Ένας Παππάς, σαν τον… Παππά (τον γνωστό…)

O εισαγγελέας Σπύρος Παππάς –που μόλις χθες προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών– ζήτησε(!!!) εξηγήσεις(!!!) από τον αντ/λέα ΑΠ Γ. Αγγελή γιατί «παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής έγγραφα του FBI για τη Novartis», έγγραφα που δεν ήταν διαβαθμισμένα ως απόρρητα…

Η προσπάθεια της πλευράς Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη και σία να αποφύγουν το ακροατήριο του Ειδικού Δικαστηρίου γίνεται πλέον κατανοητή. Κατ’ αρχάς, εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα να μπλοκάρουν την εξέλιξη της ανάκρισης, γεγονός όμως που κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι και δικαίωμά τους και, κατά δεύτερον, να ξεκινούν έναν αγώνα προκειμένου να δυσφημήσουν την προσωπικότητα και την αξιοπιστία των βασικών μαρτύρων κατηγορίας, όπως είναι οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Γ. Αγγελής και Π. Αθανασίου και η Εισαγγελέας Εφετών Ε. Ράϊκου.

Η προσπάθεια αυτή είναι φυσική συνέπεια του δόγματος Παπαγγελόπουλου «άσκησε δίωξη και άσε τους εμπλεκόμενους να αθωωθούν αργότερα».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο χρονικό διάστημα είναι αυτό «το αργότερα». Ένα, δύο ή τρία χρόνια; Η απάντηση στο ερώτημα είναι σχετική. Ποικίλλει ανάλογα την περίπτωση. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλος ο φιλικός Τύπος του Παπαγγελόπουλου έχει συγκεκριμένο μοτίβο για όλες τις περιπτώσεις. «Γιατί φωνάζετε;» Τον κάθε ένα «τον ερευνά η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η  εμπλοκή του Αντεισαγγελέα  Αρείου Πάγου Γ. Αγγελή. Όταν στις αρχές Ιανουαρίου 2019, δηλαδή κοντά 2,5 χρόνια πριν, ο Γ. Αγγελής κατήγγειλε εγγράφως όλες τις παρανομίες της Ε. Τουλουπάκη και τίναξε την σκευωρία στον «αέρα», η τότε Εισαγγελέας Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου πήρε τις έγγραφες εξηγήσεις ή αλλιώς απολογία της Ε. Τουλουπάκη και όσα ανέφερε αυτή σε βάρος του Γ. Αγγελή, προκειμένου να ελαφρύνει τη θέση της, τα χαρακτήρισε  ενδεχόμενες ποινικές παραβάσεις που δήθεν είχε διαπράξει ο Γ. Αγγελής και διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Η υπόθεση αυτή ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπυρίδωνα Παππά.

Υπάρχουν όμως επιμέρους περιπτώσεις, που είμαστε υποχρεωμένοι να σχολιάσουμε επειδή ακριβώς αφορούν τον πυρήνα  της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Δεν φτάνει που η συγκεκριμένη δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Σπ. Παππά περίπου δύο (2) χρόνια για να εξετάσει τέσσερα (4) πλημμελήματα, το πιο σημαντικό είναι το εξής: Ένα από τα ενδεχόμενα αδικήματα που εξετάζει και για το λόγο αυτό ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από τον Γ. Αγγελή είναι και αυτό της παραβίασης  δικαστικού απορρήτου. Η κατηγορία που έχει θέσει επί λέξει είναι η εξής: «ότι στην Αθήνα και ενώ κατείχε από τις 19-12-2018  υπηρεσιακά έγγραφα, που παρανόμως είχε υπεξαγάγει  από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και αφορούσαν την υπόθεση Νοvartis, τα γνωστοποίησε και τα παρέδωσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων».

Με απλά λόγια ο εισαγγελέας Σπ. Παππάς ζητά εξηγήσεις από τον Γ. Αγγελή, γιατί σαν μάρτυρας, καταθέτοντας ενόρκως, είπε την αλήθεια και μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων!!! Και καταθέτοντας την αλήθεια παρέδωσε ένα έγγραφο του FBI, στο οποίο γινόταν ρητή αναφορά ότι δεν υπάρχει καμία  εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση, και το οποίο βεβαίως η Ε. Τουλουπάκη είχε φροντίσει να μην αποστείλει στη Βουλή, παρ’ ότι δεν έχει χαρακτηρισθεί ως απόρρητο έγγραφο από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το ερώτημά μας  είναι έντονο αλλά απλό. Τι ρόλο παίζει ο συγκεκριμένος εισαγγελέας Πρωτοδικών και αν έχει συνείδηση της θέσης του στο δικαιικό σύστημα της χώρας. Είναι δυνατόν  ακόμη και να τολμά να σκεφτεί να εξετάσει οποιοδήποτε πολίτη για τέτοιου είδους «κατηγορία». Δηλαδή να κατηγορείται κάποιος επειδή είπε την αλήθεια και μάλιστα στη Βουλή των Ελλήνων, η οποία στην συγκεκριμένη  περίπτωση εκτελούσε ομοιόβαθμα καθήκοντα εισαγγελέα. Αν αυτό δεν είναι αλλοίωση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος τότε τι μπορεί να είναι;  Δεν μπορεί κάποιος, επειδή πρέπει να γίνεται σεβαστός, λόγω της ανεξαρτησίας του, να κάνει ο ίδιος κατάχρηση αυτής της ανεξαρτησίας… Οι  αρχές λειτουργίας παρακρατικών μηχανισμών κάπως έτσι ξεκινάνε. Δεν χρειάζεται κάποιος συνειδητά να συμμετέχει σε κάποια ομάδα και να «συνωμοτεί». Η ανεπάρκεια αρκεί για να γίνει το κακό.

Το ερώτημα αυτό απευθύνεται και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλειώτα, με την ευχή «να τους χαίρεται τέτοιους εισαγγελείς» και να φροντίζει να προαχθούν και σε παραπάνω θέσεις, όπως έγινε τελικά για τον κ. Σπύρο Παππά, που κατά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου προήχθη στις 28 Μαΐου σε αντεισαγγελέα Εφετών…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα