ΕΝΦΙΑ και Οικονομία

Πολύ σωστά ο κ. Γκ. Χαρδούβελης αποποιήθηκε την πατρότητα και κατασκευή του νόμου ΕΝΦΙΑ. Οι αναμενόμενες διορθώσεις που συνεχώς εμφανίζονται. Εκείνο πάντως που σίγουρα κατάφεραν ήταν να διορθώσουν την πρώτη γκάφα με μία ακόμη μεγαλύτερη. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα συνεχίζει –όσο βρίσκεται εν ισχύι– να τοποθετεί μασούρια δυναμίτιδας στα θεμέλια της κοινωνίας, της δημοκρατίας αλλά και της κυβέρνησης. Ο ΕΝΦΙΑ είναι καταστροφικός για τους Έλληνες και τη χώρα.

Από τις διατάξεις των παρ. 1 και 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος προκύπτει ότι η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν και στον βαθμό που υφίσταται φοροδοτική ικανότητα, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θίγεται το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβιώσεως, εν όψει του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο δεν αναιρείται ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογική επιβάρυνση χαρακτηρίζεται ως έκτακτη. Πόσω μάλλον όταν θεσπίζεται ως πάγια, μέλλουσα να ισχύει επ’ αόριστον (Άρειος Πάγος Δ΄ Πολιτικό Τμήμα 293/2014).

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι το βάρος του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων σε όλους τους ιδιοκτήτες, και ιδιαίτερα σε αυτούς που δεν έχουν έσοδο από ενοικίαση ή άλλη εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους, είναι μεγάλο.

Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό, όμως, σε τι ωφελεί η δημοσιοποίηση στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών όπου αναφέρεται ότι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι ένα (1) τρισεκατομμύριο ευρώ και επομένως τα αναμενόμενα έσοδα από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ αντιστοιχούν σε μόλις 0,3% επί της αξίας αυτής.

Περνά δηλαδή το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι όσοι φωνάζουν αδίκως το κάνουν και ότι όλοι οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι, γιατί το χαμηλό αυτό ποσοστό σημαίνει ανεπαίσθητη φορολογική τους επιβάρυνση.

Εφόσον τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα αποτελούν επεξεργασία των όσων έχουν δηλωθεί στο Ε9 των Ελλήνων πολιτών, θα θέλαμε τις ακόλουθες επεξηγήσεις από τον κ. υπουργό των Οικονομικών:

# Πιστεύει ο κ. Υπουργός και οι επιτελείς του ότι οι αντικειμενικές αξίες εκφράζουν σήμερα την πραγματική αξία της ακίνητης περιουσίας; Αν όχι, ποιο είναι το ποσοστό του φόρου ΕΝΦΙΑ σε αναλογία με τις αγοραίες τιμές της ακίνητης ιδιοκτησίας; Είναι μικρότερο και πόσο, από το δημοσιοποιηθέν 0,3%;

# Πιστεύει ο κ. Υπουργός ότι η αγοραία αξία των ακινήτων μπορεί να ισούται με 1 τρισ. σήμερα σε μια κτηματαγορά που ουσιαστικά δεν υπάρχει; Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ενώ ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων το 2007 ήταν 148.145, το β΄ τρίμηνο του 2014 οι αγοραπωλησίες είχαν κατακρημνιστεί στις 3.003! Ταυτόχρονα, σε όρους αξίας τα ακίνητα που πουλήθηκαν το Β΄ τρίμηνο του 2014 αντιστοιχούσαν σε κάτω από 6% της αξίας όσων είχαν πουληθεί το 2007!! (Τράπεζα της Ελλάδος «Στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας» Αύγουστος 2014 σελ. 8).

# Με τα στατιστικά και έγκυρα δεδομένα που παραθέτουμε, πιστεύει ο κ. Γκ. Χαρδούβελης ότι στους ιδιοκτήτες που δεν ενοικιάζουν αλλά χρησιμοποιούν οι ίδιοι το ακίνητό τους, και οι οποίοι μάλιστα δεν μπορούν να πουλήσουν το ακίνητό τους σε μια αγορά ουσιαστικά πεθαμένη, ότι με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ τους παίρνει μόνο το ευτελές ποσοστό του 0,3% της αξίας της περιουσίας τους; Ή η αφαίμαξη είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσοστού και προσπαθεί η προπαγάνδα του υπουργείου του να μας παρουσιάσει μια ευχάριστη εικονική πραγματικότητα;

# Πιστεύει ο κ. υπουργός ότι οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ έχουν τελειώσει και ότι δεν απαιτούνται άλλες;

# Επειδή έχουμε το προηγούμενο τόσων άλλων φόρων όπου η προσωρινότητα σημαίνει μονιμότητα, μπορεί ο κ. υπουργός να μας πει αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα λήξης του ΕΝΦΙΑ;

# Γράφτηκε ότι το αναμενόμενο έσοδο από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι 3,2 δισ. ευρώ. Μετά τις τροποποιήσεις πρόκειται να εισπράξει το Δημόσιο λιγότερα έσοδα, και πόσα; Αν είναι λιγότερα, πώς θα καλυφθεί η απώλεια;

# Έχει υπολογιστεί ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του ΕΝΦΙΑ στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας και κατ’ επέκταση ποια θα είναι η ανάσχεση στην ανάπτυξη;

Αν βέβαια ελπίζεται ότι τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο αντίθετα βοηθούν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, παρακαλούμε να μας διαφωτίσει ο υπουργός σε πόσες μονάδες του ΑΕΠ υπολογίζει το όφελος.

 

(*) Ο Νίκος Νικολόπουλος είναι βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα