Εντολή για συλλήψεις ανεμβολίαστων διέταξε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη Μανίλα και αρκετές ακόμη επαρχίες και πόλεις αυτή την εβδομάδα

Ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, διέταξε τις συλλήψεις των ανεμβολίαστων που παραβιάζουν το lockdown που τους έχει επιβληθεί με στόχο τον περιορισμό της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας που έφερε η παραλλαγή Όμικρον.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων στη Μανίλα και αρκετές ακόμη επαρχίες και πόλεις αυτή την εβδομάδα. Οι ανεμβολίαστοι της πρωτεύουσας, που έχει συνολικό πληθυσμό 13 εκατομμυρίων, υποχρεούνται να μένουν στα σπίτια τους, μετά τον τριπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε δυο μόλις ημέρες.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας δήλωσαν ότι εκτιμάται πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις ερχόμενες ημέρες, με το τρέχον πανδημικό κύμα να φτάνει στην κορύφωσή του στα τέλη του μήνα.

Η ανακοίνωση του Ντουτέρτε

«Επειδή πρόκειται για συνθήκη έκτακτης ανάγκης, πιστεύω ότι μπορούμε να περιορίσουμε» εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, δήλωσε ο Ντουτέρτε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τους πολίτες την Πέμπτη.

«Αυτή τη στιγμή δίνω εντολή στους ηγέτες των χωριών να αναζητούν τους ανεμβολίαστους και να τους ζητούν – ή να τους διατάζουν, αν προτιμάτε – να μείνουν στα σπίτια τους».

«Και αν κάποιος αρνηθεί και βγει από το σπίτι και αρχίσει να τριγυρίζει στην κοινότητα ή και αλλού, τότε μπορούν να τον συλλάβουν. Αν αρνηθεί, τότε οι αρχές έχουν δικαίωμα να συλλαμβάνουν τους απείθαρχους», πρόσθεσε.

Οι εμβολιασμοί δεν έχουν γίνει υποχρεωτικοί στη χώρα των πάνω από 100 εκατομμυρίων πολιτών, ενώ λιγότερος από τον μισό πληθυσμό έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Ο Ντουτέρτε δήλωσε «αποτροπιασμένος» από τον μεγάλο αριθμό Φιλιππινέζων που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Αν δεν κάνετε εμβόλιο, θέτετε τους πάντες σε κίνδυνο», δήλωσε, αφού ο ιός «καλπάζει στην κοινότητά μας, στη χώρα μας και στον πλανήτη».

Νέα έξαρση του ιού

Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τα 17.000 την Πέμπτη, δηλαδή υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου υγείας. Η ασθένεια έχει ήδη μολύνει 2,9 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, ενώ σχεδόν 52.000 έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την κορύφωση του πανδημικού κύματος που προκάλεσε η Δέλτα, με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οι νέες λοιμώξεις περιορίστηκαν στις μερικές εκατοντάδες πριν τα Χριστούγεννα, όμως εκτοξεύτηκαν εκ νέου εξαιτίας των οικογενειακών και φιλικών συγκεντρώσεων για τις γιορτές.

Οι υγειονομικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα νέα κρούσματα οφείλονται κυρίως στο νέο στέλεχος Όμικρον.

Υπό τους αυστηρότερους περιορισμούς που θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, οι ανεμβολίαστοι είναι υποχρεωμένοι να μένουν στο σπίτι, με εξαίρεση τις εξόδους για αγορές βασικών αγαθών και για προσωπική άσκηση. Τα εστιατόρια, τα πάρκα, οι εκκλησίες και τα κέντρα αισθητικής είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με λιγότερους επισκέπτες, ενώ τα δια ζώσης μαθήματα και τα αθλήματα που απαιτούν σωματική επαφή προς το παρόν έχουν ανασταλεί.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα