Επί θύραις ο αποκεφαλισμός Λαγού και από το ευρωκοινοβούλιο

Πριν ακόμη το ελληνικό κράτος αποστείλει το αίτημα για άρση ασυλίας το ζήτησαν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και το ΕΛΚ, επειδή ο Χρυσαυγίτης εξύβρισε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου

«Λαγός τη φτέρη έσειε κακού του κεφαλιού του», αναφέρει μία ελληνική παροιμία και προφανώς ο καταδικασθείς ως ένας από αυτούς που διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, μάλλον δεν τη γνωρίζει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η ρητορεία του και οι δηλώσεις που έκανε ο χρυσαυγίτης ότι τη Δευτέρα (12/9) θα πάει στο δικαστήριο για να τα πει όλα. Διότι εάν ήταν τόσο άνδρας όσο λέει θα βρίσκονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου.

Πάντως ο Γιάννης Λαγός ήδη νιώθει την μεγάλη πίεση, καθώς το ελληνικό κράτος ήδη ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταδίκη του ευρωβουλευτή. Κάτι που σημαίνει ότι αμέσως μόλις ανακοινωθούν οι ποινές κι εκδοθούν εντάλματα σύλληψης θα κατατεθεί και το αίτημα για την άρση ασυλίας του Γ. Λαγού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ήδη για να ληφθούν μέτρα έχουν κινηθεί πρώτος ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Τη λήψη μέτρων ζήτησαν και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ, που ζήτησε να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες, τόσο για τον αποκλεισμό από τις εργασίες του ναζιστή –και πλέον καταδικασμένου– Λαγού, καθώς και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, Αθ. Κωνσταντίνου, όσο και συνολικά για τη μη εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής.

Και ο Βέμπερ

Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει από χθες τα απαραίτητα έγγραφα από τις ελληνικές αρχές για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού. Επομένως, το Ευρωκοινοβούλιο είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του εν λόγω ευρωβουλευτή στην επόμενη Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια και εφόσον η ποινή που θα επιβάλλει το δικαστήριο στον Γιάννη Λαγό δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, θα εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του και οι βελγικές αρχές θα πρέπει να τον συλλάβουν και στη συνέχεια στο πλαίσιο της δικαστικής συνδρομής θα ζητηθεί η έκδοσή του. Όλα αυτά στην περίπτωση που ο Γιάννης Λαγός δεν έρθει οικειοθελώς στην Ελλάδα.

Με διεθνές ένταλμα θα αναζητήσουν και τον Γιώργο Γερμενή (γνωστός και με το παρατσούκλι «Καιάδας»), ο οποίος έχει δηλωθεί ως συνεργάτης του Λαγού για να βγαίνει το μεροκάματο.

Κατά του Λαγού χθες κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι με αφορμή υβριστικά σχόλια του Γ. Λαγού κατά της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου. Ο Λαγός έστειλε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος υβριστικό μήνυμα που αναφερόταν στην ίδια και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στην επιστολή του ο Μάνφρεντ Βέμπερ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στη διάρκεια ανταλλαγής email στις 6 Οκτωβρίου, κατά τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία ότι συνιστά εγκληματική οργάνωση, ο κ. Λαγός απευθύνθηκε δημοσίως με υβριστικά σχόλια στην κ. Ασημακοπούλου βάσει των ισχυρισμών περί εμπλοκής της σε αυτό που ο κ. Λαγός προσδιόρισε ως πολιτική “συνωμοσία κατά μελών της Χρυσής Αυγής”.

»Επιπλέον, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την εκπρόσωπο του ΕΛΚ ότι “καταρρακώνει τη δημοκρατία” και αποκάλεσε “πολιτικό απόβρασμα” τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον ρόλο που έπαιξε στο να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Αυτά τα σχόλια υπερέβησαν το όρια του υπεύθυνου πολιτικού διαλόγου τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, βάσει του Άρθρου 175 του Εσωτερικού μας Κανονισμού, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα