Επιλέγουν αντίπαλο για τον Κυριάκο

Στο Μαξίμου ακολουθούν τη ρήση του Λένιν «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς»

Ο Αλέξης Τσίπρας καθ’ όλη τη θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας ακολούθησε πιστά τη ρήση του Μάο Τσε Τουνγκ, το «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση», που είχε γραφτεί μάλιστα στο ιστορικό κόκκινο βιβλιαράκι κατά τη διάρκεια της «Πολιτιστικής Επανάστασης» της Κίνας, όπου επιβλήθηκε από άκρη σε άκρη η κομμουνιστική ιδέα, α-λά Μάο.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Φυσικά, οι ατάκες πρώην κομμουνιστών ηγετών δεν είναι γνωστές μόνο στους αριστερούς, ή σε όσους δηλώνουν αριστεροί, όπως η ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τουναντίον, τις γνωρίζουν ακόμη και πολιτικοί από άλλη την πλευρά του λόφου. Οπότε αυτή την εποχή στο Μαξίμου είναι της μόδας ατάκες του μεγάλου Ρώσου επαναστάτη, του Βλαντίμιρ Ίλιτς Ουλιάνοβ, πιο γνωστού ως Λένιν. Και όπως μαθαίνουμε, αρέσει πολύ το «ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, γίνεται αλήθεια». Οι περισσότεροι εκ των πολιτών με τη συγκεκριμένη ατάκα θυμούνται τις εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει, προκειμένου να πλήξουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους. Όλοι στο πρωθυπουργικό μέγαρο έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα ακολουθούσαν πιστά τις διδαχές του Θανάση Καρτερού, όμως ως φαίνεται δεν υπολόγισαν αυτό που φωτογραφίζουμε ως απρόσμενο.

Τα όσα δυσώδη είδαν το φως στη δημοσιότητα με τις καταγγελίες Καλογρίτσα και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει ένα ΣΥΡΙΖΑ channel μέσω Καλογρίτσα και με χρήματα Λιβανέζων επιχειρηματιών μάλλον δίνουν το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να θυμηθεί την ατάκα του Μάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Όλο και περισσότεροι εκτιμούν πως κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να ζητήσει από τη Δικαιοσύνη ενδελεχή έρευνα για να σταματήσουν οι σκιές που πλήττουν συνολικά το πολιτικό σύστημα. Εν τούτοις αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του είναι απλά να έχει στο κάδρο των ευθυνών τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και να τον διατηρεί σε μία ιδιότυπη ομηρία, ανεξάρτητα με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα όσα συνέβαιναν στο Μαξίμου, ακόμη και στο διπλανό του κ. Τσίπρα γραφείο.

Ενδεικτικό αυτής της στρατηγικής είναι ότι όποτε παρεμβαίνει ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται μόνο σε πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα και όχι στις θεσμικές παρεμβάσεις που επεχείρησαν κορυφαία στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Την ίδια στάση ακολούθησε και στην υπόθεση της Novartis, ξεκαθαρίζοντας τους διαφορετικούς ρόλους μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, μοναδικός του αντίπαλος είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης. Παράλληλα, επιχειρεί να προσδώσει ένα διαφορετικό κλίμα στο Κοινοβούλιο με στόχο τις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συγκλήσεις και συναινέσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 Χωρίς αφήγημα τον κ. Τσίπρα

Αποφεύγοντας την πόλωση, τις ατέρμονες συγκρούσεις και τις επικοινωνιακές κοκορομαχίες με την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αφήγημα. Άλλωστε η στρατηγική που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο όταν είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και τώρα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν η δημιουργία τοξικού κλίματος στο πολιτικό σκηνικό. Ακόμη και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται πως ουδείς λογικός πολίτης μπορεί να πάρει στα σοβαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν σχεδόν σε καθημερινή βάση αναδύονται νέα στοιχεία, που μετατρέπουν σε κωμωδία το ρητό «τάξη και ηθική» της προηγούμενης κυβέρνησης και καθιστούν ως το πιο σύντομο ανέκδοτο τη ρήση περί «ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς».

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει εγκλωβισμένος όχι μόνο στις περίεργες θέσεις που διατυπώνουν τα στελέχη του, αλλά και στις αποκαλύψεις για τα έργα και ημέρες του Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών του Τσίπρα. Φυσικά, όλες οι ειδικές αποστολές που διαχειρίστηκε ο Παππάς εξελίχθηκαν σε φιάσκο και ημέρα με την ημέρα αυξάνονται οι καταγγελίες.

Ο κ. Μητσοτάκης, με την απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα να απαντήσει σε ερώτηση της κας Γεννηματά για την οικονομία, έδειξε ότι προτιμά να δώσει πόντους στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Είναι αλήθεια αυτό; Η αλήθεια είναι διαφορετική. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αλώσει τον χώρο που κινείται το ΚΙΝΑΛ, ενώ αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μεταγράψει αρκετά στελέχη, ειδικά τεχνοκράτες από το Κίνημα Αλλαγής, τους οποίους θεωρεί καλά ψημένους στην πολιτική από τη μεγάλη σχολή του ΠΑΣΟΚ. Και ως φαίνεται, τον βολεύει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δηλώνει αριστερός, αλλά ως απάντηση οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θυμούνται μία ρήση του Λένιν, αυτή που έλεγε «ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς». Και γι’ αυτό στο Μαξίμου εκτιμούν ότι τον Αλέξη Τσίπρα είναι πιο εύκολο να τον καθοδηγήσεις.

Η καθημερινότητα και οι προτεραιότητες

Από το Μαξίμου οι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα τον κ. Μητσοτάκη είναι να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας και παράλληλα να επικοινωνήσει τις πρωτοβουλίες, αλλά και το έργο της κυβέρνησης που έχει ως προτεραιότητα την επιστροφή στην ανάπτυξη. Στόχος είναι η ανάδειξη των θετικών ειδήσεων, και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισε να πάει αυτοπροσώπως στο Ελληνικό και να παρακολουθήσει το γκρέμισμα ενός κτιρίου. Λόγω αυτού που πιστεύει ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει στα όσα έχουν λεχθεί από τον  ΣΥΡΙΖΑ ότι όλα είναι παραμύθια.  Άφησε τις όποιες απαντήσεις στους υπουργούς του και στο κόμμα του και απέφυγε την καθημερινή τριβή. Με αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός δείχνει έμπρακτα πως η χώρα παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις επιπτώσεις λόγω της πανδημίας, προχωρά μπροστά δίνοντας λύσεις τόσο στην καθημερινότητα όσο και μακροπρόθεσμα με την εμβληματική επένδυση.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, λόγω και της πανδημίας έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες. Κάποιες έμειναν πίσω, ενώ άλλα πράγματα έτρεξαν πιο γρήγορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όσα έγιναν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στο υπουργείο Υγείας, δύο υπουργεία που βρέθηκαν και βρίσκονται στην προμετωπίδα της διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης. Υπό αυτό το πρίσμα, η προεδρία της κυβέρνησης προέβη σε ένα λίφτινγκ των ετήσιων στόχων των υπουργείων.

Πρακτικά, η προεδρία της κυβέρνησης αξιολόγησε τα δεδομένα και μετέθεσε χρονικά, για το δεύτερο μισό του έτους, σχεδόν 50 δράσεις σε όλα τα υπουργεία. Έτσι, και ανασχηματισμός να γίνει, ο επόμενος υπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με συγκεκριμένες στρατηγικές προτεραιότητες. Γι’ αυτές τις εξελίξεις ήδη ενημερώθηκαν οι υπουργοί, είτε μείνουν, είτε φύγουν στον ανασχηματισμό, απλά για να γνωρίζουν τη λειτουργία του «επιτελικού κράτους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα