Ένας Κύπριος στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας

Το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  θα ανακοινωθεί ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες αυτός θα είναι ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος επί μία πενταετία ως Επίτροπος της Κύπρου είχε το χαρτοφυλάκιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων.  Το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως σύμβουλος στην Κομισιόν σε θέματα που αφορούν την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης πέραν των εμπειριών του από το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο είναι ενεργό πολιτικό στέλεχος και δεν είναι πρώτη φορά που θα ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική σκηνή. Ως φοιτητής στην ιατρική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν στον Ρήγα Φεραίο τη νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού, την εποχή που ηγετικό δίδυμο ήταν ο Μπάμπης Δρακόπουλος και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Αν και δηλώνει κεντροαριστερός, εν τούτοις στην Κύπρο έκανε καριέρα με τον συντηρητικό Δημοκρατικό Συναγερμό, με τον οποίο εξελέγη και βουλευτής κι ευρωβουλευτής. Έχει θητεύσει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου και επί Γλαύκου Κληρίδη (1998-1999) και επί Νίκου Αναστασιάδη (2013-2014). Ήταν από τους πρώτους που ασπάστηκε το αφήγημα του Κώστα Σημίτη και στην Κύπρο το 1995 ίδρυσε Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας. Στην Ελλάδα ο Κώστας Σημίτης είχε ιδρύσει τον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ). Ο Χρήστος Στυλιανίδης ήταν στενός συνεργάτης του αείμνηστου Γιάννη Κρανιδιώτη και είχαν δώσει μαζί τη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Η απόφαση του πρωθυπουργού για τον Χρήστο Στυλιανίδη ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο με την εμπλοκή με την άρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, να αναλάβει τη θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές και συνεννοήσεις με τον πρώην Επίτροπο (2014-2019) ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κ. Στυλιανίδης είναι ένας άνθρωπος με απίστευτη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας, στοιχεία που θεωρούνται εχέγγυα για την πολιτική οργάνωση και εποπτεία της νέας δομής. Τόσο που είναι να απορεί κανείς γιατί προτιμήθηκε αρχικά ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος ως γνωστόν πανικοβλήθηκε στην πρώτη πολιτική κρίση που κλήθηκε να χειριστεί, προτού καν ορκιστεί… Πέρα από τα αντικειμενικά προσόντα του κ. Στυλιανίδη για τη θέση, η επιλογή αυτή έχει και κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που αξίζουν να σημειωθούν.

Στον κ. Στυλιανίδη θα αποδοθεί και η ελληνική υπηκοότητα, όπως είχε γίνει επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ (πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης) με τον αδικοχαμένο σε αεροπορικό δυστύχημα κυπριακής καταγωγής υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πτέραρχος ε.α. Ευάγγελος Τουρνάς θα αναλάβει χρέη υφυπουργού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα