Επικίνδυνα «παιχνίδια» στην κυπριακή ΑΟΖ

Λίγο το ηχηρό μήνυμα από την Ουάσιγκτον, λίγο η αποφασιστικότητα του Νίκου Αναστασιάδη, λίγο ότι η Ελλάδα και Αίγυπτος στήριξαν ανοιχτά τις θέσεις της Λευκωσίας, η ουσία είναι πως η ερευνητική γεώτρηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου ξεκίνησε χωρίς εμπόδια.

Η Τουρκία απέδειξε για μία ακόμη φορά πως… ειδικεύεται στους λεονταρισμούς ή τις «τσάμπα μαγκιές» κατά το κοινώς λεγόμενο, έχοντας κατά νου πως η αμερικανική κυβέρνηση στήριξε «το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην κυπριακή ΑΟΖ», τονίζοντας πως αποθαρρύνει δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Το Οικόπεδο 11, ξεκίνησαν οι έρευνες από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, ενώ η γεώτρηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.

«Ασπίδα προστασίας»

Ελλάδα και Γαλλία είχαν φροντίσει από μέρες να υψώσουν «ασπίδα προστασίας» γύρω από το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella». Στην περιοχή νοτιοανατολικά του λιμένος της Λεμεσού και πολύ κοντά στο Οικόπεδο 11 βρίσκεται κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ (Ρ 267)» του ΠΝ, ενώ ως εφεδρεία –δεμένη στη Λεμεσό- βρίσκεται μια πυραυλάκατος κλάσης «Ρουσσέν» του ΠΝ, η οποία μπορεί να βρεθεί στο πεδίο γεώτρησης σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Στην ίδια περιοχή περιπολούν εκτός από τα ελληνικά και δύο γαλλικά πολεμικά σκάφη με μεγάλη ισχύ πυρός. Ο λόγος για τη φρεγάτα «Languedoc» κλάσης «FREMM» και η φρεγάτα «Chevalier Paul» κλάσης «Horizon».

Σ’ ότι αφορά τις τουρκικές δραστηριότητες, η περιοχή που έχει παράτυπα δεσμεύσει η Άγκυρα για στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκεται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το «West Capella». Η άσκηση πραγματοποιείται σε διεθνή χωρικά ύδατα και θεωρείται παράτυπη (όχι παράνομη) καθώς η NAVTEX θα έπρεπε να εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας καθώς πρόκειται για περιοχή δικαιοδοσίας και υποχρεώσεων της. Ωστόσο λόγω του ζητήματος αναγνώρισης η Τουρκία το έπραξε μονομερώς.

«Η Τουρκία εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα»

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, με τη σκληρή απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, να διαδέχεται την επιθετική δήλωση του Τούρκου ομολόγου του περί επίρριψης ευθυνών του ναυαγίου της Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Η Τουρκία συνεχίζει να εμπαίζει τη διεθνή κοινότητα, προβαίνοντας σε δηλώσεις που αποδεικνύουν ότι το θράσος της δεν έχει κανένα όριο. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να βαφτίζει “εποικοδομητικό πνεύμα” την αδιαλλαξία που επέδειξε στο Κραν Μοντανά», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Ευθυμίου.

Συνομιλία Αναστασιάδη – Σισί

Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια της οποίας εξέθεσε λεπτομερώς τα όσα συνέβησαν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και την πολιτική του βούληση να συνεχίσει τις προσπάθειες για επίλυση Κυπριακού στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που καθόρισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Σίσι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση και επισήμανε ότι στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο πλαίσιο της επικείμενης Προεδρίας της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Αύγουστο μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση διμερούς συνάντησης την προηγούμενη της τριμερούς συνάντησης κορυφής, Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Κώστας Παπαδόπουλος

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα