Επενδυτικό «μασάζ» στη Γερμανία για τις ενεργειακές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η Γερμανία έγινε κοινωνός των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας

Μπορεί στο Ελληνο-Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα στο Βερολίνο οι προβολείς του ενδιαφέροντος να έπεσαν στις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντικές επαφές. Πέρα από την ηχηρή συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE, ο επιχειρηματικός κόσμος της Γερμανίας έγινε κοινωνός των επενδυτικών ευκαιριών που παρουσιάζει η Ελλάδα στους τομείς των ενεργειακών υποδομών, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Τη σχετική ενημέρωση έκαναν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, με τον υφυπουργό να παρουσιάζει τους ελληνικούς στόχους για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως αυτοί περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Ο κ. Θωμάς εξήγησε στους συνομιλητές του ότι η επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων προϋποθέτει την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος από ΑΠΕ τουλάχιστον ύψους 8 GW, μέσω της υλοποίησης νέων projects αξίας τουλάχιστον 9 δισ. ευρώ. Αναφέρθηκε, επίσης, στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη των υποδομών (δίκτυα και μονάδες αποθήκευσης) ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για μεγάλα έργα.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά στο διάστημα των επόμενων 6 έως 12 μηνών το τοπίο με τις εκκρεμείς άδειες θα έχει ξεκαθαρίσει και αμέσως μετά εκτιμάται ότι αρκετοί νέοι επενδυτές θα έρχονται στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα, είτε σε συμπράξεις με νέες εταιρείες.

Από την πλευρά της η κα Σδούκου εστίασε στον πυλώνα της ενεργειακής αποδοτικότητας και τόνισε ότι για την επίτευξη των στόχων εξοικονόμησης ενέργειας (βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κατά 38% ούτως ώστε να περιοριστεί η κατανάλωσή τους στα επίπεδα του 2017 μέχρι το 2030 και ανακαίνιση και αντικατάσταση του 12-15% του αποθέματος των κτιρίων με νέα, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2030) απαιτείται διεύρυνση των επενδύσεων σε όλους τους τομείς και δη στον κατασκευαστικό, τις μεταφορές και την βιομηχανία.

H γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου

«Είναι σαφές ότι οι χρηματοοικονομικοί πόροι του κρατικού κορβανά στην Ελλάδα δεν αρκούν για την επίτευξη των στόχων. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε πρόσθετους πόρους από διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εγχώριων και ξένων τραπεζών και funds», είπε χαρακτηριστικά. «Παράλληλα, πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, η οποία στην παρούσα φάση είναι ανώριμη, με μικρό αριθμό ενεργών εταιρειών παροχής ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs)», κατέληξε η κα Σδούκου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα