«Έπεσε η αυλαία» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο θυροκολλήθεί το προεδρικό διάταγμα στη Βουλή που θα σημάνει την διάλυση της. Και επίσημα η χώρα στην προεκλογική περίοδο

Στο προεδρικό μέγαρο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να υποβάλει τη παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου και έγινε δεκτή. Μετά από αυτό, αύριο πλέον θα θυροκολληθεί στη Βουλή προεδρικό διάταγμα όπου θα σημάνει τη διάλυσή της και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Έτσι «πέφτει η αυλαία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θα οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες στις 7 Ιουλίου, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Προκόπη Παυλόπουλο, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών στο Μέγαρο Μουσικής στις 20.00 το βράδυ.

Με το που θα προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές, αρχίζει η προεκλογική περίοδος στην οποία θα κληθεί η κυβέρνηση να “πατήσει τέρμα το γκάζι” λόγω της μικρής διάρκειας που θα έχει.

Ο λόγος που κήρυξε πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας

Την απόφαση του να προσφύγει στις πρόωρες εκλογές αιτιολόγησε ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ λέγοντας πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δημιούργησε κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου τεσσάρων μηνών που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.

Τι είπαν Τσίπρας – Παυλόπουλος

Την συζήτηση ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας τα εξής: «Όπως γνωρίζετε έχω προαναγγείλει ότι προτίθεμαι να ζητήσω την διάλυση της Βουλής» είπε μπροστά στις κάμερες ο κ. Τσίπρας στον ύπατο πολιτειακό παράγοντα. «Ήρθα σήμερα εδώ δεδομένου ότι από την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών διαμορφώθηκε μια συνθήκη -δεδομένου ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξάγονταν τον Οκτώβριο -παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου 4 περίπου μηνών πράγμα το οποίο έχω την ευθύνη να θεωρήσω ότι μπορεί να εγκυμονήσει κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας». Όπως είπε έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο στην ελληνική οικονομία που δεν πρέπει να διαταραχθεί. Με αυτά τα δεδομένα σας ζητώ όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εκλογές για την ανανέωση της λαϊκής εντολής» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Κύριε Πρωθυπουργέ αποδέχομαι το αίτημά σας» επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Συντάγματος .

Επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμόρφωσε μια συνθήκη παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, γεγονός που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ομαλή πορεία της εθνικής οικονομίας καθώς έχουμε μπει σε έναν ενάρετο κύκλο, που δεν πρέπει να διαταραχθεί.Όπως είχα προαναγγείλει από το βράδυ της 26ης Μαΐου, ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως διαλυθεί η Βουλή και προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, για την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 10. Juni 2019

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης