Ενταξιακή προοπτική Σκοπίων: Καλώς τα παιδιά (συμφώνησε και ο Κυριάκος…)

Ομόφωνη υποστήριξη Μητσοτάκη και Ευρωπαίων στην ενταξιακή προοπτική των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Οι «μεγάλες» ημέρες για τα Σκόπια έχουν αρχίσει να διαδέχονται η μία την άλλη. Μετά την πρόσφατη επίσημη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, που πήγε «πακετάκι» με την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την Τετάρτη ήλθε ακόμη μία «νίκη».

Οι 27 ηγέτες της ευρω-οικογένειας έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης άνοιξαν τις αγκάλες τους και… ανέκραξαν ομόφωνα την υποστήριξή τους στην ενταξιακή προοπτική τής Β. Μακεδονίας  και των υπολοίπων 5 χωρών (Σερβία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία) των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην πιο άβολη θέση ήταν σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που παρά τις προεκλογικές ενστάσεις του για τον τρόπο με τον οποίο επιλύθηκε το ονοματολογικό των Σκοπίων, υποσχέθηκε κι αυτός στους γείτονες μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες ένα «εύρωστο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για την περιοχή», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική διακήρυξη. Ειδικότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των 6 χωρών των Δ. Βαλκανίων που χτυπούν την πόρτας της Ένωσης. Φρόντισε επίσης να πει ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας», καλώντας την κυβέρνησή της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ερώτημα είναι: Τις σέβονται τα Σκόπια αυτές τις δεσμεύσεις; Αν ναι, γιατί τους το υπενθύμισε; Αν, πάλι, δεν τις σέβονται, γιατί έδωσε το γαλαντόμο «οκ» χρηματοδοτικής στήριξης, που σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Ούρσουλας (Φον ντερ Λάιεν) ξεπερνά τα 3,3 δισ. ευρώ;

Ελπίζοντας –όπως έχει ξαναγράψει η «Α»– ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας έναντι των Σκοπίων, μια χαρά ευγενικό ακούγεται το «καλώς τα παιδιά, καλώς τα». Αρκεί, βέβαια, το «3-0» που συμπλήρωνε ο Αλέφαντος να μην μπαίνει στα δίχτυα της δικής μας εθνικής εστίας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα