Εννιά-ψαλμος ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά

Μόνο τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν επικρότησαν στην Κουμουνδούρου – Κάνουν λόγο για λανθασμένη στρατηγική κατευνασμού της προκλητικότητας που επιδεικνύει η Άγκυρα

Θέλοντας και μη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο ανάγκασε την Κουμουνδούρου να πάρει αναγκαστικό time out από τις εσωκομματικές διεργασίες της (μετά μερικής γκρίνιας) διεύρυνσης. Και γιατί το θέμα των ελληνοτουρκικών που ξαναμπήκαν σε περίοδο βρασμού είναι εξόχως σοβαρό, αλλά και γιατί δίνεται μία ευκαιρία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει θεσμική –όπως τη χαρακτηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ– αντιπολίτευση στους χειρισμούς της κυβερνώσας πλέον Νέας Δημοκρατίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Σε αναμονή της ενημέρωσης που θα λάβουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραστούν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που σύμφωνα με πληροφορίες πιθανόν να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (9/12), βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του, έχοντας έστω κι έμμεσα εκφράσει έναν πρώτο καλό λόγο για την κυβέρνηση: ότι κράτησε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους γείτονες, ειδικά τώρα που στην άλλη πλευρά του Αιγαίου επιδίδονται σε μπαράζ προκλητικών ενεργειών.

Είναι όμως και το μοναδικό «παράσημο» που αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Διότι οι υπόλοιποι κυβερνητικοί χειρισμοί χαρακτηρίζονται από την Κουνδούρου ως πρωτοφανώς ασόβαροι, απόρροια της εκτίμησής τους ότι το ξεσάλωμα Ερντογάν έπιασε εξ απίνης την Αθήνα.

Η αλήθεια είναι ότι η αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ «υποστυλώθηκε» από το βέρτιγκο που παρατηρήθηκε στο θέμα με το πάγωμα και το ξεπάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, την παραμονή μάλιστα της συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτό. Τα βέλη της Κουμουνδούρου στρέφονται και προσωπικά κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, κατηγορώντας τον για τη δήλωσή του ότι με τον Ταγίπ Ερντογάν συμφωνήθηκε ότι το πρόβλημα της δημοσιοποίησης του παράνομου MoU που συνυπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη «δεν είναι φοβερό», καθώς η συμφωνία θα περάσει άμεσα (σ.σ. ήδη ψηφίστηκε) από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τηρεί μια λανθασμένη στρατηγική κατευνασμού της τουρκικής προκλητικότητας, ποντάροντας στο επιχείρημα ότι μία ισορροπημένη ελληνική ρητορική αφενός στο θέμα του προσφυγικού, αφετέρου στα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών σε Αιγαίο και Κύπρο, θα εξευμενίσει τρόπον τινά την Άγκυρα και συνεκδοχικά θα μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η οδός «διαφυγής»

Δεδομένου ότι το αισιόδοξο σενάριο δεν ευοδώθηκε, αντιθέτως η κάνουλα των προσφύγων άνοιξε υπέρμετρα και η Τουρκία αποθρασύνθηκε, στην αξιωματική αντιπολίτευση προκρίνουν ως μόνη οδό διαφυγής ένα σχέδιο 9 σημείων που θα περιλαμβάνει τις εξής πρωτοβουλίες εκ μέρους της Αθήνας:

1] Επιδίωξη να υπάρξουν ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

2] Κινητοποίηση ώστε με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018, οι ευρωπαϊκές κυρώσεις να επεκταθούν και κατά προσώπων/εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες στην περιοχή που καλύπτει η ανυπόστατη και παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη.

3] Ελληνικό αίτημα άμεσης σύγκλησης της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και Κύπρου.

4] Εξάντληση των πιέσεων της Αθήνας προς την Ουάσινγκτον για πιο δυναμική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο και τις συνομιλίες για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

5] Εξάντληση των πιέσεων στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

6] Ενίσχυση των επαφών με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και ένταση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

7] Απαίτηση της Ελλάδας να είναι παρούσα στις διευρυμένες συνομιλίες για το Λιβυκό σε συνέχεια και της συμμετοχής της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Παλέρμο τον Νοέμβριο του 2018.

8] Συνέχιση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

9] Ενεργή στήριξη της διατήρησης της όποιας δυναμικής δημιουργήθηκε μετά την πρόσφατη τριμερή στο Βερολίνο για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Η ρελάνς Μητσοτάκη στην κριτική Τσίπρα

Η σκληρή ομολογουμένως ρητορική που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό ακροατήριο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά (σ.σ. μίλησε για «ανευθυνότητα που γεννά ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρούς εθνικούς κινδύνους»), προκάλεσε την από του βήματος της Βουλής και εξίσου σκληρή απάντηση του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε δηκτικά ότι «ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του σε μια κρίσιμη στιγμή, την ώρα που ήμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο. Ελπίζω να μην είναι μόνο αυτός ο εαυτός του», είπε και κατέληξε:

«Λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Όμως εγώ δεν θα κάνω θέμα κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Χρειάζεται ενότητα, και σωστές επιλογές συμμάχων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα