EOE: Ο νικητής κερδίζει την «ευθανασία»

Σε νεοδημοκρατικό εμφύλιο εξελίσσεται η μάχη για το ποιος τελικά θα είναι ο Έλληνας που θα προταθεί στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να εισέλθει στο κλαμπ των αθανάτων, αντικαθιστώντας τον Λάμπη Νικολάου, που λόγω ηλικίας έχει “αποστρατευθεί” από το 2015.  Οι αντίπαλοι εκφράζουν τις δύο βασικές τάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο νυν πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, ανήκει στην καραμανλική πτέρυγα και μάλιστα επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή χρημάτισε και πρόεδρος του ΧΑΑ. Αντίθετα ο έτερος υποψήφιος, Ισίδωρος Κούβελος (πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας) είναι ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη και ανήκει στην λεγόμενη μητσοτακική πτέρυγα της Ν.Δ.

Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ΕΟΕ δεν σημαίνει ότι θα το αποδεχθεί πλήρως η ΔΟΕ. Διότι μπορεί η ΕΟΕ να προτείνει τον έναν από τους υποψήφιους και οι Αθάνατοι να επιλέξουν τον άλλον.

Το εκλεκτορικό σώμα αποτελείται ως επί το πλείστον από παλιές παραγοντικές καραβάνες, οι οποίες προέρχονται από την εποχή των σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Παράγοντες μπαρουτοκαπνισμένοι, οι οποίοι μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με τον αθλητισμό έχουν πλέον μάθει, αφενός μεν να ελίσσονται, αφετέρου δε να μην πτοούνται από κυβερνητικές εντολές. Το εντυπωσιακό μάλιστα στην όλη υπόθεση είναι πως μεταξύ των εκλεκτόρων όσο κι ένα ψάξεις δεν βρίσκεις παράγοντα προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα κάποιοι προερχόμενοι από το βαθύ ΠΑΣΟΚ “έπαιξαν” με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ουδείς εξ’ αυτών μπορεί να καταγραφεί ως πιστός στην Κουμουνδούρου.

Αλλά και οι προερχόμενοι από την Ν.Δ., αθλητικοί παράγοντες δεν φαίνεται ότι ακολουθούν την γραμμή του κόμματος που είναι στήριξη στον Ισίδωρο Κούβελο.

Ο Σπύρος Καπράλος μεταξύ άλλων θεωρεί ότι η στήριξη της κυβέρνησης μέσω του Σταύρου Κοντονή, αλλά και η επιστολή που έχει την υπογραφή Τσίπρα προς την ΔΟΕ αποτελούν ένα προμήνυμα νίκης.  Μάλιστα όπως λένε οι συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, ο γερμανός Τόμας Μπαχ, επιθυμεί να εισέλθει στο κλαμπ των αθανάτων ο Σπύρος Καπράλος, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι ήταν παλιός διεθνής αθλητής με την εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης. Η ΔΟΕ, εξάλλου, δείχνει καθαρά την προτίμησή της σε όσους έχουν υπηρετήσει τον αθλητισμό (ο Μπαχ υπήρξε χρυσός ολυμπιονίκης της ξιφασκίας). Τον Καπράλο στηρίζουν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές και η Ένωση Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.

Από την δική του πλευρά ο Ισίδωρος Κούβελος έχει μπει κι αυτός δυναμικά στην κούρσα επιχειρώντας να αποσπάσει τη θέση. Ο κ. Κούβελος ζήτησε υπογραφές μελών της ολομέλειας της ΕΟΕ κάτι που δεν προβλέπεται από τον καταστατικό της χάρτη για να αντισταθμίσει την έγγραφη υποστήριξη που είχε ο κ. Καπράλος από την κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την υποψηφιότητα του στηρίζει ο απερχόμενος αθάνατος Λάμπης Νικολάου, αλλά και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος ως επίτιμο μέλος της ΔΟΕ διατηρεί ισχυρούς έριδες στο παγκόσμιο ολυμπιακό κίνημα.

Για τη θέση του αθάνατου εκτός από τους Σπύρο Καπράλο και Ισίδωρο Κούβελο είχαν δείξει ενδιαφέρον  η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος της τοξοβολίας Πέτρος Συναδινός και ο πρώην πρόεδρος του χάντμπολ, Στέλιος Αγγελούδης.

 

Στη μάχη και οι επιχειρηματίες

Με βάση τα κουκιά που έχουν εξασφαλίσει οι δύο υποψήφιοι εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς οι “γαλάζιοι” παράγοντες που έκαναν καριέρα επί προεδρίας Κ. Καραμανλή στη Ν.Δ. πηγαίνουν σχεδόν μονοκούκι στον καραμανλικό Καπράλο, παρά το γεγονός ότι τον στηρίζει και η κυβέρνηση. Αντίθετα ο βασικός κορμός του μητσοτακικού Κούβελου είναι από το βαθύ παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, που προτίμησε να συνταχθεί πίσω από τον Λάμπη Νικολάου στη στήριξη του προέδρου της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Υπέρ του Σπύρου Καπράλου αναμένεται να ψηφίσουν οι Καννελάκης (σκοποβολή), Βασιλειάδης (γυμναστική), Κατσιαδάκης (ξιφασκία), Νικολόπουλος (κανόε καγιάκ), Αδαμόπουλος (ιστιοπλοΐα), Καρράς (κωπηλασία), Κατσώρας (χιονοδρομία), Φιλιππούσης (ποδηλασία), Γραμμένος (ποδόσφαιρο), Ηλιάδης (τζούντο), Αθανασίου (πάλη). Με την υποψηφιότητα Καπράλου είχε συνταχθεί κι ο εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ, ο Σταματόπουλος (αυτοκτόνησε προ εικοσαημέρου). Όμως όλα δείχνουν ότι και ο επόμενος εκπρόσωπος της αρχαιότερης ελληνικής ομοσπονδίας θα ταχθεί στο πλευρό του νυν προέδρου της ΕΟΕ.

Από αυτούς που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί επισήμως, ο κ. Καπράλος υπολογίζει  και στις ψήφους του Αλικάκου (εκπροσώπου του πεντάθλου και πρώην προέδρου του χάντμπολ), όσο και του Φυσεντζίδη από το ταεκβοντό.

Αναφανδόν υπέρ του Κούβελου έχουν ταχθεί οι Κανελλόπουλος (πυγμαχία), Συναδινός (τοξοβολία), Αγγελούδης (χάντμπολ), Διαθεσόπουλος (κολύμβηση), Ζαννιάς (τένις). Προς εκεί κλείνουν και οι Κολυμπάδης (πινγκ πονγκ), Βασιλακόπουλος (μπάσκετ) και Σγουρός (άρση βαρών). Η πλευρά Κούβελου υπολογίζει και στους Καραμπέτσο (βόλεϊ) και Βασιλάκη (γκολφ). Τέλος δεν έχει αποφασιστεί εάν στην ψηφοφορία συμμετάσχουν και οι Γερόλυμπος (καράτε), Γεωργούλης (αναρρίχηση), καθώς είναι νέα ολυμπιακά αθλήματα, κάτι που επιθυμεί ο Καπράλος, ο οποίος υπολογίζει και σε αυτούς του δύο ψήφους.

Όπως γίνεται αντιληπτό με βάση τα ισχύοντα μέχρι σήμερα ο Καπράλος έχει προβάδισμα, αλλά όλα μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς στην μάχη εμπλέκονται και μεγαλοεπιχειρηματίες. Για παράδειγμα το δίδυμο ΣαββίδηΜελισσανίδη έχει δείξει την προτίμηση του στον Καπράλο, καθώς ο εκλεκτός τους για την ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, έχει ταχθεί υπέρ του νυν προέδρου της ΕΟΕ.

Με την πλευρά Κούβελου είναι οι δύο κρητικοί, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Θόδωρος Βασιλάκης.

Για πρώτη φορά

Να σημειωθεί ότι εάν δεν υπήρχαν ίντριγκες και παρασκήνιο η ΔΟΕ θα επέλεγε το νέο Έλληνα αθάνατο στην ολομέλεια της το προηγούμενο καλοκαίρι στο περιθώριο των ολυμπιακών αγώνων του Ρίο. Όμως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών διεξήχθησαν αγώνες δίχως Έλληνα αθάνατο. Να σημειωθεί ότι ο Νικολάου ήταν αθάνατος από το 1986, έχοντας την στήριξη του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Στο παρελθόν, τον τίτλο του «Αθανάτου» κατείχαν οι Δημήτριος Βικέλας (1894-1899), Αλέξανδρος Μερκάτης (1899-1925), Γεώργιος Αβέρωφ (1926-1930), Νικόλαος Πολίτης (1930-1933), Άγγελος Βολανάκης (1933-1963), Ιωάννης Κετσέας (1946-1965), τ. βασιλεύς Κωνσταντίνος (1963-1974), Πύρρος Λάππας (1965-1980), Επαμεινώνδας Πετραλιάς (1975-1977), Νικόλαος Νησιώτης (1978-1986), Νίκος Φιλάρετος (1981-2005) και Λάμπης Νικολάου (1986-2015).

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα