Ενέργεια: Εώς το τέλος Δεκεμβρίου ο διαγωνισμός του ΥΠΕΝ για τα 200 ΜW αποθήκευση – Μάχη» στην αγορά των ΑΠΕ
Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, ξεκινούν άμεσα οι διαγωνιστικές διαδικασίες από την ΡΑΑΕΥ
Έως το τέλος Δεκεμβρίου το υπουργείο σχεδιάζει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις standalone μπαταρίες, κλείνοντας με αυτό τον μεγάλο κύκλο των έργων αποθήκευσης συνολικής ισχύος 1 GW. Τις μέρες αυτές αναμένεται να περάσει στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση προκειμένου να «σφυρίξει» η έναρξη του νέου διαγωνισμού που θα αναλάβει «να τρέξει» και πάλι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Ο τρίτος διαγωνισμός για τις μεμονωμένες μπαταρίες είναι και ο τελευταίος που δημοπρατείται με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση καθώς με βάση το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ όλα τα έργα από δω και πέρα θα υλοποιούνται χωρίς ενίσχυση. Η συνολική ισχύ που θα δημοπρατηθεί θα ανέλθει σε 200 MW και όχι 300 MW όπως αρχικά είχε προβλεφθεί από το υπουργείο και θα αφορά έργα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των μεγάλων παικτών της αγοράς. Οι προσφορές στον τρίτο διαγωνισμό για την εξασφάλιση ταρίφας ορίζονται στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, έναντι 115.000 ευρώ ανά MW που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.
Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει την ανάπτυξη μπαταριών 4ωρης διάρκειας με έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τον πρώτο διαγωνισμό καθώς η επενδυτική ενίσχυση του δεύτερου για της δίωρης διάρκειας μονάδες ήταν στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.
Την ίδια ώρα το ΥΠΕΝ επιταχύνει τις διαδικασίες για την εγκατάσταση μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα χωρίς ενίσχυση αλλά με ισχυρό κίνητρο την ταχεία αδειοδότηση των έργων με βάση τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου.
Με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν σε ισχύ και να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης, οι άδειες παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με συμβατικά καύσιμα ( αέριο και λιγνίτη), οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αλλά έχουν πάψει να λειτουργούν από την 1 η Ιανουαρίου 2024 ή θα πάψουν να λειτουργούν μελλοντικά.
Η τροποποίησή τους από τη ΡΑΑΕΥ θα μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως και όποιες άλλες τροποποιήσεις στην αδειοδότηση απαιτηθούν. Η συνολική ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων αποθήκευσης θα φτάνει τα 450 MW με πλαφόν τα 150 MW για κάθε επενδυτή.
Παράλληλα το ΥΠΕΝ προωθεί την αποθήκευση ενέργειας σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, στα οποία θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαρτίου 2025 να υποβάλουν αίτημα για προσθήκη συσσωρευτών.
Προϋπόθεση είναι να λειτουργούν από την 4η Ιουλίου 2019 κι έπειτα, έχοντας εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση ή να έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025.
Στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος έως 2 GW. Πρόκειται για μία μεγάλη δεξαμενή ΑΠΕ σε storage που θα υλοποιηθούν μέσω του σχήματος στήριξης καθώς και επιπλέον 500 MW που εκτιμάται ότι θα δρομολογηθούν μέσω του προγράμματος φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις. Με τα νέα έργα αλλά και με τον τρίτο κύκλο των standalone μπαταριών η δυναμική της χώρας συνολικά σε σταθμούς αποθήκευσης θα ανέλθει στα 3,5 GW θα καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό του εθνικού στόχου που προβλέπει έως το 2030 4,3 GW.