Επαναπατρισμό… εγκεφάλων χρειάζεται η Ελλάδα

«BRAIN REGAIN»: Μια συμμαχία με σκοπό να επιστρέψουν στην ελληνική αγορά τα «δυνατά μυαλά» που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης  

Όλα ξεκίνησαν από έναν καφέ μεταξύ φίλων, για κουβέντα και διάλειμμα από την γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα. Πέντε φλιτζάνια αχνιστού καφέ στο τραπέζι, άπειρες σκέψεις και άλλες τόσες επιθυμίες για δράση και εξέλιξη, οπότε δεν άργησε να έρθει η στιγμή που η συζήτηση πέρασε σε άλλο επίπεδο αποκτώντας τη μορφή της λεγόμενης  «Ιδεοθύελλας» ή αλλιώς γνωστής με τον όρο «Brainstorming».

 

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

 

Και κάπως έτσι, οι πέντε φίλοι και επιτελικά στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ο Κωνσταντίνος Κεσεντές (πρόεδρος Δ.Σ. ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε), ο Ευάγγελος Μαρνέρης (διευθύνων σύμβουλος AIMS International Hellas A.E.), ο Γιάννης Παπαχρήστου (γενικός διευθυντής Ελλάδας-Κύπρου, Coca-Cola Τρία Έψιλον), ο Θεόδωρος Κοτιώνης (διευθύνων σύμβουλος, Ogilvy Greece) και ο Στάθης Ποταμίτης (διευθύνων εταίρος, PotamitisVekris Law Partnership) φύτεψαν το «σπόρο» για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής συμμαχίας, με την ονομασία «Brain Regain».

Μια πρωτοβουλία του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνικές Ρίζες», με έναν ιδιαίτερα πολύτιμο σκοπό: τον επαγγελματικό επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού και συγκεκριμένα την συντονισμένη δράση προκειμένου να δημιουργηθούν τα κανάλια επανασύνδεσης με την ελληνική αγορά, και να επιστρέψουν στη χώρα μας οι «δυνατοί εγκέφαλοι» -όπως ορίζεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία το επιστημονικά καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό- που τις περισσότερες φορές αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση εργασίας και ένα πιο λαμπρό μέλλον από ό,τι στην Ελλάδα, που εξακολουθεί να «αιμορραγεί» οικονομικά λόγω της ισχύουσας κρίσης.

 ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΩΣ ΤΟ 2016 ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 450.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ –ΕΚΟΥΣΙΑ Ή ΜΗ– ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ανυπομονούν…

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα επίσημων στατιστικών ερευνών, από το 2008 έως το 2016, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 450.000 Έλληνες επέλεξαν -εκούσια ή μη- την έξοδο από τη χώρα, αφήνοντάς την έτσι κατά ένα μεγάλο ποσοστό «ορφανή» από δυνατά μυαλά (brain drain). Από αυτούς, το 25% είναι άτομα ηλικίας μεταξύ 31-35 ετών και το 31% πάνω από 41%, ενώ αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των νέων από 18 έως 26 ετών καλύπτοντας μέχρι στιγμής το 19% της «πίτας».

Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ότι μόλις το 20% εξ αυτών, δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα (κυρίως λόγω θυμού από τις επικρατούσες συνθήκες στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και την αναξιοκρατία), ενώ το υπόλοιπο 80% ανυπομονεί να ξαναγίνει κάποια στιγμή πρόσφορο το έδαφος και να μπορέσει να επιστρέψει στην πιο ηλιόλουστη χώρα του κόσμου, όπου προς το παρόν υπάρχει μεν λιακάδα στον ουρανό αλλά… συννεφιά στην τσέπη.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η σημαντική αυτή δράση, πραγματοποιήθηκε προ ημερών, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκαν, τόσο οι εμπνευστές της εν λόγω συμμαχίας «Brain Regain» -που μακροπρόθεσμα έχει ως στόχο την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας- όσο και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των ΜΜΕ και φυσικά των 16 εταιρειών που συμμετέχουν στην όλη προσπάθεια παρέχοντας ανώτερα στελέχη τους, για τον ρόλο του Μέντορα.

Τα επιλεγμένα αυτά στελέχη αναλαμβάνουν το καθοριστικό έργο της καθοδήγησης των Ελλήνων του εξωτερικού μέσα από απευθείας συζητήσεις μαζί τους και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της χώρας και τις προοπτικές που ανοίγονται για τον επαναπατρισμό των στελεχών.

Τη «συμμαχία» απαρτίζουν οι εταιρείες: AegeanAirlines, Ελληνικά Πετρέλαια,COSMOTE, Τράπεζα της Ελλάδος,Coca-ColaΤρία Έψιλον,ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Πειραιώς, Όμιλος FOURLIS, INTERAMERICAN, T.E.MES, ΜΕΤΡΟ, CHIPITΑ, SaniIkos,Upstream, KykladesMaritimeCorporationκαιOgilvy.

Με το σύνθημα «Χρειαζόμαστε πολλούς για να φέρουν πίσω περισσότερους», άνοιξε την εκδήλωση ο κ.Κεσεντές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα ωριμάζουν οι συνθήκες που μπορούν να μετατρέψουν το καταστροφικό για τη χώρα μας “brain drain” σε “Brain Regain. Αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να αξιοποιήσει η πρωτοβουλία μας».

Τη σκυτάλη στο βήμα πήρε ο κ.Θεόδωρος Κοτιώνης σημειώνοντας ότι : «ToBrain Regainξεκίνησε από μια μικρή ομάδα πρωτοβουλίας. Σήμερα με ενθουσιασμό καλωσορίζουμε οργανισμούς, επιχειρήσεις και τα στελέχη τους, που υποστήριξαν την πρωτοβουλία και προσβλέπουμε σε συνεχή επέκταση της συμμαχίας μας», και αμέσως μετά ο κ.Γιάννης Παπαχρήστου συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μια συμμαχία εταιρειών και στελεχών που οραματιστήκαμε, για να δώσουμε ευκαιρίες και τη δυνατότητα σε Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν, να εργαστούν και να φτιάξουν το μέλλον τους στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά για την επόμενη μέρα της χώρας μας και είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε καταλυτικό ρόλο στον επαναπατρισμό τους».

 

Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος με το «Brain Regain»:

Όπως ενημέρωσαν τους παρευρισκομένους οι ομιλητές και εκπρόσωποι της δράσης, η επικοινωνία είναι δυνατή μέσω της ιστοσελίδας www.brainregain.gr συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα και από εκείνη τη στιγμή αναλαμβάνει η κάθε εταιρεία να έρθει σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο και  να ξεκινήσει η διαδικασία παρέχοντάς τους μέσω της θέσης του Μέντορα, τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί πρόσφατα και σύμφωνα με τους εμπνευστές του, τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται μετά από διάστημα περίπου τριών μηνών.

‘Ένα είναι το ζητούμενο, και ένας ο στόχος. Από την πλευρά των εκπροσώπων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αλλά και όλων όσων κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να  κουνήσουν το μαντήλι του αποχαιρετισμού σε κάποιον δικό τους άνθρωπο, που έφυγε μακριά από την χώρα του φωτός. Μακριά από την Ελλάδα μας.

Τους θέλουμε πάλι πίσω! Πάλι εδώ!

…γιατί «η Ελλάδα χρειάζεται όλα τα παιδιά της!».

Διαβάστε επίσης