Ένας τελικός μεταξύ… κολλητών

Πολλοί από τους πρωταγωνιστές του μεγάλου τελικού στο Μουντιάλ 2018 –ανάμεσα στη Γαλλία και την Κροατία– είναι συμπαίκτες στη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα, την Ατλέτικο Μαδρίτης και τη Γιουβέντους

Ο τελικός Γαλλίας – Κροατίας την Κυριακή (15/7) στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, όπως είναι προφανές, αποτελεί μία ενδοοικογενειακή υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκλείστηκαν οι ομάδες της Λατινικής Αμερικής, αυτές που θ’ απειλούσαν το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», όπως αυτό διαμορφώθηκε από τα Μουντιάλ του 2006 (Ιταλία), του 2010 (Ισπανία) και του 2014 (Γερμανία).

Από πολιτικής προσέγγισης, οι δυο χώρες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο… χρόνια τώρα. Από την εποχή που στην «πολιτισμένη» Ευρώπη απεργάζονταν –κυρίως η Γερμανία, αλλά και η Γαλλία– τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Το αίμα έτρεξε πολύ στον εμφύλιο. Δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, η Κροατία και πήρε και το εισιτήριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντός του γηπέδου στο «Λουζνίκι» θα βρεθούν αντιμέτωποι φίλοι με φίλους στις δυο ομάδες. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός, Βαράν, θα συναντήσει τον Μόντριτς και τον Κόβατσιτς. Πανηγύρισαν τρεις σερί κατακτήσεις Champions League.  Ο Ράκιτιτς της Μπαρτσελόνα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Γάλλους, Ντεμπελέ και Ουμτιτί.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει επίσης τρία «δικά» της παιδιά στον τελικό, τους Γάλλους, Γκριεζμάν και Χερνάντεζ, και τον Κροάτη, Βρσάλικο. Κι ακόμα –στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου στην πρωτεύουσα της Ρωσίας– αντίπαλοι θα βρεθούν ο Κροάτης γκολκίπερ, Σούμπασιτς, με τους συμπαίκτες του στη Μονακό, Λεμέρ και Σιντιμπέ.

Ο «ήρωας» του ημιτελικού, Μάριο Μάντζουκιτς, που πέτυχε το νικητήριο γκολ (2-1) εις βάρος της Αγγλίας, μαζί με τον Πιάτσα, θα βρεθούν με τον Γάλλο, Ματουϊντί, συμπαίκτη τους στη Γιουβέντους.

Σ’ έναν τέτοιον τελικό, ωστόσο, φιλίες δεν υπάρχουν. Μπορεί αυτός ο τελικός να είναι «once in a life time», μια φορά στη ζωή τού κάθε ποδοσφαιριστή.

Ένα άλλο βασικό συστατικό του τελικού είναι πως η Κροατία στο ίδιο χρονικό διάστημα με τη Γαλλία έπαιξε ένα… παιχνίδι παραπάνω! Γιατί; Από τη φάση των «16» μέχρι τον τελικό, η «χρβάτσκα» έπαιξε τρεις παρατάσεις!

Αρχικά με τη Δανία, στη συνέχεια με τη Ρωσία στους «8» και στον ημιτελικό με την Αγγλία. Συνολικά ένα παιχνίδι παραπάνω. Αλλά όχι σε άλλη μέρα, παρά μετά το πέρας του 90λεπτου. Βάσιμα, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο βαθμός κούρασης των Κροατών είναι αυξημένος, συγκριτικά με των Γάλλων, που αγωνίστηκαν και μια μέρα νωρίτερα.

Από εκεί και πέρα, για να δούμε τι θα δούμε. Τον Λούκα Μόντριτς, αυτόν τον υπερπαίκτη, αρχηγό της Εθνικής Κροατίας που πρέπει να πάρει τον τίτλο του MVP, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στον τελικό. Μεγάλος αρχηγός και ακόμα μεγαλύτερος φυσικός ηγέτης.

Θα δούμε, επίσης τον νεαρό, μόλις 19 Μαΐων, Κιλιάν Μπαμπέ, που στην ουσία είναι αθλητής του… στίβου που ξέρει τρομερή μπάλα, έχει κι αυτόν τον διασκελισμό που οι άλλοι χρειάζονται τρεις δρασκελιές για να τον φτάσουν.

Αν οι Γάλλοι με τους Κροάτες έπαιζαν ξεκούραστοι και οι δυο, τότε δεν θα χρίζαμε κανέναν φαβορί για τον τίτλο. Τώρα, ωστόσο, λόγω των ειδικών συνθηκών κούρασης, οι Γάλλοι έχουν ένα σοβαρό προβάδισμα για να νικήσουν και να πάρουν τον τίτλο.

Προπονητής των Γάλλων είναι ο Ντιντιέ Ντεσάμπ. Ήταν αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ το 1998. Σ’ εκείνο το τουρνουά η Γαλλία είχε νικήσει 2-1 την Κροατία στον ημιτελικό με δύο γκολ του Τουράμ. Οι Κροάτες είχαν προηγηθεί με τον Σούκερ. Ο Ντεσάμπ, ωστόσο, βαρύνεται με την απώλεια του τελικού του EURO 2016, όταν στον τελικό ο Φερνάντο Σάντος, μετρ του… αποτελέσματος, του άρπαξε το τρόπαιο μέσα από τα χέρια 1-0 και χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Προπονητής της Κροατίας είναι ο Ζλάτκο Ντάλιτς. Δεν υπήρξε τίποτα το… φοβερό στο κροατικό ποδόσφαιρο. Ήταν ένας αμυντικός χαφ, έπαιξε σε μικρομεσαίες ομάδες, ενώ ως τεχνικός, επίσης. Τελευταία εργαζόταν σε ομάδες της Αραβίας, την Αλ Χιλάλ και την Αλ Αΐν. Έως τον Οκτώβριο, όταν απολύθηκε από την Εθνική ο Αντέ Τσάτσιτς κι ανέλαβε αυτός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα