Επί τάπητος η ενέργεια

Το ενεργειακό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ν/Α Μεσόγειος, η διακυβερνητική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ και το Κυπριακό. Αυτά ήταν τα τρία θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο -ως συνέχεια του τετ α τετ με τον Μπάρακ Ομπάμα τον Αύγουστο.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα με παρόντες δέκα συνεργάτες τους (πέντε από κάθε πλευρά) ωστόσο οι δύο άνδρες τα είπαν και κατ΄ ιδίαν για περίπου δέκα λεπτά.

Η επικέντρωση στα παραπάνω τρία σημεία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς:

* Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Σαμαράς και υπουργοί θα βρεθούν στο Ισραήλ για την πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβουλίου των δύο χωρών («Government to Government»). Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το ενεργειακό τρίγωνο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και, άρα, η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες (και) στην εξόρυξη υδρογονανθράκων.

* Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα για να συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά τις επόμενες ημέρες – δηλαδή αμέσως μετά το ταξίδι του τελευταίου στο Ισραήλ. Θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση θα έχει αντικείμενο το Κυπριακό, επί του οποίου ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την προηγούμενη Παρασκευή.

* Επίσκεψη στην Αθήνα «τις επόμενες ημέρες» προανήγγειλε απόψε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου μέσω του εκπροσώπου του. Ο οποίος αναφέρθηκε ευθέως στη (νέα) διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού που ανοίγει, λέγοντας πως «δεν υπάρχει λόγος να μην ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».

Συνεργασία

Πέραν τούτων, η συζήτηση Σαμαρά-Μπάιντεν επεκτάθηκε και στο θέμα της ασφάλειας. Συμφωνήθηκε, για παράδειγμα, να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τις δύο πλευρές σε ζητήματα ελέγχων, προστασίας των συνόρων και λαθροματανάστευσης.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έθιξε το θέμα της ολοκλήρωσης Διατλαντικής οικονομικής συνεργασίας (εμπορικής και επενδυτικής) εν όψει και της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.

Το θέμα αυτό είχε τεθεί και στη συζήτηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα τον Αύγουστο καθώς είχε τονισθεί ότι το συνδυασμένο εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης και των ΗΠΑ ξεπερνά το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Όσο για την αμερικανική επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα φτάσει στην Αθήνα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών για συζητήσεις.

Τη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες της Ελλάδος να κάνει την οικονομία της πιο ανοιχτή και ανταγωνιστική εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Σαμαρά και συζήτησαν μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων. Ο αντιπρόεδρος επεσήμανε την στρατηγική σημασία της Ελλάδος ως χώρα σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και ως πολύτιμο εταίρο στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή από τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική έως τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο αντιπρόεδρος επαίνεσε τον πρωθυπουργό για την συνεχή δέσμευση του να προωθήσει τις σκληρές άλλα απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα και πάλι σε σταθερές οικονομικές βάσεις, καθώς και για την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί.

Τέλος οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης στην Κύπρο και σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος χαιρέτησε την πρόσφατη απόφαση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας να συναντηθούν με τον τουρκο-κύπριο και ελληνο-κύπριο διαπραγματευτή αντίστοιχα, ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Με IBM και Κλίντον

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη παρακάθισε σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η Dow Chemical του Andrew Liveris. Συνδαιτυμόνες ήταν ανώτατα στελέχη των IBM, Master Card, Time Warner, Honeywell, Jhonson & Jhonson, ΑΤΝΤ και ADM. Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση του Hellenic Initiative, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α Μπιλ Κλίντον και ο Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Με το ΔΝΤ

Δεν κάνει βήμα πίσω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προς το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει από την αποτυχία του εγχειρήματος της επιστροφής στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ελληνικών ομολόγων (ANFAs). Έτσι, το βάρος τώρα πέφτει στο EuroWorking Group ώστε να βρεθεί λύση τρικ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου -όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο- προκειμένου να συνεχίσει το ΔΝΤ τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας.

Στη συνάντηση που είχε η Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η επικεφαλής του Ταμείου αρκέστηκε να ακούσει αυτά που είχε να πει η ελληνική πλευρά και να επαναλάβει τη γραμμή ότι χωρίς το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να προχωρήσουν οι συζητήσεις.

Αυτό που βγαίνει όμως ως είδηση τόσο από την Κομισιόν όσο και από το Ταμείο είναι ότι επί της ουσίας η ελληνική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που δόθηκε στη τρόικα δείχνει με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ότι ένα είδος κουρέματος είναι μάλλον αναπόφευκτο ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να προτάσσει την ανάγκη για περισσότερο δραστικές λύσεις. Μάλιστα, όπως μας μετέφεραν οι καλά γνωρίζοντες, σύμφωνα με το Ταμείο, η… δεύτερη ανάγνωση της ελληνικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους σπρώχνει προς περισσότερο δραστική λύση, η οποία θα κινείται στη λογική του «κουρέματος». Βέβαια, το Ταμείο αναγνωρίζοντας τα πολιτικά προβλήματα μιας τέτοιας λύσης είναι ανοικτό στο ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα διαχείρισης του ελληνικού χρέους η οποία θα είναι έτσι δομημένη ώστε να είναι πολιτικά διαχειρίσιμη από όλες τις πλευρές. Το ποια θα είναι αυτή είναι άσκηση για δυνατούς λύτες στο τρίγωνο Αθήνα-Βρυξέλλες-Ουάσιγκτον.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα