«Επικοινωνιακή η αντιμετώπιση του τύμβου Καστά»

Την άποψη πως τα όσα έχουν γίνει στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης είναι ένα «κακό ανασκαφικό παράδειγμα», εξέφρασε ο επίτιμος διευθυντής αναστήλωσης αρχαίων μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, Αθανάσιος Νακάσης.

Ο κ. Νακάσης, μιλώντας στον τ/σ ΑΝΤ-1, τόνισε πως «είναι φανερό ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ανασκαφής και ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο», εννοώντας πως είναι πλέον βέβαιο ότι δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος. Οσο για το όρυγμα που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο, εκφράζει την εκτίμηση πως αυτό δεν έχει δημιουργηθεί από τυμβωρύχους, αλλά από τους δημιουργούς του μνημείου. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα και το σύγχρονο χτίσιμο κτιρίων, λέγοντας πως «όλοι σκάβουμε για να βάλουμε τα θεμέλια, κι εδώ προφανώς είναι τα θεμέλια του τάφου».

Προσέθεσε ακόμα ότι «η αντιμετώπιση του μνημείου, εκτός του ότι είναι επικοινωνιακή, δίνει ένα κακό ανασκαφικό παράδειγμα» και σχολιάζοντας το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού από την ανακάλυψη του ψηφιδωτού, τόνισε: «Βλέπετε, ένας εργάτης βγάζει τα χώματα με το φτυάρι, το οποίο σημαίνει ότι δεν βγάζει τα χώματα ανάλογα με τα στρώματα, οπότε χάνει αρχαιολογικές πληροφορίες».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν εννοεί πως όλο αυτό έγινε μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς, «αλλά ότι η επικοινωνιακή του προβολή είναι λάθος». Σχολιάζοντας και πάλι το ίδιο βίντεο του υπουργείου Πολιτισμού είπε: «Εργάτες αφαιρούν τα χώματα από το ψηφιδωτό με το σκαρπέλο και με μεταλλικό τριγωνάκι. Αυτά δεν γίνονται στις ανασκαφές […] Αφαίρεσαν το μισό ψηφιδωτό, μετά το έπλυναν και μετά το υπόλοιπο, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά».

«Τα βίντεο εκθέτουν στην πραγματικότητα τους ανασκαφείς», κατέληξε ο κ. Νακάσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα