Εντός στόχων για τα «κόκκινα δάνεια» η Τράπεζα Πειραιώς

Εν αναμονή δύο κομβικών ημερομηνιών, της 28ης Μαρτίου που θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς (σ.σ. τα καθαρά αποτελέσματα αναμένεται να είναι οριακά θετικά) και της 1ης Απριλίου οπότε και θα τεθούν σε εφαρμογή οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση των νέων «κόκκινων» δανείων, η ελληνική συστημική τράπεζα δείχνει να βρίσκεται εντός των στόχων που έχουν τεθεί για τον μεγάλο βραχνά όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το market update, που προ ημερών δημοσιοποίησε η Πειραιώς, η τράπεζα έχει ενισχύσει σημαντικά την κάλυψη των NPEs και NPLs, μέσω των αυξημένων προβλέψεων που έλαβε το 2017 και της επίπτωσης από την πρώτη εφαρμογή του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης 9.

Οι προβλέψεις για δάνεια το 2017 εκτιμώνται στα 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ το 2016. Στις 31/12/2017 ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις των NPEs ανέρχεται σε 47% και ο δείκτης κάλυψης των NPLs σε 75%, ενώ pro-forma για την πρώτη εφαρμογή του ΙFRS 9 ενισχύονται σε 52% και 82% αντιστοίχως.

Έστω και κατά τι, ανώτερη του στόχου ήταν η μείωση του υπολοίπου των NPEs στα τέλη Δεκεμβρίου 2017 στα 31,3 δισ. ευρώ (σ.σ. στόχος €31,5 δισ.) και ήταν 2,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) της Τράπεζας Πειραιώς, αυτό μειώθηκε στα 19,8 δισ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι στόχου 20,1 δισ. ευρώ, 3,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Τα στελέχη της τράπεζας θυμίζουν ότι η υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων της Πειραιώς για τα NPEs βρίσκεται σε εξέλιξη με σειρά «εργαλείων» όπως οι αναδιαρθρώσεις, εισπράξεις, οι ρευστοποιήσεις και οι πωλήσεις. Ειδικά για το τελευταίο, «τρέχουν» δύο συναλλαγές: η μία για 1,6 δισ. ευρώ επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις (2 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων εκτός ισολογισμού) και η άλλη για 0,4 δισ. ευρώ μη εξασφαλισμένων καταναλωτικών πιστώσεων (2,3 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων απαιτήσεων εκτός ισολογισμού). Οι δύο συναλλαγές αναμένεται να έχουν θετική επίπτωση στον δείκτη CET-1 κατά περίπου 20 μονάδες βάσης.

Ν.ΤΣ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα