Ενεργειακό κόστος: Μη φωνασκείτε, το Μαξίμου κοιμάται…

Μετά από την Ιταλία και η Γερμανία σχεδιάζει να επιδοτήσει το φτηνό ρεύμα για τα ενεργοβόρες βιομηχανίες της, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέπει άπραγη τις ελληνικές βιομηχανίες να στενάζουν

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της έντυπης «Α» που ανέδειξε στο Σαββατοκύριακο το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες εξαιτίας του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους –την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πρόσφατα ενεργειακλα deal με τις ΗΠΑ–, ήρθε η είδηση ότι η κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς κάνει το προφανές:συμφώνησε να καταθέσει στην Κομισιόν ένα πρόγραμμα στήριξης της ενεργοβόρας βιομηχανία της επιδοτώντας με κρατικά κονδύλια ένα τιμολόγιο κατανάλωσης βιομηχανικού ρεύματος που θα έχει ταβάνι τα €0,05/kWh από €0,15 που είναι σήμερα.

Το γερμανικό σχέδιο έχει διετή διάρκεια –από την αρχή του 2026 έως το τέλος του 2028– και είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο (π.χ. ρητές δεσμεύσεις των βιομηχανιών για επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια) ώστε να μην σκοντάψει στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απαγορεύουν δια… ροπάλου τις κρατικές να ενισχύσεις.

Όπως θα θυμούνται όσοι διάβασαν το σαββατιάτικο ρεπορτάζ της «Α» παρόμοιο μοντέλο εφαρμόζει και η Ιταλία της Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, αλλά όπως φαίνεται οι ηγεσίες σε Γερμανία και Ιταλία δεν είναι τόσο… έξυπνες όσο η ελληνική κυβέρνηση που «κοσκινίζει» αέναα το αίτημα των εγχώριων βιομηχανιών αφήνοντάς τις να μαραζώνουν μέχρι να μην αντέχουν άλλο και να κλείσουν.

Είναι άραγε ζήτημα μεγέθους ή θέλησης που η γερμανική κυβέρνηση χτίζει ένα ολόκληρο βιομηχανικό οικοσύστημα γύρω από την ενέργεια, βάζει στόχους, απαιτεί δεσμεύσεις, πιέζει τις Βρυξέλλες και εν τέλει συμπεριφέρεται σαν χώρα που θέλει να κρατήσει τη βαριά της βιομηχανία ζωντανή, ανταγωνιστική και μέσα στο παιχνίδι;

Προφανώς και είναι θέμα θέλησης και προτεραιοτήτων εκτός αν κάποιοι στο Μαξίμου ότι οι τεμενάδες και οι φιλοξενίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα Χανιά θα μειώσουν την τιμή της κιλοβατώρας.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γκουρού της οικονομίας για να καταλάβει ότι η Ελλάδα έχοντας ως βασικό εξαγώγιμο προιόν τον τουρισμό και μισοκατεστραμμένο τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, δεν έχει περιθώρια να πυροβολήσει τα πόδια της και να αφήσει απροστάτευτο το μικρό αλλά σημαντικό βιομηχανικό κλάδο.

Αν συνεχίσει να σφυράει αδιάφορα θα είναι ο ηθικός αλλά και φυσικός αυτουργός ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα