Επανήλθαν τα σενάρια ανασχηματισμού

Έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα οι δυσλειτουργίες της κυβέρνησης που δεν θυμίζει καλοκαρδισμένη μηχανή με δημόσιες αντιπαραθέσεις υπουργών

Προ δέκα περίπου ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, διότι τις ημέρες εκείνες ήταν έντονη η φημολογία ότι επίκειται είτε παραίτηση, είτε αποπομπή του Νίκου Δένδια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Αναμφίβολα το να αλλάξει ένας δημοφιλής υπουργός και πέρα από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Νίκος Δένδιας, θα έμοιαζε με καταθλιπτικό άνθρωπο που έχει τάσεις αυτοκτονίας. Όμως την ίδια ώρα εντείνονται οι συζητήσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για ξεκούρδιστη κυβέρνηση και υπουργούς που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν των υποχρεώσεων τους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, όπου το κυβερνητικό έργο δεν προχωρά, ενώ ανοίγονται και νέα μέτωπα δυσαρέσκειας με τους πολίτες. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου αγρότες και κτηνοτρόφοι πνέουν μένεα για το δίδυμο Τσιάρα-Κέλλα και πολύ λιγότερο για τον έτερο υφυπουργό, Γιάννη Αδριανό.

Οι τριβές μεταξύ Μητσοτάκη-Δένδια φαίνεται ότι ομαλοποιήθηκαν. Τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είδαν μαζί την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ενώ και στα εγκαίνια της νέα όψης του Πενταγώνου έστειλαν μηνύματα. Βέβαια τόσο οι εντός της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πολύ περισσότερο οι εκτός του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν πίσω από τις δημόσιες εικόνες και κατανοούν ότι ο Νίκος Δένδιας διαφωνεί με την στρατηγική που ακολουθεί στα εθνικά θέματα ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης. Με τη διαφωνία Δένδια συμφωνεί η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος, αντιπολίτευσης, ενώ και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, πολλάκις έχουν μιλήσει δημοσίως, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τα εσωκομματικά καρφώματα

Την ίδια ώρα έχουν παρουσιαστεί ένα σωρό δυσλειτουργίες, οι οποίες έγιναν και δημόσια αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά είναι καλοκαρδισμένη μηχανή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκτός από τη βεντέτα που έχει ανοίξει με τον κ. Δένδια, τα έβαλε και με την Αστυνομία με αφορμή τον τραγικό θάνατο μίας 16χρονης κοπέλας στο Γκάζι, όπου οι ευθύνες έγιναν πάλι μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Ενώ η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επικοινώνησε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά την επίθεση των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε διαδήλωση εκπαιδευτικών και γονέων, στην οποία βρισκόταν και μικρά παιδιά, έξω από τη διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μεταξουργείο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης βέβαια στο ίδιο διάστημα είχε κι άλλα βάσανα και συγκεκριμένα την ομαλή διεξαγωγή της μαθητικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην Αθήνα, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, η οποία να σημειωθεί ότι τελέστηκε χωρίς το παραμικρό παρατράγουδο.

Όπως είπαμε η τροπολογία για το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη δημιούργησε και σενάρια ως προς τον κ. Δένδια σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Πολλοί στη Ν.Δ. πάντως εκτιμούν ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να τον μετακινήσει από το υπουργείο Άμυνας, θα του κάνει τη χάρη οδηγώντας τον σε «ηρωική έξοδο». Από την άλλη, κάποιοι θεωρούν ότι δεν μπορεί να αφήσει και την όλη ιστορία να περάσει έτσι.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες για επιστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου κατά κοινή γαλάζια ομολογία παρατηρούνται προβλήματα συντονισμού. Ο ίδιος πάντως σε συνέντευξη του διαμήνυσε ότι θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αλλαγή στο υπουργείο Εξωτερικών θα διατάρασσε τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής. Και η αλήθεια είναι ότι θα έμοιαζε σαν το Μαξίμου να παραδέχεται αποτυχίες στον ελληνοτουρκικό διάλογο και σε άλλα κρίσιμα διπλωματικά πεδία, όπως αυτό της Λιβύης.

Σημειωτέον δε ότι κυκλοφορεί προ πολλού το σενάριο να «θυσιαστεί» η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ώστε να εξευμενιστεί η διακυβέρνηση Τραμπ. Και αυτό καθώς στην Ουάσιγκτον θεωρείται ότι η κ. Παπαδοπούλου είχε επηρεάσει τη στάση της Αθήνας προ των αμερικανικών εκλογών υπέρ των Δημοκρατικών. Χάρη στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, βέβαια έχουν ανοίξει ξανά δίαυλοι με ΗΠΑ (ήδη έπεσαν και οι υπογραφές με τη Chevron). Αλλά το σύστημα Τραμπ δεν ξεχνά και λειτουργεί με θυμικό.

Ένα από τα δύσκολα ερωτήματα ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού αφορά και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως τουλάχιστον μέχρι να λυθεί το ζήτημα με τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες και κτηνοτρόφους που όντως τις δικαιούνται, αλλαγή ηγεσίας στο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δημιουργούσε πρακτικά προβλήματα.

Έσχατη ελπίδα ο ανασχηματισμός

Οι γαλάζιοι βουλευτές της περιφέρειας πάντως είναι ανήσυχοι, ενώ το σύνολο της ΚΟ της Ν.Δ. δέχεται πιέσεις από τους ψηφοφόρους για την ακρίβεια πρώτα από όλα. Η δημοσκοπική καθήλωση της Ν.Δ. ενισχύει την ηττοπάθεια και εσωστρέφεια, παρότι το κυβερνών κόμμα παραμένει μακράν πρώτο. Ως εκ τούτου, πολλοί γαλάζιοι έχουν πιαστεί από την ελπίδα ενός ανασχηματισμού με ισχυρό δεξιό και λαϊκό πρόσημο, αφού η ΔΕΘ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε δημοσκοπικό επίπεδο.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, κατά τα έξι χρόνια διακυβέρνησης του, έχει δείξει ότι δεν είναι οπαδός ούτε των συχνών, ούτε των ριζικών ανασχηματισμών. Τα προηγούμενα χρόνια βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Στο Μαξίμου πάντως βλέπουν τα πράγματα μακροπρόθεσμα.

Θεωρούν για παράδειγμα ότι τα μέτρα της ΔΕΘ δεν έχουν αποτυπωθεί απλώς γιατί δεν τα έχει αισθανθεί ακόμη ο φορολογούμενος στην τσέπη του, αλλά θα φανούν στους μισθωτούς από 1 Ιανουαρίου του 2026 και στους ελεύθερους επαγγελματίες στη φορολογική δήλωση του 2027. Ενώ εκτιμούν ότι με κινήσεις όπως η τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη μπορούν να συσπειρώσουν δεξιούς ψηφοφόρους, που έχουν ψυχρανθεί και για ιδεολογικούς λόγους.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα