Μ. Ανδρουλάκης: Εντολή έρευνας στο ελεγκτικό και από τη βουλή

Τη δυνατότητα εντολής έρευνας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από το Κοινοβούλιο για να υπάρξει ένα ρήγμα στον περιχαρακωμένο «εσωτερικό κύκλο» ελεγκτών – ελεγχομένων σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς όπως στο θέμα των αντισταθμιστικών (offsets) στις Ένοπλες Δυνάμεις, προτείνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης.

Ειδικότερα σε σχετική ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «Στη χώρα μας όπου ο εκτροχιασμός του κρατικού προϋπολογισμού αποτέλεσε τον κανόνα και η κακοδιαχείριση και η διαφθορά βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο εντολή έρευνας στο Ελεγκτικό Συνέδριο μπορεί να δώσει μόνο η Κυβέρνηση. Έτσι αντικειμενικά έχει δημιουργηθεί ένας περιχαρακωμένος «εσωτερικός κύκλος» ελεγκτών – ελεγχομένων. Είναι χαρακτηριστική η αδυναμία ελέγχου στον σκοτεινό και περίπλοκο κόσμο των αντισταθμιστικών (offsets) στις μεγάλες προμήθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπου αποτελούσαν με βεβαιότητα την κάλυψη για τις μίζες, τα οποία πληρώθηκαν αποκλειστικά από τον Έλληνα φορολογούμενο κι όχι από τον προμηθευτή μέσω των υπερτιμολογήσεων των εξοπλισμών».
Στην ερώτησή του ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ακόμη ότι ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα αντισταθμιστικά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις τη μεταμφίεση του συστήματος της μίζας, ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες με υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας πιάστηκαν στον ύπνο όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό ανεξάρτητα αν υπήρξε ή όχι πολιτική βούληση για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.
Ταυτόχρονα, διαπιστώνει ο κ. Ανδρουλάκης ότι η σύγχυση και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων πολλαπλών ελεγκτικών οργάνων που πολλαπλασιάζονται και σήμερα σαν μανιτάρια και οι ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνολογικά μέσα του Ελεγκτικού Συνεδρίου δυσχεραίνουν περαιτέρω τη διενέργεια των ελέγχων.
Με την ερώτησή του ο κ. Ανδρουλάκης ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία το Υπουργείο ώστε η δυνατότητα εντολής ελέγχων για σημαντικές υποθέσεις να παρασχεθεί και στο Κοινοβούλιο, όπως και με ποιους τρόπους προτίθεται να εκλογικεύσει, απλοποιήσει και καταστήσει διακριτούς τους ρόλους των διαφόρων οργάνων έλεγχου, ενισχύοντας ταυτόχρονα το Ελεγκτικό Συνέδριο τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

ΣΩ.ΛΕ.

Διαβάστε επίσης