Έπαινοι για τη λιτότητα, δόση για τα… τρέχοντα, αλλά όχι «συνολική λύση»

Με… κυνικό τρόπο η JP Morgan ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα λάβει επαίνους για το πακέτο λιτότητας, έγκριση εκταμίευσης της δόσης για να αποφευχθεί ένα ατύχημα ρευστότητας, αλλά όχι και συμφωνία τέτοια που θα της ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο QE.

Σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα παραμείνει υπό συζήτηση, με την JP Morgan να εκτιμά πως η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τη διαθέσιμη συμφωνία και προειδοποιεί πως ο κίνδυνος σε περίπτωση απόρριψης της είναι μεγάλος. Οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ακόμη ότι το θέμα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει στην ατζέντα στους επόμενους μήνες και θα ξαναπέσει στο τραπέζι με έναν πιο εποικοδομητικό τρόπο προς τα τέλη του έτους και μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η JP Morgan κρίνει ότι οι στόχοι της ελληνικής πλευράς στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι πιο μεγάλοι και δύσκολοι, συμπεριλαμβανομένης της παροχής επαρκών λεπτομερειών για την ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές για να υπάρξει θετική αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από όλους τους θεσμούς –συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ- που θα προετοιμάσει το έδαφος για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον. «Αυτές οι προσδοκίες», όπως σημειώνει η JP Morgan, «συνδέονται στενά με την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να λάβει μια σημαντική πολιτική ώθηση την στιγμή που έχει χάσει σημαντικό έδαφος στις δημοσκοπήσεις».

Συμβιβαστική λύση
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι μία πιθανή συμβιβαστική λύση θα αφορά τη δέσμευση του ΔΝΤ να συμμετάσχει «κατ ‘αρχήν» στο πρόγραμμα, αλλά με την μελλοντική οικονομική του συμμετοχή να εξαρτάται από τον προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό για μία θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά και για να ικανοποιήσει τους Γερμανούς, οι οποίοι επιμένουν στη συνεχιζόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό είναι, σύμφωνα με την JP Morgan, αναμφισβήτητα το περισσότερο που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο, δεδομένων των εκλογών στη Γερμανία οι οποίες περιορίζουν την ουσιαστική απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους.

Η έκθεση κλείνει με την εκτίμηση πως η Αθήνα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αποδεχθεί τη διαθέσιμη συμφωνία. «Η ελληνική ρητορική έχει ήδη αλλάξει, με τις προσδοκίες να μειώνονται, ενώ ο κίνδυνος που θα δημιουργηθεί από την απόρριψη της συμφωνίας με σκοπό να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους για περαιτέρω βελτίωση της προσφοράς τους πριν από την προθεσμία του Ιουλίου, είναι μεγάλος», επισημαίνει η JP Morgan.

«Επιπλέον, η απουσία (μετά τον Ιούλιο του 2017) μεγάλων λήξεων μέχρι τον Απρίλιο του 2019 θα σήμαινε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί εκ νέου στην εσωτερική ατζέντα και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς ιδιαίτερη εξωτερική επιρροή», αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα