Έπεφτε βαριά η… σιωπή (Στο Αγρίνιο…)

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου στη Super League, και τα δεδομένα στη μάχη του τίτλου, αλλά και της επιβίωσης έχουν λίγο-πολύ ξεκαθαρίσει στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχουν, όμως, εξωαγωνιστικές εκκρεμότητες που προκύπτουν από την τριγωνική σχέση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης μέσω του Ιωάννη Καλπαζίδη. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού στέλνει τις δύο ΠΑΕ στα δικαιοδοτικά όργανα και παρά τις γκέλες του Γιώργου Γεραπετρίτη, η εφαρμογή των κανονισμών βρίσκεται μπροστά στους αθλητικούς δικαστές.

Η εμπλοκή της οικογένειας Σαββίδη και στην ομάδα της Θράκης, έστω και διά του… ανιψιού, προφανώς και καθιστά αβέβαιο το μέλλον του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Όποιο επικοινωνιακό όπλο κι αν χρησιμοποιούν οι επιτελάρχες του Λευτεράκη Δούκα, η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: η ΕΕΑ με την απόφασή της στέλνει ουσιαστικά τις δύο ΠΑΕ στην έξοδο από τη Super League. Και αν για τον ΠΑΟΚ μπορεί να βρεθεί κάποιο νομικό παράθυρο και να επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών, στην περίπτωση της Ξάνθης η αφαίρεση του πιστοποιητικού δεν επιδέχεται παρερμηνείες. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν λυσσάξει στη Θεσσαλονίκη κατά της ΕΕΑ και στρέφονται εναντίον των μελών της. Ξέρουν ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι δεσμευτική και επιδιώκουν να την ακυρώσουν με κάθε τρόπο.

Τώρα, μπορεί ο πρωθυπουργός να είπε στον ??? ότι είναι εισήγηση, αλλά με υποβολέα τον Γ. Γεραπετρίτη κάθε γνώμη είναι πιθανή…

Στη χειρότερη των περιπτώσεων, οι συνεργάτες του Ιβάν θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την επιβολή των κυρώσεων για την επόμενη σεζόν. Αν, βέβαια, τους επιβληθεί ποινή αφαίρεσης βαθμών. Διότι αν αστράψει και βροντήξει μία ποινή υποβιβασμού, τότε ο χρόνος επιβολής είναι το τελευταίο που απασχολεί τον κόσμο στην Τούμπα.

Για την Ξάνθη, βέβαια, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ό,τι και αν σκαρφιστεί ο «Κύρος Γρανάζης» του Μαξίμου, σωτηρία δεν υπάρχει. Το λέει και το άσμα. «Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία». Ούτε και σωτηρία, λέμε εμείς.

Για την έκβαση της υπόθεσης έδειξε έντονο ενδιαφέρον ο Κούγιας. Έχεις τους λόγους του. Κι αυτό δεν είναι μεμπτό. Σε τελική ανάλυση δεν είναι το θέμα μας ο Κούγιας. Περισσότερο μας ενδιαφέρει η κινητοποίηση από τον Πανιώνιο. Αν υποβιβαστεί η Ξάνθη, τότε αυτόματα αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης για την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Γι’ αυτό και αποφάσισαν ο Χρήστος Δάρρας και ο Νίκος Ζαμάνης να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα για να σώσουν τον Πανιώνιο.

«Θα προσφύγουμε όπου μπορούμε να προσφύγουμε. Αλλά αυτά κάνουν πάρα πολύ καιρό να εκδικαστούν. Το θέμα είναι πως όλα είναι στον αέρα και κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει αύριο», δήλωσε πρόσφατα ο Δάρρας.

Από τον Πανιώνιο προχώρησαν ήδη στις πρώτες ενέργειές τους. Προσέφυγαν κατά του κύρους του αγώνα με την Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη. Θέλουν να σώσουν την ομάδα τους και ψάχνονται για την εφαρμογή των νόμων.

«Περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το πειθαρχικό της ΕΠΟ. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όπως δεν ξέρουμε και τι παρέμβαση θα κάνει η FIFA και την UEFA. Πιστεύω ότι η ΕΠΟ θα φέρει αφαίρεση βαθμών. Έτσι θα έρθει σε κόντρα με την FIFA, την UEFA αλλά και όσες ομάδες έχουν έννομο συμφέρον», πρόσθεσε ο Δάρρας.

Η τελευταία φράση του έχει πολύ ζουμί. Σε απόσταση τεσσάρων πόντων από τον Πανιώνιο βρίσκεται ο Παναιτωλικός. Η διαφορά είναι πολύ μικρή και μπορεί να καλυφθεί στα play offs. Άρα, η ομάδα του Αγρινίου εξακολουθεί και διατρέχει κίνδυνο είτε για άμεσο υποβιβασμό είτε μέσω του μπαράζ με την ομάδα της Super League 2.

Οι Αγρινιώτες, λοιπόν, έχουν έννομο συμφέρον για την εφαρμογή κανονισμών και νόμων στην τριγωνική σχέση ΠΑΟΚ και Ξάνθης, όπως την ανέδειξε η ΕΕΑ. Κι όμως, ο Φώτης Κωστούλας ακολουθεί εντελώς διαφορετική πολιτική από εκείνη που έχουν επιλέξει οι άνθρωποι του Πανιωνίου.

Ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού αποφεύγει τις αναφορές στην υπόθεση. Λες και κάνει τζιζ. Λες και δεν τον ενδιαφέρει το θέμα. Λες και δεν ισχύει στην περίπτωσή του η φράση «ο θάνατός σου, η ζωή μου». Ίσως ο Κωστούλας να ’χει καλές σχέσεις με τον Χρήστο Πανόπουλο. Ενδεχομένως να σέβεται τα χρήματα που πήρε από τον ΠΑΟΚ για τον Αμρ Ουάρντα και για τον Ενέι Μιχάι. Στο Αγρίνιο, άλλωστε, λένε ότι «ο σκύλος δεν δαγκώνει χέρι που τον ταΐζει». Όπως και να ’χει, όμως, η στάση που ακολουθεί ο μεγαλομέτοχος του Παναιτωλικού έχει αρχίσει και συζητιέται έντονα και στα ποδοσφαιρικά στέκια της πόλης. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί ο Φώτης εάν σφίξει η θηλιά του υποβιβασμού…

Διαβάστε επίσης