«Επί… τάπητος» θέτουν το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας Μητσοτάκης – Ντράγκι

Οι μεγάλες προσδοκίες για το δείπνο μεταξύ των δυο ηγετών

Προορισμός Ρώμη.Η Αθήνα μία μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στρέφει το βλέμμα της στη Ρώμη.

Και επενδύει στην πρόσκληση σε δείπνο του Μάριο Ντράγκι στον Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Τετάρτης.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν το τραπέζι του ιταλού πρωθυπουργού στον έλληνα ομόλογο του ως ένα τετ α τετ που θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων.

Στο μενού τα ελληνοτουρκικά

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι στη συνάντηση τους αναμένεται να αναφερθούν και στο κεφάλαιο Τουρκία.

Ακόμα και αν η Αθήνα δεν θέλει να δώσει τουρκοκεντρικό χαρακτήρα στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Ρώμη το κεφάλαιο της τουρκικής επιθετικότητας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα ανοίξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει το Μάριο Ντράγκι αναλυτικά, ενώ θα θέσει ζήτημα και την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής.

Η Αθήνα αναμένεται να υπενθυμίσει άλλωστε στη Ρώμη και την ελληνοϊταλική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που έχουν συνυπογράψει ως υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Σε μία προσπάθεια να την αντιπαραβάλει και στις τουρκικές έκνομες ενέργειες.

Και να επιχειρήσει να φέρει τη Ρώμη πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις. Ή έστω να την απομακρύνει από τις τουρκικές.

Το μομέντουμ

Για την ελληνική πλευρά άλλωστε το μομέντουμ που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί προκειμένου – ακόμα και οι σύμμαχοι της Τουρκίας – να καταδικάσουν την αναθεωρητική πολιτική Ερντογάν και τις απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας.

Ακόμα και αν η Αθήνα τρέφει ελπίδες, αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι τα συμφέροντα της ταυτίζονται απόλυτα με της Ρώμης.

Άλλο προσωπικές απόψεις άλλο πολιτική

Που παρά το ότι ο ίδιος ο Ντράγκι έδειξε να έχει «δυσανεξία» στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον «δικτάτορα» τον περασμένο χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα «κόψει» και τους δεσμούς με την Άγκυρα.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και δεδομένης της τουρκικής άρνησης να πει «ναι» στην είσοδο στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας ο Ντράγκι έχει ανακοινώσει από τα μέσα Μαΐου επίσκεψη στην Τουρκία στις αρχές Ιουλίου.

Για μία διμερή Σύνοδο Κορυφής.

Στην ατζέντα πέραν του ουκρανικού θα είναι και η ενίσχυση των σχέσεων Ιταλίας – Τουρκίας.

Δεδομένου δε ότι η κάθε χώρα ακολουθεί τα δικά της συμφέροντα και ατζέντα, ο ιταλός πρωθυπουργός έχει δηλώσει την πρόθεση της Ρώμης να επαναλειτουργήσει την πλατφόρμα συνεργασίας Γαλλίας – Τουρκίας – Ιταλίας.

Και παρά τις όποιες προσδοκίες η Ρώμη θα κινηθεί με βάση τα δικά της συμφέροντα και κανενός άλλου.

Προοπτικές ενίσχυσης συνεργασίας Αθήνας – Ρώμης

Η Αθήνα εκτιμά ακόμα ότι η συνεργασία με τη Ρώμη έχει σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης σε πολλούς τομείς και δη σε αυτόν της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν πρόσφατα έρθει σε συνεννόηση για την ανάληψη της πρωτοβουλίας σχετικά με την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο. Μία σύνοδο στην οποία είχαν πάρει μέρος επίσης ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.

Σε εκείνη τη σύνοδο ο Ντράγκι είχε ταχθεί υπέρ άμεσης παρέμβασης για τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας.

Κοινή γραμμή είχαν Αθήνα και Ρώμη και στο θέμα της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και η Λιβύη

Ψηλά για την Ιταλία παραμένει το ζήτημα της Λιβύης, που απασχολεί και την Ελλάδα, με Μητσοτάκη και Ντράγκι να συναντιούνται στη Λιβύη τον Απρίλιο του 2021 και να υπογραμμίζουν την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα