σπάνιες παραγωγές από τις δεκαετίες του ’20, του ’30 και του ’40, που κατάφερε να εξασφαλίσει ο ΟΤΕ TV σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Το… ραντεβού, λοιπόν, των συνδρομητών του ΟΤΕ TV με την κλασική ελληνική 7η τέχνη έχει καθοριστεί κάθε βράδυ στις 23:30 στο κανάλι ΟΤΕ CINEMA 3 –πρόκειται για το μοναδικό κανάλι που προβάλει 24 ώρες το 24ώρο ελληνικές ταινίες-, όπου από την 1η Μαΐου και για ολόκληρο τον μήνα θα προβάλλεται μία εμβληματική ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Το αφιέρωμα του ΟΤΕ CINEMA 3 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερις ταινίες του βωβού κινηματογράφου, με αποκατεστημένη μουσική επένδυση, το «Οι Περιπέτειες του Βιλάρ» (1924), που αποτελεί την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία με υπόθεση με τον κωμικό Νικόλαο Σφακιανό, την «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, πρώτη εμπορική επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, το «Ο Μάγος της Αθήνας» (1930) του Αχιλλέα Μαδρά, πρωτοποριακό δείγμα του ελληνικού βωβού κινηματογράφου και το «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου, από τις αρτιότερες καλλιτεχνικές παραγωγές της εποχής.

Στο πλαίσιο του ίδιου αφιερώματος θα προβληθούν δύο ιστορικές ταινίες της Finos Film, που για πολλά χρόνια θεωρούνταν χαμένες και προβάλλονται τον Μάιο για πρώτη φορά στην τηλεόραση, στο OTE CINEMA 3, ψηφιακά αποκατεστημένες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πρόκειται για «Το Τραγούδι του Χωρισμού» (1939), πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, μοναδική σκηνοθετική δουλειά του ίδιου του Φιλοποίμενα Φίνου και πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Λάμπρου Κωνσταντάρα και την ταινία «Μαρίνα» (1940) του Αλέκου Σακελλάριου με τη Στέλλα Γκρέκα, η κόπια της οποίας ήταν χαμένη για χρόνια μέχρι που εντοπίστηκε στην Αίγυπτο και διασώθηκε από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Οι συνδρομητές του ΟΤΕ TV θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να απολαύσουν την πρώτη ταινία όπου εμφανίστηκε η Σοφία Βέμπο, η «Προσφυγοπούλα» (1938) αλλά και την τελευταία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» (1966), υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου.

Εξάλλου, οι τηλεθεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις ταινίες που έκαναν τους Έλληνες δημιουργούς γνωστούς διεθνώς, όπως το «Μία Αιωνιότητα και μία Μέρα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μοναδική ελληνική ταινία που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, τα υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Κόκκινα Φανάρια» με τη Τζένη Καρέζη και «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με την Ειρήνη Παππά, αλλά και η «Κάλπικη Λίρα» του Γιώργου Τζαβέλλα που ο Γάλλος ιστορικός Ζ. Σαντούλ κατέταξε στις 1.000 καλύτερες ταινίες παγκοσμίως.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν και άλλες, πιο πρόσφατες παραγωγές, όπως το «Τέλος Εποχής» του Αντώνη Κόκκινου που κέρδισε 5 βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, «Το Δέντρο που Πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη που κέρδισε από ένα βραβείο στα φεστιβάλ Βερολίνου και Θεσσαλονίκης και η κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Safe Sex» που έκανε εκ νέου δημοφιλή τον ελληνικό κινηματογράφο

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα