Επιφυλάξεις διατηρεί η Κομισιόν για την αύξηση του κατωτάτου μισθού

Μετά τις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών για τον κατώτατο μισθό με την Υπουργό Εργασίας να εκτοξεύει τα πυρά της στην ΓΣΣΕΕ ,η οποία αποφάσισε να απουσιάζει από το τραπέζι των συζητήσεων, η  Κομισιόν σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τον Ιανουάριο του 2019 και να καταργήσει τον υποκατώτατο.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως η όποια αναθεώρηση του κατώτατου μισθού προς τα πάνω θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση ενδελεχή ανάλυση της κατάστασης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, προκειμένου να προφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα και να διατηρηθεί η καθοδική τροχιά της ανεργίας.
Τονίζει ακόμα πως οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν κατόπιν ειλικρινούς συνεννόησης με τους κοινωνικούς εταίρους,  Η Επιτροπή θεωρεί ότι μια τελική απόφαση για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού θα πρέπει να ληφθεί μόνο αφού διεξαχθεί μια πλήρης ανάλυση για την επίδραση που θα έχει αυτή στις προοπτικές απασχόλησης των νέων. Η Κομισιόν υποστηρίζει πως οι προοπτικές απασχόλησης των νέων θα είναι είναι περιορισμένες, δεδομένης της υψηλής ανεργίας των νέων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα