«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση»
Διαχωριστικές γραμμές από τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, τράβηξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
«Ενότητα και συσπείρωση δεν σημαίνει αναπαλαίωση. Δεν σημαίνει de facto δικαίωση της έλλειψης σεβασμού στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Κάποιοι χρωστούν τουλάχιστον μια εξήγηση. Κάποιοι οφείλουν τουλάχιστον μια συγγνώμη. Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τις τωρινές εξελίξεις ως δικαίωση μας. Φοβούμαι όμως ότι άλλοι τις εκλαμβάνουν ως εφαρμογή του δόγματος που λέει ότι στην πολιτική όλα γίνονται και με την ίδια άνεση ξεχνιούνται, γιατί όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος», ανέφερε αρχικά ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Σαμαρά και συνέχισε:
«Αν δηλαδή τον Ιανουάριο του 2015 είχαν μπει και αυτοί στη Βουλή, όλα θα ήσαν διαφορετικά. Αλλά δεν μπήκαν παρά τις λυσσώδεις διασπαστικές προσπάθειες και τους πρόθυμους Ποντίους Πιλάτους, τους οπαδούς των ίσων αποστάσεων. Δεν έχω κανένα προσωπικής τάξης πρόβλημα με κανέναν. Επωμίστηκα τα ιστορικά βάρη της παράταξης στις δυσκολότερες φάσεις της, περισσότερες από μια φορές, χωρίς να έχω συμμετοχή στη δημιουργία των αιτιών της κρίσης και της φθοράς», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι στην πολιτική η ηθική είναι ζήτημα ιστορικής αυτοσυνειδησίας.
«Για εμένα η πολιτική δεν είναι άσκηση ψυχρού αίματος ή φεστιβάλ κυνισμού και τυχοδιωκτισμού. Αλλιώς θα είχα κάνει πολύ πιο εύκολες, ασφαλείς και επιλογές στη ζωή μου», παρατήρησε και προέβλεψε ότι οργανωτικά το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως διαμορφώνεται, δεν μπορεί να πάει μακριά και συμπλήρωσε ότι «δεν έχουμε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ισότιμη συμμετοχή τεσσάρων πλέον οντοτήτων στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Μόνο που η μια οντότητα από αυτές εμφανίζεται ως το αυθεντικό και αδάμαστο ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως ως ΠΑΣΟΚ χωρίς το βεβαρυμμένο brand αλλά και χωρίς το υπερχρεωμένο ΑΦΜ».
Κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προστρέξει τάχιστα στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου του Ιουνίου 2015 και να κινήσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση του μεγάλου πολιτικού φορέα που θα εκφράζει όλο το εύρος του προοδευτικού κέντρου, της δημοκρατικής παράταξης, συμπεριλαμβανομένων των εκδοχών της κεντροαριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά όχι μόνο.
«Με γενναιοδωρία, με διαφάνεια, με γνήσια ανανεωτική διάθεση, με εντιμότητα οργανωτική και προσωπική. Η πρόσκληση σε άλλα κόμματα, όπως το Ποτάμι, κινήσεις, πρωτοβουλίες, πρόσωπα, πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοικτή, συνεχής, και επίμονη. Πρέπει να επαναληφθεί τώρα προς όλους. Προκειμένου να οδηγηθούμε σε ολοκληρωμένες ενοποιητικές δημοκρατικές διαδικασίες. Σοβαρές, αξιόπιστες, ελκυστικές», παρατήρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.