Επικίνδυνα τα σχολικά κτήρια στη Βρετανία, λόγω μη ανθεκτικού τσιμέντου

Το ζήτημα έρχεται να ενισχύσει την εντύπωση ότι ζωτικής σημασίας δημόσιες υποδομές στη Βρετανία καταρρέουν

Εκατοντάδες επιπλέον σχολικά κτίρια στην Αγγλία ενδέχεται να είναι επικίνδυνα και να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, δήλωσε σήμερα η Βρετανίδα υπουργός Παιδείας, αφού οι αρχές ζήτησαν από 104 σχολεία να κλείσουν εντελώς ή κάποια από τα κτίριά τους καθώς εντοπίστηκε σε αυτά παλιό και μη ανθεκτικό τσιμέντο.

Οι αποκαλύψεις για τα υπό κατάρρευση σχολικά κτίρια, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, έχουν προκαλέσει την οργή των γονιών και των δασκάλων και αποτελούν νέο πολιτικό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Το ζήτημα έρχεται να ενισχύσει την εντύπωση ότι ζωτικής σημασίας δημόσιες υποδομές στη Βρετανία καταρρέουν.

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει απάντηση από περίπου το 10% των 15.000 σχολείων στην Αγγλία στα οποία έχουν σταλεί ερωτηματολόγια προκειμένου να εντοπιστούν όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Στα εν λόγω κτίρια έχει εντοπιστεί Ενισχυμένο Αυτόκλειστο Αεριζόμενο Τσιμέντο (RAAC), μια ελαφρά μορφή τσιμέντου που χρησιμοποιούνταν συχνά σε τοίχους, πατώματα και ταβάνια από τη δεκαετία του 1960 ως τη δεκαετία 1980. Ωστόσο πλέον θεωρείται αδύναμο και μη ασφαλές.

Η Κίγκαν επεσήμανε ότι τα σχολεία στα οποία υπάρχουν υποψίες ότι έχει χρησιμοποιηθεί RAAC θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Τα περισσότερα δεν θα περιέχουν RAAC», διαβεβαίωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. «Ενδέχεται να είναι εκατοντάδες ακόμα».

Τα περισσότερα από τα σχολεία που επηρεάζονται θα μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, επεσήμανε η βρετανική κυβέρνηση.

Αυξάνοντας την πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό, ο πρώην μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Παιδείας δήλωσε ότι όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Σούνακ μείωσε κατά το ήμισυ τον ετήσιο προϋπολογισμό για τις επισκευές των σχολικών κτιρίων, την ώρα που η υπηρεσία τού είχε ζητήσει να διπλασιαστεί.

«Επισημαίναμε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή, αν δεν χρηματοδοτηθεί αυτό το πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Τζόναθαν Σλέιτερ. «Έμεινα κατάπληκτος όταν είδα (…) την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση».

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Σούνακ ότι «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές παιδιών», ενώ επεσήμανε ότι δεν έλαβε υπόψη του επανειλημμένες προειδοποιήσεις για τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάρρευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα