Επενδύει στο εξωτερικό για να κερδίσει στο εσωτερικό

Το Πάσχα τελείωσε και στον ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να επιστρέψουν στην πραγματικότητα εγκλωβισμένοι στην πρόθεση των εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Αν και στην Κουμουνδούρου πολλοί ήταν επιφυλακτικοί, η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε ότι αποτελούσε μονόδρομο η πολιτική κάλυψη των κινητοποιήσεων, καθώς το κόμμα είχε προ πολλού δεσμευθεί προς αυτή την κατεύθυνση για κάθε κοινωνική ομάδα που θα είχε δίκαια αιτήματα.

Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να βρει σταθερά βήματα που θα του επιτρέψουν να ενισχύσει τα ποσοστά του, ήρθε ως θείο δώρο η παρέμβαση από το εξωτερικό και μάλιστα τη Γερμανία, όπου «προτάθηκε» ο Αλέξης Τσίπρας για διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο!

Συγκεκριμένα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανίδα ευρωβουλευτής Γκαμπριέλα Τσίμμερ σημείωσε πως αν η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά αποφάσιζε για έναν υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν, αυτός θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Η δήλωση έγινε στο Εργαστήριο Αρχισυντακτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ε.Κ., Μάρτιν Σουλτς (Γερμανία, S&D), τον αντιπρόεδρο του Ε.Κ., Όθμαρ Κάρας (Αυστρία, ΕΛΚ), καθώς και τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με θέμα «Το μέλλον και οι προοπτικές της Ευρώπης στην κρίση».

Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, δεν εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Κουμουνδούρου όμως θεωρεί ότι η δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκαμπριέλα Τσίμμερ, είναι ενδεικτική της απήχησης που έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν ακριβώς την απήχηση επενδύουν στην πλατεία Κουμουνδούρου, ώστε να δείξουν πως ο πρόεδρος του κόμματος μπορεί να σταθεί και εκτός χώρας σε αντίθεση –όπως κάποιοι ήδη λένε– με τον Βαγγέλη Βενιζέλο!
Η δήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας που είχε ο Αλ. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα με ταξίδια τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Επί της ουσίας δηλαδή ήλπιζαν σε μια τέτοια εξέλιξη. Το αν όμως η δήλωση αυτή θα ενισχύσει το κόμμα μένει να φανεί στις επόμενες δημοσκοπικές αναμετρήσεις.

Σκληρή αντιπολίτευση…

Πίσω στο εσωτερικό, αν και μέχρι σήμερα η τακτική που ακολουθείται δεν έχει δώσει αποτελέσματα, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο με σκληρή αντιπαράθεση με τη Ν.Δ. και ταυτόχρονα καταγγελτικό ρόλο. Ενδεικτικό είναι πως ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς χαρακτήρισε πλαστή την εικόνα που επιθυμεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση και επέκρινε την έκθεση του ΔΝΤ που βρίσκει την ελληνική οικονομία σε θετικά βήματα, όπως δημοσιοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.  Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «κοινωνικοί δείκτες αλλά και η κατάρρευση των εσόδων διαψεύδουν την πλαστή εικόνα της κυβέρνησης». Όπως επισημαίνει, «οι εκθέσεις του ΔΝΤ έχουν διαψευσθεί παταγωδώς και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν. Για να μην πάμε στην Αργεντινή, όπου 6 μήνες πριν την κατάρρευση, το ΔΝΤ έλεγε ότι πήγαινε πολύ καλά η ανάκαμψη της οικονομίας».
«Η κυβέρνηση κάνει λάθος αν νομίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα ξέσπασμα το οποίο να βάλει και την ταφόπλακα στις πολιτικές τις οποίες εφαρμόζει και στην παραμονή της στην εξουσία», κατέληξε, δίνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό στίγμα του κόμματος για το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον και για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης, με τον Δημήτρη Στρατούλη να παίρνει τη σκυτάλη δηλώνοντας πως «η μνημονιακή συγκυβέρνηση, η τρόικα και τα μνημόνιά τους, πρέπει να φύγουν τώρα, πριν η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική καταστροφή που επιφέρουν στον λαό και στη χώρα μας γίνει ανεπανόρθωτη».
Συμπλήρωσε δε πως «ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του θα ανοίξει τον δρόμο για μια αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια και θα τα αντικαταστήσει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανόρθωσης της χώρας μας, με πρώτη προτεραιότητα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας».
Καταλήγοντας σημείωσε πως «οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές λιτότητας και ύφεσης αποτελούν δολοφονικό όπλο μαζικής καταστροφής εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και της παραγωγικής βάσης της χώρας, έχουν φτάσει την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, σε ποσοστά 35% μέσα στο 2013».

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα