Επανεμφάνιση του Έμπολα στο Κονγκό

Τρεις μήνες αφότου είχε ανακηρυχθεί το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας εντοπίστηκε κρούσμα του ιού στα ανατολικά της χώρας

Την επανεμφάνιση της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα στο ανατολικό τμήμα του Κονγκό ανακοίνωσαν χθες Κυριακή οι αρχές της αφρικανικής χώρες τρεις μήνες αφότου ανακηρύχθηκε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Υγείας του Κονγκό, Ετενί Λονγκοντό, στο χωριό Μπιένα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου. εντοπίστηκε θανατηφόρο κρούσμα που επρόκειτο για μια αγρότισσα, σύζυγο επιζήσαντα από την ασθένεια που προκαλεί ο ιός Έμπολα.

Η άτυχη γυναίκα παρουσίασε συμπτώματα του μολυσματικού ιού την 1η Ιανουαρίου, οι αναλύσεις αίματος έδειξαν ότι είχε πράγματι μολυνθεί από τον Έμπολα από τον οποίο και έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 3 Φεβρουαρίου.

Το χωριό Μπιένα βρίσκεται στην περιοχή της πόλης Μπουτέμπο, όπου επιδημιολόγοι του ΠΟΥ «άρχισαν να κάνουν επιτόπια έρευνα» και όπου «έχουν εντοπιστεί σχεδόν 70 επαφές» της γυναίκας που πέθανε, ανέφερε το τμήμα του οργανισμού που είναι αρμόδιο για την Αφρική σε δελτίο Τύπου με χθεσινή ημερομηνία που δημοσιοποίησε στην Μπραζαβίλ.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη επίσης η απολύμανση των χώρων που είχε επισκεφθεί η ασθενής», πρόσθεσε ο ΠΟΥ, θυμίζοντας πως η Μπουτέμπο «ήταν ένα από τα επίκεντρα της προηγούμενης επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό» και ότι «δεν είναι σπάνιο να σημειώνονται σποραδικά κρούσματα έπειτα από μια μείζονα επιδημία».

Τη 18η Νοεμβρίου 2020 ανακοινώθηκε το τέλος της 11ης επιδημίας του Έμπολα στην επαρχία του Ισημερινού (βορειοδυτικά), που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 55 από τους 130 ανθρώπους οι οποίοι μολύνθηκαν.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα