Ένας πρωταθλητής, τρεις ταχύτητες

Μετά από 17 αγωνιστικές και 153 αναμετρήσεις, οι 18 ομάδες της Super League έχουν συστηθεί για τα καλά στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό και μπορούν να προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με την απόδοσή τους, αλλά και τη συγκομιδή τους (σε βαθμούς).

Πρωταθλητής… χειμώνα (όπως έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τον σύλλογο που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με το τέλος του πρώτου μισού της σεζόν) και πιθανότατα… καλοκαιριού ανακηρύχθηκε ο Ολυμπιακός. Από εκεί και πέρα, ΠΑΟΚ, Ατρόμητος, με αουτσάιντερ τον Παναθηναϊκό θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση (τόσο στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όσο και στα play-off) και ένα άλλο γκρουπ ομάδων θα δώσει τη δική του μάχη για την τελευταία θέση της πρώτης πεντάδας. Φυσικά, έχουν ξεχωρίσει και αυτοί που θα εμπλακούν στο σίριαλ που λέγεται «υποβιβασμός», αν και ακόμη (ναι, καλά διαβάζετε, ακόμη και μετά τη συμπλήρωση του πρώτου μισού) δεν γνωρίζουμε πόσες ομάδες θα πέσουν στη Football League. Η «Α» επιχειρεί να κάνει έναν απολογισμό για τα 18 κλαμπ της πρώτης τη τάξει κατηγορίας, χωρίζοντάς τα σε τρεις κατηγορίες: σε αυτά που στάθηκαν στο ύψος τους βάσει συνθηκών, σε εκείνα που έδειξαν ασταθή, και σε αυτά που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας από το ξεκίνημα μέχρι τώρα.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥΣ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (1ος, 49 βαθμοί): Ξεκίνησε την κούρσα του πρωταθλητισμού με τον τίτλο του φαβορί (και του πρωταθλητή της προηγούμενης χρονιάς) κι αυτό ακριβώς επιβεβαίωσε εντός του αγωνιστικού χώρου στον πρώτο γύρο. Μετρά 16 νίκες και μόλις μία ισοπαλία σε 17 αγώνες και το στοίχημα του αήττητου πρωταθλήματος, το οποίο δεν επιτεύχθηκε πέρυσι, φέτος έχει αρκετές ελπίδες να κερδηθεί. Εξάλλου, «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
ΠΑΟΚ (2ος, 39 βαθμοί): Η συγκομιδή που πέτυχαν οι «ασπρόμαυροι» στο πρώτο μισό ήταν από τις καλύτερες στην ιστορία τους (12-3-2), ωστόσο ο… ασταμάτητος Ολυμπιακός δεν τους επιτρέπει να κάνουν όνειρα για τίτλο. Οι Θεσσαλονικείς, αν και στην αρχή της σεζόν διαμήνυαν ότι στόχος τους είναι το πρωτάθλημα, μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστούν για ακόμη μία χρονιά με τη μάχη που πρέπει να δώσουν για την πρωτιά στα play off.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (3ος, 32 βαθμοί): Οι Περιστεριώτες έχουν καθιερωθεί πια ως η τρίτη δύναμη του ελληνικού ποδοσφαίρου (κάτι που από μόνο του συνιστά τεράστια επιτυχία) και έχουν βλέψεις ακόμη και για τη δεύτερη θέση. Ακόμη καλύτερα την πρώτη στα play-off που θα τους δώσει το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του επόμενου Champions League. Με 9 νίκες, 5 ισοπαλίες και 3 ήττες και πάνω απ’ όλα αποδίδοντας όμορφο ποδόσφαιρο, ο Ατρόμητος έχει πάψει να θεωρείται ευχάριστη έκπληξη πια.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (4ος, 30 βαθμοί): Αν και βάσει του ονόματός του η τέταρτη θέση είναι λίγη, το μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το «τριφύλλι», μάλλον επιτρέπει να χαρακτηρίζεται αρκετά επιτυχημένη η έως τώρα πορεία του. Κάποια, εκτός προγράμματος αποτυχημένα αποτελέσματα δικαιολογούνται λόγω απειρίας, όπως και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη σταθερότητα. Η είσοδος στα play-off μοιάζει δεδομένη (μην ξεχνάμε ότι πέρυσι ο συγκεκριμένος στόχος δεν επετεύχθη) κι εκεί όλα γίνονται…
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (5ος, 26 βαθμοί): Όπως και ο Ατρόμητος έτσι και οι Αρκάδες τα τελευταία χρόνια μάς έχουν συνηθίσει να βρίσκονται ψηλά. Με καλές πορείες τόσο στη Super League, όσο και στο Κύπελλο Ελλάδας. Φέτος φαίνονται να είναι αρκετά αποδυναμωμένοι σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο Στάικος Βεργέτης έχει αναλάβει τον δύσκολο ρόλο να συνεχίσει το έργο του Σάκη Τσιώλη. Ομάδα που αρέσκεται στις ισοπαλίες, αφού έχει ήδη 8 (έχει επίσης 6 νίκες και 3 ήττες). Στόχος για ακόμη μία χρονιά τα play-off.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (9ος, 21 βαθμοί): Ξεκίνησε από τη σεζόν ως ένα από τα φαβορί για υποβιβασμό, όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να μπει σε… μπελάδες. Αυτό το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην έδρα του (4 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 ήττες), αλλά και στο δίδυμο Κάσες-Ιγκόρ στην επίθεση. Ο σύλλογος της Κομοτηνής παρουσιάζεται σοβαρός, σταθερός και με δυναμική που του επιτρέπει να παραμείνει άνετα στην κατηγορία, έχοντας συνολικό ρεκόρ 5-6-6.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (12ος, 20 βαθμοί): Για ακόμη μία χρονιά όλοι πίστευαν ότι ο Πανιώνιος δεν θα κρατηθεί στη Super League. Παρ’ όλα αυτά, η φανέλα παίζει μεγάλο ρόλο, ενώ το ρόστερ δεν είναι πολύ κακό. Ο «ιστορικός» δεν έχει εντυπωσιάσει, αλλά δεν κινδυνεύει άμεσα. Αποδίδει σε σταθερή βάση ένα μαχητικό ποδόσφαιρο, έχοντας απολογισμό 5 νίκες, 5 ισοπαλίες και 7 ήττες στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος.

ΜΕ ΚΕΝΑ… ΑΕΡΟΣ

SKODA ΞΑΝΘΗ (6η, 24 βαθμοί): Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος κανείς δεν μπορεί να πει ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι των «ακριτών». Ομάδα των σερί, που τη μία περίοδο θεωρείται ότι θα δώσει μάχη για να κρατηθεί στη Super League και μετά από 5 αγωνιστικές τη βλέπει να παλεύει για την είσοδό της στην 5άδα. Κλείνει τον πρώτο γύρο ψηλά (7-3-7), ωστόσο δύσκολα μπορεί να προβλέψει κάποιος πού θα καταλήξει.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (7ος, 23 βαθμοί): Η είσοδος των Γιαννιωτών στα play-off πέρυσι έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για φέτος. Όμως ο «Άγιαξ της Ηπείρου» δεν αποδίδει καλό ποδόσφαιρο, φαίνεται να έχει αρκετά προβλήματα, παρά το αξιοπρεπέστατο ρόστερ που διαθέτει. Με ρεκόρ 7-2-8 ελπίζει ότι θα βελτιωθεί στον δεύτερο γύρο, έχοντας πλέον στον πάγκο του τον Σάκη Τσιώλη, που αντικατέστησε τον Σάββα Παντελίδη.
ΟΦΗ (8ος, 21 βαθμοί): Ο Παύλος Δερμιτζάκης δεν κόλλησε με την ομάδα, η οποία τις πρώτες αγωνιστικές είχε αρκετά προβλήματα (ειδικά στο γκολ). Η έλευση του Σα Πίντο ανέβασε κατακόρυφα τους Κρητικούς, οι οποίοι με όπλο την έδρα τους (αήττητοι σε 9 ματς), στοχεύουν πιο ψηλά από την αποφυγή του υποβιβασμού. Σε 17 παιχνίδια οι «μελανόλευκοι» έχουν απολογισμό 5-6-6.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (10ος, 21 βαθμοί): Το ξεκίνημά του ήταν ελπιδοφόρο. Στο Αγρίνιο έκαναν όνειρα ακόμη και για play-off, αφού οι βαθμοί που είχαν συγκεντρώσει ήταν αποτέλεσμα της καλής δουλειάς του Μάκη Χάβου και όχι της τύχης. Μία αρκετά μεγάλη «κοιλιά» έριξε τον Παναιτωλικό και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η πορεία του στον δεύτερο γύρο. Οι «κυανοκίτρινοι» έχουν 5 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες.
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ (11ος, 20 βαθμοί): Άλλη μία ομάδα που συγκέντρωσε τους περισσότερους πόντους της στο πρώτο τέταρτο της σεζόν. Εκμεταλλευόμενη την ποιότητα των Μπαντιμπανγκά, Πελέ και Μπαμπάμ, η ομάδα του Ηρακλείου πήρε αρκετές νίκες, ωστόσο ο τραυματισμός του τελευταίου και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι «διάβασαν» τον τρόπο παιχνιδιού του Εργοτέλη, έχουν φέρει σε αμφισβήτηση ακόμη και την παρουσία του Γιάννη Πετράκη στον πάγκο. Το ρεκόρ των «κιτρινόμαυρων» έως τώρα είναι 4-8-5.
ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗΣ (15η, 19 βαθμοί): Ίσως ο μεγαλύτερος γρίφος της φετινής Super League. Αν ξεκινήσει καλά ένα παιχνίδι, μπορεί να βάλει δύσκολα σε όποιον αντίπαλο και αν βρεθεί αντιμέτωπός της. Στον αντίποδα, αν της «χαλάσει» ένα ματς, μπορεί και να συντριβεί. Σοβαρότερη δικαιολογία της ότι δεν διαθέτει σταθερή έδρα. Στα αξιοσημείωτα ότι μέχρι τη 17η αγωνιστική δεν είχε ισοπαλία (η πρώτη της ήρθε στην τελευταία της αναμέτρηση για τον πρώτο γύρο, κόντρα στον Εργοτέλη). Επιπρόσθετα, μετρά 6 νίκες και 10 ήττες.

ΤΑ LIMIT DOWN

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (14ος, 18 βαθμοί): Οι Χανιώτες δεν έχουν πείσει έως τώρα με την παρουσία τους. Μετρούν 4 νίκες (οι 3 στην έδρα τους), 6 ήττες και 7 ισοπαλίες, δείχνοντας έναν κακό πρόσωπο ειδικά όταν καλούνται να αγωνιστούν μακριά από τα Χανιά. Ο Νίκος Αναστόπουλος έχει λάβει τη σκυτάλη από τον Μαρίνο Ουζουνίδη που ξεκίνησε τη σεζόν και έχει τη συνήθη αποστολή του: να σώσει (άλλη μία) ομάδα από τον υποβιβασμό.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (15ος, 17 βαθμοί): Διαθέτει αρκετά καλό ρόστερ, όμως δεν αποδίδει σύμφωνα με αυτό. Με αρκετές μεταπτώσεις, πετυχαίνει 2 ήττες για κάθε του νίκη, αφού έχει συνολικό απολογισμό 5-2-10. Αν συνεχίσουν έτσι οι Βοιωτοί θα δώσουν μάχη για να παραμείνουν στην κατηγορία.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (16ος, 14 βαθμοί): Ίσως η δυσάρεστη έκπληξη του πρωταθλήματος, μιας και διαθέτει έμπειρους ποδοσφαιριστές στο δυναμικό του. Χημεία δεν βρέθηκε ποτέ και γι’ αυτόν τον λόγο ο αθηναϊκός σύλλογος θα προχωρήσει σε αρκετές μεταγραφές και στη χειμερινή περίοδο. Εξάλλου, το 3-5-9 του πρώτου γύρου φανερώνει ότι ο Λόρι Σάντσες έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο.
ΒΕΡΟΙΑ (17η, 14 βαθμοί): Ο Ράτκο Ντόστανιτς, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον πάγκο της «βασίλισσας του Βορρά», είναι ο πέμπτος κατά σειρά τεχνικός που αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη… ηλεκτρική καρέκλα για φέτος. Οι προηγούμενοι ήταν οι Στεβάνοβιτς, Κάανεν, Γαϊτάνος και Στόικα. Αυτό τα λέει όλα, σε ό,τι έχει να κάνει με το ρεκόρ της ομάδας (3-5-9).
ΑΡΗΣ (18ος, 11 βαθμοί): Μπορεί να διαθέτει ιστορικό όνομα, όμως το ρόστερ του δεν είναι επιπέδου πρώτης κατηγορίας. Μάλλον… μοιραία βρίσκεται στην τελευταία θέση, αφού τα προβλήματα που ταλανίζουν την ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης είναι πολλά. Το δίδυμο Σκόρδας (διοίκηση) – Σ. Παπαδόπουλος (προπονητής) αναλαμβάνει για να πετύχει το περσινό κατόρθωμα και να σώσει την ομάδα, μόνο που φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Άλλωστε ο έως τώρα απολογισμός είναι αμείλικτος: 2 νίκες, 5 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Μπάμπης Λάμπρου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα