Επί Καραμανλή (2004-2009) τα μεγάλα ελλείμματα…

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών και οι δηλώσεις Μπαρόζο «δείχνουν» ως… ένοχο των ελλειμμάτων τον πρώην πρωθυπουργό

Παρά τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ –που αρνήθηκε να ερευνήσει την περίοδο 2004-2009 για το έλλειμμα–, τις συνεχείς εφέσεις του εις βάρος του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, τους κουκουλοφόρους της Novartis (σ.σ.: «ο Αβραμόπουλος παρέσευρε τον Καραμανλή για τα εμβόλια»), το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών και οι δηλώσεις Μπαρόζο ρίχνουν το βάρος των ελλειμμάτων στον πρώην πρωθυπουργό.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πέρασαν οκτώ ολόκληρα 24ωρα από την ημέρα που ανακοινώθηκε το 3ο αθωωτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών (τρεις διαφορετικές συνθέσεις) για τον Ανδρέα Γεωργίου, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατηγορείται ότι διόγκωσε το έλλειμμα του 2009, με συνέπεια η χώρα να υποφέρει στα χέρια των δανειστών, κι ακόμη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κα Ξένη Δημητρίου, δεν ζήτησε την αναίρεσή του. Και στο τρίτο απαλλακτικό βούλευμα οι δικαστές έκριναν ότι  ο Ανδρέας Γεωργίου θα πρέπει να αθωωθεί για το κακούργημα που του έχει αποδοθεί εδώ και χρόνια, σε μία δικογραφία που «πηγαινοέρχεται» ασταμάτητα από το Εφετείο στον Άρειο Πάγο και πίσω.

Οι δικαστές του συμβουλίου Εφετών δεν υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα, κρίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα. Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής είχε υποστηρίξει μέσω των συνηγόρων του πως δεν είχαν ληφθεί υπόψη σημαντικά έγγραφα, μεταξύ των οποίων και έγγραφο της Eurostat που επιβεβαιώνει ότι τα επίμαχα στοιχεία για το 2009 ελήφθησαν και υπολογίστηκαν με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Να σημειωθεί ότι για τη δικογραφία, που στηρίζεται στις καταγγελίες των μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικ. Λογοθέτη, για τον τρόπο που είχε υπολογιστεί το έλλειμμα του 2009, έχουν ήδη εκδοθεί δύο βουλεύματα, με τα οποία το αρμόδιο συμβούλιο καταλήγει πάντα στην απαλλαγή του Ανδρέα Γεωργίου. Αντίστοιχες είναι και οι αναιρέσεις από τον Άρειο Πάγο, που έχουν σαν αποτέλεσμα συνεχώς η υπόθεση να επιστρέφει στο δικαστικό συμβούλιο και ουσιαστικά να βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

Με βάση το νέο απαλλακτικό βούλευμα για τον κ. Γεωργίου, οι ευθύνες πλέον για το εξωφρενικό έλλειμμα του 15,5% του 2009 βαρύνουν την τότε κυβέρνηση υπό τον Κώστα Καραμανλή.

Κι όλα αυτά λίγα μόλις 24ωρα μετά τον άκομψο τρόπο με τον οποίο άδειασε τον πρώην πρωθυπουργό (Καραμανλή), ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ένας άνθρωπος που έχει κατηγορηθεί στις Βρυξέλλες ότι έκανε τα στραβά μάτια για τις αλχημείες Καραμανλή σε συνεργασία με τον τότε Επίτροπο Οικονομικών, τον Χοακίν Αλμούνια. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Μπαρόζο είναι εξαφανισμένος εδώ και μία πενταετία.  Στους Δελφούς ο κ. Μπαρόζο προσπάθησε να «αθωώσει» τον εαυτό του για το ότι δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, υποστηρίζοντας πως δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα. Και πως την τραγική κατάσταση της οικονομίας την έμαθαν από τον επόμενο πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Στην ερώτηση αν είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση τόνισε: «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν. Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε.

 

 

Μάχη χαρακωμάτων

Η αλήθεια είναι πως όλα τα τελευταία χρόνια οι πρωταγωνιστές της πενταετίας 2004-2009 έχουν προσπαθήσει με κάθε τρόπο να «αθωώσουν» τον Κώστα Καραμανλή (ο ίδιος φυσικά δεν έχει μιλήσει) για τις ευθύνες που είχε, τόσο για τα τεράστια ελλείμματα, όσο και για την αύξηση των δαπανών. Διότι ναι μεν ο κ. Καραμανλής είχε να αποπληρώσει τα εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από την κυβέρνηση Σημίτη (εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις μίζες του Τσοχατζόπουλου), όπως και τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά υπάρχουν κι… άλλα. Όπως η εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η αύξηση των ασφαλιστικών δαπανών και φυσικά η διόγκωση του δημόσιου τομέα, με πρωταγωνιστή τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος κόντεψε να διορίσει ακόμη και νεκρούς στο Δημόσιο.

Έτσι, το 2009 η χώρα για να καλύψει όλες αυτές τις δαπάνες, συν την αποπληρωμή οφειλών προς το εξωτερικό, αναγκάστηκε να δανειστεί 64 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι, ακόμη και εάν ο διάδοχός του, ο Γιώργος Παπανδρέου (έχει ιστορικές ευθύνες κι αυτός), ελάμβανε μέτρα από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου του 2009 για να αντέξει η χώρα, το 2010 θα έπρεπε να δανειστεί για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες 70 δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι οι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου επέμεναν ότι το έλλειμμα δεν ήταν πάνω από 4-5%, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου το έδινε λίγο πάνω από 6%, για να έρθει τελικά η ΕΛΣΑΤ πολύ μετά και να βρει ένα έλλειμμα άνω του 15%. Μια κατάσταση μη αναστρέψιμη, που έγινε ακόμη χειρότερη όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και μοίραζε επιδόματα μέχρι τον Μάιο του 2010, όπου η χώρα εισήλθε κι επισήμως στα χέρια των δανειστών, οι οποίοι την ανέλαβαν για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.

 

Και με την αρωγή του ΣΥΡΙΖΑ

Η «καραμανλική» πτέρυγα της Ν.Δ. ακόμη και σήμερα δίνει μάχη χαρακωμάτων για να δικαιωθεί ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος λες και έχει πιει το αμίλητο νερό, αυτό που στην ελληνική λαογραφία ονομάζεται το νερό που μεταφέρεται από νεαρές κοπέλες (ανύπαντρες), για την εκτέλεση του λεγόμενου μαντικού εθίμου του «Κλήδονα».

Οι καταγγελίες κατά του Γεωργίου αποτέλεσαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, όμως έμπαζαν από παντού. Κι αυτό διότι ο κ. Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ το καλοκαίρι του 2010, όταν η χώρα είχε εισέλθει στο καθεστώς μνημονίων και ήδη η ΕΛΣΤΑΤ είχε χάσει την αυτονομία της και είχε αναλάβει την εξυγίανσή της η Eurostat. Μάλιστα, στο πρώτο μνημόνιο αναγνωρίστηκε ότι το έλλειμμα του 2009 ανερχόταν σε 13,5% και επί Γεωργίου, όταν πλέον η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επέβαλε τον τρόπο για τα εγγραφέντα έσοδα κι έξοδα, το έλλειμμα έφτασε στο 15,5%.

Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτό το 15,5% του ελλείμματος του 2009 έχει αναγνωριστεί τόσο από την κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και από την κυβέρνηση Τσίπρα, και αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία έγιναν οι αξιολογήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υπογράψει ως προαπαιτούμενο το 2017 ότι θα αποζημιώσει τον κ. Γεωργίου αποπληρώνοντάς του όλα τα δικαστικά έξοδα.

Έτσι, η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το απίθανο. Από τη μία πιέζει την κα Δημητρίου για αναιρέσεις, και από την άλλη πληρώνει τα έξοδα στον Γεωργίου. Ταυτόχρονα, σε συζήτηση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω του Δημήτρη Παπαδημούλη αποδέχθηκε ότι δεν φταίει ο Ανδρέας Γεωργίου, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή.

Κι όμως στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα αβάνταρε όλους όσοι έδιναν μάχη για να «αθωωθεί» ο Καραμανλής. Κάτι που ανέφερε πρόσφατα και η γερμανική εφημερίδα  «Handelsblatt», η οποία σε εκτενές άρθρο της κάνει λόγο ότι ο Γεωργίου είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ελλάδας. Στο άρθρο τους οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι «Έλληνες πολιτικοί αναζητούν έναν υπεύθυνο για τη μιζέρια του χρέους στη χώρα: ο πρώην επικεφαλής της κρατικής στατιστικής αρχής θα πρέπει να πάει φυλακή. Για τον πρωθυπουργό Τσίπρα η εκστρατεία αυτή μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για τον Τσίπρα ο πρώην επικεφαλής της στατιστικής αρχής, που στο μεταξύ έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ, είναι ένας ευπρόσδεκτος αποδιοπομπαίος τράγος. Ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση περί μονομερούς διαγραφής του ελληνικού χρέους. Ούτε η προσδοκώμενη ανάπτυξη φαίνεται να έρχεται. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός απαιτεί από τους πολίτες και άλλους φόρους και μειώσεις συντάξεων. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ο πρώην υπάλληλος του ΔΝΤ Γεωργίου διόγκωσε υπερβολικά το έλλειμμα του 2009, ο Τσίπρας θα μπορούσε να παρουσιάσει τον ίδιο ως αποδιοπομπαίο τράγο και το πρόγραμμα περικοπών ως συνωμοσία κατά της χώρας του».

Στο ίδιο άρθρο οι Γερμανοί καρφώνουν και τον Κώστα Καραμανλή:  «Ο Τσίπρας δεν είναι ο μόνος που θέλει να εκμεταλλευτεί τον Γεωργίου για να αντλήσει πολιτικά οφέλη. Και ο Κώστας Καραμανλής, πρωθυπουργός μεταξύ 2004 και 2005, ελπίζει να απαλλαγεί από τις ευθύνες. Με μια πολιτική ανεξέλεγκτων δαπανών, ο μάλλον ανίδεος σε οικονομικά και δημοσιονομικά ζητήματα νομικός επισφράγισε στα έξι χρόνια της πρωθυπουργίας του την πορεία της χώρας του στην καταστροφή του χρέους. Μεταξύ 2005 και 2009 αύξησε τις κρατικές δαπάνες από το 44,6% στο 53,9% επί του ΑΕΠ. Τα έσοδα αντίθετα μειώθηκαν το ίδιο διάστημα από το 39% στο 38%. Η ΕΕ παραπλανήθηκε συστηματικά με λάθος δημοσιονομικά στοιχεία: τον Σεπτέμβριο του 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή διατείνετο ότι το έλλειμμα ήταν 3,7%, την ώρα που τα στοιχεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας μιλούσαν ήδη για ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%».

 

Η απογραφή και τα greek statics

Η αρχή του κακού έγινε όταν ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποφάσισε να προχωρήσει στη λεγόμενη απογραφή του 2004. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε αποφασίσει να εγγράψει τα έξοδα για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της παραλαβής τους, και όχι όταν τα παρήγγειλλε. Η κυβέρνηση Καραμανλή και ειδικά ο Γιώργος Αλογοσκούφης επέμενε ότι αυτό ήταν απάτη και προχώρησε στην απογραφή.

Το 2006 η Eurostat έκρινε ότι η ορθή μέθοδος καταγραφής της δαπάνης των αμυντικών εξοπλισμών ήταν αυτή της παραλαβής του υλικού, η μέθοδος δηλαδή που ακολουθούσε η κυβέρνηση Σημίτη. Χώρες που δεν εφάρμοζαν αυτή τη μέθοδο θα έπρεπε να την ακολουθήσουν, από το 2005 και μετά.

Όπως ισχυρίζονται από τις Βρυξέλλες, «η πολιτική Καραμανλή στηρίχθηκε σε μια διπλή πλαστογράφηση, πρώτα του ελλείμματος και μετά του ΑΕΠ. Παρουσίασαν έτσι μια νέα φουσκωμένη εικόνα για τους προϋπολογισμούς των ετών 1999-2003. Στη συνέχεια άρχισαν να δανείζονται (πάνω από 10 δισ. ευρώ έως το 2008) για να πληρώνουν τα όπλα που παρελάμβαναν. Σε αυτό το νέο χρέος από τα Εξοπλιστικά και τις παροχές προστέθηκε νέος δανεισμός πάνω από 50 δισ. ευρώ έως τις αρχές του 2009 για να αποπληρωθούν οι τόκοι που “παρήγαγε” ένα δημόσιο χρέος το οποίο στις 31.12.2003 βρισκόταν ήδη στα 182 δισ. ευρώ».

Και βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο κ. Καραμανλής εξελέγη το 2004 με το σύνθημα «επανίδρυση του κράτους». Κατά τη διάρκεια της πενταετίας (2004-2009) οι καθαρές ετήσιες δαπάνες μισθών και συντάξεων είχαν σχεδόν διπλασιαστεί. Πρόκειται για το περίφημο διάγραμμα που ανέμιζε σε ημιέξαλλη  κατάσταση ο τότε διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στις διασκέψεις κορυφής και στα Eurogroup την περίοδο 2009-2011. Και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η επανίδρυση του κράτους συμπυκνώθηκε σε αυτό το διάγραμμα που ανέμιζε ο κ. Τρισέ.

 

Ο Προκοπάκης καρφώνει Μπαρόζο και η ΤτΕ κάνει λόγο για τα greek statics

 

Στον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απάντησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Οικονομικών Γιώργος Προκοπάκης, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στο Φόρουμ των Δελφών, ότι η Κομισιόν δεν γνώριζε το έλλειμμα της κυβέρνησης Καραμανλή και γι’ αυτό δεν πήρε μέτρα. Ο καθηγητής σημειώνει ότι, ακόμα και αν η κυβέρνηση Καραμανλή έκρυψε τα νούμερα και έλεγε ψέματα για το ύψος του ελλείμματος, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε, αφού όλοι έβλεπαν τα ποσά μαμούθ που δανειζόταν η χώρα: «Στον προϋπολογισμό του 2009 ο δανεισμός ήταν 37 δισ., αργότερα έγινε 43 δισ. και στο τέλος δανειστήκαμε 64 δισ. Όποιος άνοιγε εφημερίδα και έκοβε τη σχετική είδηση το ήξερε. Ο Μπαρόζο όμως δεν είχε πάρει χαμπάρι».

Στα όσα αναφέρει ο καθηγητής Προκοπάκης συνηγορεί και η εσωτερική έκθεση της ΤτΕ, που δημοσιοποιήθηκε προ ολίγων μηνών, στο κρίσιμο διάστημα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2009, όπου αποδεικνυόταν ότι είχε χαθεί η μπάλα.

Για πρώτη φορά στις 6 Οκτωβρίου του 2009, δύο ημέρες μετά τις εκλογές, καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο της ΤτΕ μια έκφραση που μας ακολουθεί ακόμα και σήμερα, ότι «το δημόσιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο». Καταγράφεται στην Έκθεση της ΤτΕ ότι υπήρξαν εξαγγελίες και δεσμεύσεις για την περικοπή δαπανών, όμως συνέβαινε το ακριβώς αντίθετο.

Οι συντάκτες της Έκθεσης δεν μένουν σ’ αυτή τη δραματική διαπίστωση, αλλά προειδοποιούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η δυναμική του χρέους «με άκρως αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία». Επί της ουσίας, η εσωτερική Έκθεση της ΤτΕ καταγράφει την πορεία προς τη χρεοκοπία από το 2007, επιρρίπτοντας καθαρά τις ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή.

«Από τις έως σήμερα εξελίξεις προκύπτει ότι η δημοσιονομική εκτροπή, η οποία άρχισε το 2007, είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τη μικρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και είναι σαφώς διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επίσης είναι σαφές ότι η παρούσα δημοσιονομική θέση της χώρας είναι μη διατηρήσιμη». Και όχι μόνο αυτό, αλλά «καρφώνει» την κυβέρνηση ότι έστελνε ψεύτικα στοιχεία στην  Eurostat: «Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2009 στη Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης (5,9% του ΑΕΠ και 105,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα) είναι εκτός πραγματικότητας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα