Ενωμένη στη μάχη η Νέα Δημοκρατία

Καραμανλής και Σαμαράς ετοιμάζονται για τις ομιλίες τους στις ανοιχτές συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. σε Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα

Οι πρώην αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Αλέκος Αλαβάνος βγάζουν σπυριά μόνο στο άκουσμα του ονόματος του Αλέξη Τσίπρα. Οι πρώην αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης κι Ευάγγελος Βενιζέλος στηρίζουν εκ του μακρόθεν το Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου διατήρησε ίσες αποστάσεις με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στον τσακωμό του με τον Τσίπρα για την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν αυτά στα άλλα δύο κόμματα, στη Νέα Δημοκρατία- δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές- έκαναν επίδειξη ενότητας, με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης της βάσης, προκειμένου να αγγίξει το 90% και να δώσει τη νίκη στο κυβερνών κόμμα με τέτοια διαφορά, που να αποτελέσει προάγγελο για την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς αν μη τι άλλο έβαλαν πλάτη, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις φυλές της Νέας Δημοκρατίας ότι οι πάντες πρέπει να συνταχθούν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πέραν των διαφορών που έχουν οι θιασώτες του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν κάτι κοινό. Και αυτό είναι το πνεύμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή που ιστορικά λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία στην «γαλάζια παράταξη». Στο όνομα του εθνάρχη οι πάντες βάζουν στην άκρη τις διαφορές τους και συμπαρατάσσονται πίσω από τον αρχηγό. Το έχουμε δει πολλάκις να συμβαίνει στο παρελθόν, το βλέπουμε και τώρα. Και όσοι έχουν αντίθετη άποψη στο τέλος τους αποβάλλει η παράταξη.

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει στα άλλα πολιτικά κόμματα που πρωταγωνιστούν κι έχουν κυβερνητικό παρελθόν. Έχουμε δει ας πούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεχνά από πού ξεκίνησε. Έχουν λησμονήσει στην Κουμουνδούρου, ότι σε αυτόν τον πολιτικό χώρο πρωταγωνιστούσε επί πάρα πολλά χρόνια μια τεράστια φυσιογνωμία της αριστεράς, ο Λεωνίδας Κύρκος. Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πως θα οικειοποιηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου μπας και ανεβάσει την συσπείρωση του κόμματος του, ενώ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιφρουρήσει την κληρονομιά του ιδρυτή του. Τουναντίον στη Νέα Δημοκρατία μπροστά στην παρακαταθήκη του «Εθνάρχη» οι διαφωνίες ξεπερνιούνται.

Αισιοδοξία για τις εκλογές

Στην εκδήλωση της Τρίτης στο Ζάππειο, ανήμερα της ημερομηνίας που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε αυτό το χώρο το 1979 είχε υπογράψει την σύμβαση για την είσοδο της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, οι παριστάμενοι πριν καν ξεκινήσουν οι ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά ένιωθαν αισιοδοξία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο τέλος, όταν ολοκληρώθηκε η εκδήλωση, η αισιοδοξία είχε μετατραπεί σε σιγουριά, καθώς όλοι προεξοφλούσαν ότι το πουσάρισμα των δύο πρώην πρωθυπουργών και αρχηγών της Νέας Δημοκρατίας ήταν πολύ σημαντικό. Χαρακτηριστικά μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού ότι «οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς μαζί με τον πρωθυπουργό μίλησαν στην ψυχή της βάσης και ακόμη και οι δυσαρεστημένοι συνειδητοποίησαν για ποιον λόγο πρέπει να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Καραμανλής, αφού πρώτα αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή Ευρώπη και στις παραλείψεις της, κατέληξε με ένα εμφατικό μήνυμα στήριξης στη Ν.Δ. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα» και «δεν έχει την πολυτέλεια για πολιτική αστάθεια, ακυβερνησία, ατέρμονα κομματικά παζάρια», προσθέτοντας πως «την επομένη των εκλογών η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση βιώσιμη, με καθαρή εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Τη σταθερότητα και την προοπτική αυτή μόνο η παράταξή μας μπορεί να εγγυηθεί». Ο κ. Καραμανλής κατέληξε πως «με τη στήριξη όλων μας η παράταξή μας είναι ισχυρή και θα επιτύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις επικείμενες εκλογές», απαριθμώντας το «σοβαρό έργο» της κυβέρνησης «στους οικονομικούς δείκτες, στις επενδύσεις, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην ουσιαστική προώθηση του ψηφιακού κράτους, στη διαχείριση του μεταναστευτικού και στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων», που χαρακτήρισε «χειροπιαστά παραδείγματα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως «το κλειδί της δύναμης της παράταξης είναι η προσήλωση στις αρχές και στις αξίες όπως με σαφήνεια προσδιόρισε ο ιδρυτής της στην ιστορική της διαδρομή: σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς απέναντι σε κάθε μορφή ανομίας».

Από την πλευρά του και ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης, αναφέροντας στο κλείσιμο της ομιλίας του πως «δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με βαρείς συμβολισμούς και για την παράταξη και για τη χώρα». Νωρίτερα και αφού είχε ασκήσει κριτική στη σημερινή Ευρώπη, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Κώστα Καραμανλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «πολύ σωστή απόφαση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε αντίστιξη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η ομιλία του κ. Σαμαρά είχε και αναφορές στις εκλογές της 21ης Μαΐου, λέγοντας πως «πίσω δεν γυρίζουμε με τίποτα» και «μετά την 21η Μαΐου, θα πάμε μπροστά σε μιαν Ευρώπη, που βρίσκει τον βηματισμό της» και «με μιαν Ελλάδα, που έχει σταθεί πλέον στα πόδια της και χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη».

Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς θα προχωρήσουν και σε νέα στήριξη προς τον πρωθυπουργό την τελευταία εβδομάδα. Ο Αντώνης Σαμαράς θα είναι ο κύριος ομιλητής στην ανοιχτή συγκέντρωση στην Καλαμάτα, ενώ ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη.

Οι παρουσίες

Στο Ζάππειο έδωσε το παρών η όλη Νέα Δημοκρατία. Πέραν συζύγου του κ. Καραμανλή, Νατάσας Παζαΐτη, παρόντες ήταν ο Αχιλλέας Καραμανλής, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο αναπληρωτής υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκπροσωπώντας και τον πατέρα του Ιωάννη που δεν κατάφερε να δώσει το παρών, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αειθαλής πρώην υπουργός, διοικητής της ΤτΕ και ευρωβουλευτής Τίμος Χριστοδούλου και ο πρώην Επίτροπος της χώρας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση βρέθηκε η Φάνη Πάλη-Πετραλιά, η ιστορική συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η κ. Σάκη Κυπραίου, ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Θανάσης Μπακόλας, νυν και πρώην ευρωβουλευτές, υπουργοί, βουλευτές. Από τις ελάχιστες απουσίες, αυτή του Σταύρου Δήμα, ο οποίος δεν τα κατάφερε λόγω κορωνοϊού, αλλά και του Πέτρου Μολυβιάτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα