Επιλογή CEO στην ΕΠΟ: Τα ρέστα του ο Γεραπετρίτης για Αθ. Μπαλωμένου – «Σπρώχνει» και ο Κομπότης

Μετά το κάζο των εκλογών της ΕΠΟ, ο υπουργός Επικρατείας ασκεί πιέσεις ώστε να επιλεγεί η δικηγόρος Αθ. Μπαλωμένου στη θέση του CEO, επιλογή που στηρίζουν οι Big-2

Οι πρόσφατες εκλογές της ΕΠΟ, με την ανάδειξη σε πρόεδρο του Θοδωρή Ζαγοράκη και τούς εκτός ΕΠΟ με εκκωφαντικό κρότο έξι διεθνείς, έπεισαν και τον πλέον δύσπιστο φίλαθλο ότι κουμάντο στο ποδόσφαιρο δεν κάνει η κυβέρνηση, αλλά οι παλιές καραβάνες του δημοφιλούς αθλήματος.

Τη διαπίστωση αυτή έκαναν πρώτα τα μέσα των Αλαφούζου, Μαρινάκη, που χαρακτήρισαν τις εκλογές «πολιτική αποτυχία της κυβέρνησης».

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η αποτυχία της κυβέρνησης δεν διαπιστώθηκε το περασμένο Σάββατο, μετά τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας. Είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε το περίφημη συνυποσχετικό με FIFA και UEFA, που του «πάσαρε» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 28/2/2020, η «Α» είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο «Συνυποσχετικό με FIFA και UEFA – Άνθρακες ο θησαυρός, Κυριάκο». Ένα άρθρο που αποκάλυπτε πλήρως τη σημασία της συμφωνίας αυτής και το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο στην ιστοσελίδα μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 28/2/2020

Αργότερα, στις 9/7/2020, όταν όλοι ανέμεναν την ολιστική μελέτη των διεθνών ομοσπονδιών και με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει ότι «Σκοπεύουμε να πετύχουμε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», η «Α» προχώρησε σε νέα σχετική δημοσίευση με άρθρο που είχε τον τίτλο «Κυριάκος: Θα κερδίσει Ερντογάν, κορωνοϊό, οικονομικά κ.ά. Θα χάσει στο ποδόσφαιρο».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΙΣ 9/7/2020

Συμπέρασμα: Η υπογραφή του συνυποσχετικού απαγόρευε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεύρυνση του εκλογικού σώματος, με αποτέλεσμα η ανάδειξη του Δ.Σ. της ΕΠΟ μέσα από την εκλογική διαδικασία να είναι στη διακριτική ευχέρεια των προέδρων των ενώσεων.

Με αυτή την οπτική γωνία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η δήλωση του Λευτέρη Αυγενάκη,  2-3 ημέρες προ των εκλογών –«Για πρώτη φορά πετυχαίνουμε να ηγούνται ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών μεγάλοι ποδοσφαιρικοί παράγοντες πο9υ έχουν συνδεθεί με επιτυχίες των ομάδων τους ή των εθνικών ομάδων. Ο Ζαγοράκης καλώς ή κακώς, εκείνη την περίοδο ήταν αρχηγός της Εθνικής και παρέα με άλλους πέντε συμπαίκτες και μαζί με ορισμένους εκπροσώπους Ενώσεων κατεβαίνουν στις εκλογές. Ελπίζω και εύχομαι να επικρατήσει η λογική η σοβαρότητα και παράλληλα με τους εκπροσώπους των Ενώσεων να υπάρχουν στο συμβούλιο και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές. Αν όχι, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του, όλοι κρινόμαστε» –, υπέκρυπτε μόνο ευχή και προτροπή και βεβαίως απείχε από την πραγματικότητα παρασάγγας.

Διά χειρός Δημητριάδη η εκλογή Ζαγοράκη

Η εκλογή του Θοδωρή Ζαγοράκη επετεύχθη χάρη στις προσπάθειες του Γρηγόρη Δημητριάδη, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος προσπάθησε –και πέτυχε– να επαναφέρει τον διαγραμμένο ευρωβουλευτή στις τάξεις της Ν.Δ. σε μια κρίσιμη πολιτική αλλά και ποδοσφαιρική περίοδο, όπου η μισή Ελλάδα, έχοντας φάει τόνους σανό, ακούγοντας το ΟΡΕΝ και τα άλλα Σαββιδοτεχνεία ότι ευνοείται ο Ολυμπιακός. Οι 20 βαθμοί διαφορά με τον ΠΑΟΚ προφανώς για τους σανοτροφοδότες ήταν θέμα εύνοιας…

Ένας άλλος λόγος της επιλογής Ζαγοράκη ήταν βέβαια και η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά την υπογραφή της οποίας ο Ιβάν και ο ΠΑΟΚ έλαμψαν διά της απουσίας τους…

Ο Δημητριάδης δεν ασχολήθηκε με τις υποψηφιότητες των διεθνών και με τα κωλύματα. Τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει κυρίως ο Γεραπετρίτης, ο οποίος ως «αλεπού» της πολιτικής, άφηνε να εκτίθεται ο υπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης. Υπενθυμίζουμε ότι, όταν υπεγράφη το συνυποσχετικό με Τσέφεριν και Κλαρκ, ο Γεραπετρίτης είχε πάρει όλο το «έργο» στις πλάτες του, εξαφανίζοντας κυριολεκτικά τον αρμόδιο υπουργό Αυγενάκη από φωτογραφίες και τηλεοράσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, για να υπάρξει αλλαγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα έπρεπε να υπάρξει αλλαγή του τρόπου εκλογής, με διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, κάτι που απέκλεισε ο Γεραπετρίτης, προτρέποντας τον πρωθυπουργό να το υπογράψει.

Και εδώ παρατηρείται το εξής οξύμωρο:

Αντί οι Αλαφούζος και Μαρινάκης να επιτίθενται στον Γεραπετρίτη, που δημιούργησε το ποδοσφαιρικό αδιέξοδο, τα βάζουν με τον Αυγενάκη, λες και ο υπουργός Αθλητισμού θα μπορούσε να περάσει έστω και την πιο απλή τροπολογία χωρίς την έγκριση του Επιτελικού, από το γραφείο του οποίου αναγράφεται, εγκρίνεται ή απορρίπτεται, ακόμη και κανονισμός για τους καφέδες που θα προμηθεύεται η Βουλή.

Τώρα βέβαια κάποιος μπορεί να πει ότι άλλο οι δουλειές και άλλο η μπάλα. Σωστό κι αυτό…

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα.

Οι διεθνείς που έθεσαν υποψηφιότητα, με ελλιπή στοιχεία, με προχειρότητα, μία ώρα πριν εκπνεύσει η προθεσμία, ακολούθησαν εντολές του Αυγενάκη ή κάποιων άλλων; Χωρίς την παραμικρή επαφή με το εκλογικό σώμα, πώς ανέμεναν την εκλογή  τους; Είχαν κάποια διαβεβαίωση ή μήπως έθεσαν υποψηφιότητα σκοπίμως, ώστε αν διορισθεί διοίκηση από το Πρωτοδικείο να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής τους από το δικαστήριο;

Το ερώτημα βεβαίως είναι ρητορικό, και δεν αναμένεται απάντηση. Εκτός αν κάποιος εξ αυτών ανοίξει το στόμα του, σε κάποια συνέντευξη μελλοντικά…

CEO στην ΕΠΟ η Αθ. Μπαλωμένου;

Προσπαθεί ο Γεραπετρίτης, τη «σπρώχνει» και ο Κομπότης

Οι πολλές αστοχίες του Γ. Γεραπετρίτη στις εκλογές της ΕΠΟ φαίνεται ότι δεν πτόησαν τον Επιτελικό, να σταματήσει τις ενέργειές του, που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και «δεξιές» Ενώσεις να καταψηφίζουν τις επιλογές του.

Έτσι, για να μειώσει λίγο τη χασούρα, έχει δώσει τα ρέστα του, ώστε Γενική Γραμματέας στην ΕΠΟ (ή CEO, σύμφωνα με οδηγία των FIFA/UEFA) να εκλεγεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, η πρώην συνεργάτιδα του Γιάννη Αλαφούζου, δικηγόρος Αθηνά Μπαλωμένου.

Η εν λόγω δικηγόρος μέχρι τις 6/2/2018 ήταν το δεξί χέρι του Γ. Αλαφούζου, και εκπροσωπούσε πολλές φορές τον Παναθηναϊκό στη Super League. Λόγω κάποιου «ατυχήματος», η εν λόγω κυρία απεμακρύνθη από τα «πράσινα» ποδοσφαιρικά δρώμενα. Και μετά από αποχή τριών περίπου ετών, επελέγη από τον Γ. Γεραπετρίτη για την προαναφερόμενη θέση του CEO της ΕΠΟ.

Με την επιλογή αυτή, ο Γεραπετρίτης εξασφάλισε τη στήριξη του μιντιακού Ομίλου του Γ. Αλαφούζου, αλλά και την αντίστοιχη του Βαγγ. Μαρινάκη, ο οποίος δεν θα είχε προφανώς αντίρρηση, αφού η συνεργασία της κας Μπαλωμένου με την κα Σουλούκου αλλά και με την Γιάννη Βρέντζο κατά το παρελθόν στα θέματα του ποδοσφαίρου ήταν εποικοδομητική.

Το θέμα όμως «σκοντάφτει» στη συμφωνία Μελισσανίδη – Σαββίδη, όπου το δικαίωμα επιλογής για τον CEO εφόσον επελέγη πρόεδρος ο Θοδωρής Ζαγοράκης, προερχόμενος από τον ΠΑΟΚ, ανήκει στην ΑΕΚ.

Μέχρι τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, που θα γίνει η επιλογή του CEO, αναμένονται οι πιέσεις να ενταθούν ανάλογα με τα όπλα που έχει η κάθε πλευρά στα χέρια της.

«Σπρώχνει» και ο Κομπότης την Μπαλωμένου

Ως γνωστόν, η εκλογή του CEO θα γίνει από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπου δικαίωμα ψήφου έχει και ο πρόεδρος της Super League2, Λεωνίδας Λεουτσάκος.

Την επιθυμία του για εκλογή της Αθηνάς Μπαλωμένου και με την ψήφο της Super League2 εξέφρασε ο ισχυρός παράγοντας του ποδοσφαίρου στην κατηγορία αυτή και πρόεδρος του Λεβαδειακού, Γιάννης Κομπότης. Προφανώς, ο Γιάννης Κομπότης, ως μέλος τότε της Super League1, συμμετείχε στις συνεδριάσεις, και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις διοικητικές και άλλες ικανότητες της δικηγόρου.

Μαζί και ο Αστέριος Αντωνίου

Την υποψηφιότητα της Αθηνάς Μπαλωμένου φαίνεται στηρίζει και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, Αστέριος Αντωνίου. Ο κ. Αντωνίου, ως πρώην υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ., συνομιλεί με μέλη της κυβέρνησης και αναμένεται να «συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις». Βεβαίως, επειδή η ψηφοφορία είναι φανερή, θα είναι δύσκολο να αλλάξει γραμμή αν το μπλοκ της συμμαχίας απορρίψει την υποψηφιότητα της δικηγόρου.

Ο Αντωνίου πάντως προσπαθεί γιατί το ζητούμενο, σύμφωνα με την ιστορική ατάκα του Κέβιν Σπέισι –ως πλανητάρχης Φράνσις Άντεργουντ στην επική σειρά «House of Cards»–, απευθυνόμενος σε έναν γερουσιαστή με τον οποίο διαπραγματευόταν του είπε, «Ξέρω, το θέλεις. Μόνο μια θέση στο τραπέζι». Και η εκ νέου έγκριση της υποψηφιότητας του κ. Αντωνίου, ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές –δηλαδή, μια θέση στο τραπέζι της εξουσίας–, ως γνωστόν, δίδεται μόνο από το Μαξίμου…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα