Ένας προφήτης, μα τι προφήτης…

Όταν η επιλογή ενός προπονητή για την εθνική ομάδα είναι και προϊόν εξυπηρέτησης του προέδρου προς το «αφεντικό», ο Άγγελος Αναστασιάδης αναλαμβάνει τα ηνία και με διάφορες λεκτικές παραδοξότητες και εξυπνακισμούς, προσπαθεί να πείσει το ημιμαθές ακροατήριο και των δημοσιογράφων, ότι είναι ένας «Λουδοβίκος» του ποδοσφαίρου. «Εγώ ειμί το ποδόσφαιρο», ένα πράγμα…

Εξηγούμαι: Μετά την ήττα 1-0 από την Εσθονία μέσα στο ΟΑΚΑ, ο Άγγελος Αναστασιάδης ανάμεσα στ’ άλλα είπε ότι έχει εμπιστοσύνη «σ’ αυτά τα παιδιά». Κατ’ αρχάς, ας αναλύσουμε τον χαρακτηρισμό «παιδιά», που συνέχεια χρησιμοποιεί στο λεξιλόγιό του ο ομοσπονδιακός προπονητής. Οι παίκτες δεν είναι «παιδιά», είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και είναι άνδρες, όχι παιδιά. Παιδί, σύμφωνα με την Συνθήκη για τα δικαιώματα των παιδιών του ΟΗΕ, θεωρείται η ηλικία των 18 ετών και κάτω. Και νομικά, επίσης.

Τα «παιδιά» είναι απόρροια ενός ενδόμυχου «πατερουλισμού» που διακατέχει χρόνια τώρα τον Άγγελο Αναστασιάδη και τίποτα περισσότερο. Πάντα συμπεριφερόταν ως «πατερούλης» στις ομάδες και το εμφάνισε πολλές φορές με δηλώσεις του, «θάνατος» κ.λπ. Ο Πορτογάλος Πάουλο Σόουζα, δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γιουβέντους και την Ντόρτμουντ πριν έρθει στον Παναθηναϊκό, δεν αισθανόταν «παιδί», αλλά επαγγελματίας, και αγνοούσε τις «πατρικές» συμβουλές του Αναστασιάδη στα αποδυτήρια. Και θυμόμαστε τις προσβλητικές ατάκες «δεν μπορεί το παλικάρι» και άλλα τέτοια.

Ο Αναστασιάδης αυτοπροσδιορίζεται ως «professor» του ποδοσφαίρου, πετώντας διάφορες ποδοσφαιρικές ασυναρτησίες, εν είδει βαθυστόχαστου προβληματισμού. «Με μένα, θα τα δείτε όλα». Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο νεολογισμός; Ο… Θεός κι η ψυχή του. Επίσης, «δεν υπάρχουν θέσεις στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχουν εξάρια, εννιάρια, δεκάρια». Αν αυτό δεν είναι εξυπνακισμός, τότε τι είναι; Τι θα πει ότι δεν υπάρχουν θέσεις; Η ερώτηση έγινε με αφορμή τη γενική παραδοχή ότι η Εθνική δεν διαθέτει παίκτες για την πλάγια γραμμή, με συνέπεια ν’ αναγκάζεται ο Αναστασιάδης, όπως κι ο Σκίμπε, να τοποθετεί εκεί παίκτες όπως ο Μάνταλος και ο Πέλκας ή ο Φορτούνης.

Τα δυο μπακ, όποια κι είναι αυτά, Τοροσίδης, Τσιαμίκας, Κούτρης, Γιαννούλης, Μπακάκης, Σταφυλίδης, έχουν τη δυνατότητα να παίζουν άριστα στην πλάγια γραμμή. Πόσες κούρσες, ωστόσο, μπορούν να κάνουν κατά τη διάρκεια ενός αγώνα; Δεν είναι υπεράνθρωποι να κάνουν περισσότερες από πέντε κατεβασιές ανά ημίχρονο. Συνήθως, τις μοιράζονται με τους δυο πλάγιους μέσους, οι οποίοι δεν μπορούν να τα καταφέρουν εκεί στην πλάγια γραμμή, παίζοντας σε κλειστούς χώρους.

Πώς, λοιπόν, δεν υπάρχουν θέσεις στο ποδόσφαιρο; Ακόμα και στο επαναστατικό «Total Football» του Άγιαξ στη δεκαετία του ’70, θέσεις υπήρχαν. Ο Αναστασιάδης, ωστόσο, εντυπωσιάζει τα πλήθη με τέτοιες δηλώσεις, εκπλήσσοντας το ίδιο το ποδόσφαιρο με τα λεγόμενά του.

Η Εθνική χάνει από την Εσθονία, ο Αναστασιάδης δίνει οδηγίες «μην κάνεις κοντρόλ», όπως μας μετέφερε ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού που μετέδιδε το παιχνίδι. Εδώ, δεν υπάρχουν σχόλια. Το κυριότερο: Μετά το παιχνίδι με την Εσθονία, ο Αναστασιάδης δηλώνει: «Έχω εμπιστοσύνη σ’ αυτά τα παιδιά». Έχει, δηλαδή, εμπιστοσύνη σ’ αυτά τα «παιδιά», που κέρδισαν με αυτογκόλ τη Φινλανδία και έχασαν από την Εσθονία. Τρελή παραδοξότητα.

Μέχρι που ο εκ των αρχηγών, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. «Μπορεί, τελικά, να μην μπορούμε κάτι παραπάνω». Διότι είναι άλλο πράγμα η επικοινωνία και άλλο ο ρεαλισμός. Ο Άγγελος σιώπησε εμπρός στη δήλωση αυτή του Παπασταθόπουλου, που αγωνίζεται σε top επίπεδο χρόνια τώρα στην Ευρώπη και πάντα ενσαρκώνει το πατριωτικό στοιχείο μέσα του, όταν φορά τη γαλανόλευκη. Ρεαλισμός είναι η βάση της αισιοδοξίας και «οι παρηκμασμένες εποχές βρίσκουν την έκφρασή τους σε παρηκμασμένους εκπροσώπους» τα λόγια του Γεωργίου Σεφέρη

Αυτές οι δηλώσεις του Παπασταθόπουλου σημαίνουν «θάνατος» για τις αρχές και αξίες του Άγγελου Αναστασιάδη. Θα το τολμήσει; Αν το ποδόσφαιρο είχε να επιλέξει μεταξύ τού «εγώ» του Άγγελου Αναστασιάδη και του «εγώ» του Παπασταθόπουλου, όσον αφορά στη θεωρητικολογία του, ποιον θα επέλεγε;

Απών από τα σεμινάρια

Ο Άγγελος Αναστασιάδης, που πάντα αυτοαναγορεύεται κάτι σαν «ιδανικό» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ας ενημερώσει τους φιλάθλους, σε ποιο σεμινάριο Ευρωπαίων προπονητών συμμετείχε τα τελευταία χρόνια. Όταν το ποδόσφαιρο αλλάζει μέρα με την ημέρα, ο Αναστασιάδης θεωρεί τον εαυτόν του μέρος των εξελίξεων αυτών; Πού επιμορφώνεται τα τελευταία χρόνια; Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες προπονητές που ξοδεύουν χρήματα για να είναι ενήμεροι τέτοιων εξελίξεων. Ο Στάικος Βεργέτης, για να αναφέρουμε και ονόματα. Ο Αναστόπουλος, παλιότερα. Όλα τα υπόλοιπα είναι παρακμιακά φολκλόρ και τίποτα περισσότερο. Ούτε ασχολούμαι με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή ιδεοληψίες του Άγγελου Αναστασιάδη. Εδώ, μιλάμε μόνο για μπάλα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα