Ενεργειακή ανεξαρτησία για την Τήλο

Στο τελικό του στάδιο βρίσκεται το έργο για την ενεργειακή αυτονόμηση του ακριτικού νησιού της Τήλου, το οποίο αναδεικνύεται ως το πρώτο «πράσινο» νησί.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η δήμαρχος Καμμά Αλειφέρη εξήγησε ότι πρόκειται για ένα υβριδικό πρότζεκτ με αποθήκευση ενέργειας μέσω έξυπνων μετρητών που έχουν ήδη εγκατασταθεί σε όλα τα σπίτια και τα κτίρια.

Πρόσθεσε ότι τον χειμώνα υπάρχει 100% αυτονομία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ μέχρι στιγμής το καλοκαίρι η επάρκεια φτάνει το 70%, ποσοστό που –όπως είπε– θα αυξηθεί με την τοποθέτηση άλλης μία ανεμογεννήτριας.

Η ενεργειακή ανεξαρτησία επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος TILOS, που θα υποκαταστήσει την εξάρτηση του νησιού της Τήλου από το πετρέλαιο με ενέργεια που θα προέρχεται από μία ανεμογεννήτρια, ένα φωτοβολταϊκό και μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας. Το έργο, πρώτο στο είδος του σε ολόκληρο στη Μεσόγειο, θα επιτύχει τον στόχο αυτό με πλήρη σεβασμό στη σπάνια ορνιθοπανίδα του νησιού που αποτελεί ολόκληρο Ζώνη Ειδικής Προστασίας, χάρη στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό, τη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και την προσεκτική χωροθέτηση. Τέτοιου είδους εφαρμογές και τεχνογνωσία είναι ιδιαίτερα ταιριαστές για νησιά με πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.

Μάλιστα, το έργο εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ. Το TILOS έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρεία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, το TILOS επιτυγχάνει άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για την οικονομία. Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

Εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη και για τον κλάδο του τουρισμού, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς. «Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο».

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Μάλιστα το έργο «Τήλος» απέσπασε και το βραβείο του Greek Energy Forum που αφορά στην ανάπτυξη έξυπνου συστήματος ηλεκτροδότησης του νησιού με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας.

Το έργο απέσπασε πέρυσι το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα