Επιλογή ΠτΔ: Εις το βουνό ψηλά εκεί…

Έχει αποφασίσει ο Κυριάκος… Μέσα από τα «σπλάχνα» της Ν.Δ., ή «ό,τι να ’ναι» από αλλού;

«Ξεφορτώθηκε» τους περίεργους ο Κυριάκος, με την ατάκα στη Φώφη για την απόφαση επιλογής του ΠτΔ στο βουνό, που όμως έχει ήδη πάρει εδώ και πολύ καιρό…

Σιγά μη χρειαζόταν ο Κυριάκος βουνό και καθαρό αέρα για να αποφασίσει. Αν οι συνθήκες για σοβαρές αποφάσεις ήταν τα βουνά και ο καθαρός αέρας, τότε η Βουλή να συνεδρίαζε στην Πάρνηθα ή στον Όλυμπο… Απλώς ο Κυριάκος με κομψό τρόπο διεμήνυσε σε όλους ότι δεν θα ανακοινώσει την απόφασή του πριν από το νέο έτος.

Αν μάλιστα ληφθούν υπ’ όψιν τα σοβαρά ραντεβού που έχει (Τραμπ, Μακρόν, κ.λπ.), και το στοιχείο ευγένειας που τον χαρακτηρίζει, ο πρωθυπουργός για λόγους ηθικής τάξης απέναντι στον Προκόπη  –η θητεία του οποίου τελειώνει τον Μάρτιο–, δεν αναμένεται –κατά τη γνώμη μας– η ανακοίνωση του ονόματος πριν από το τέλος του Ιανουαρίου.

Ποιος θα είναι ο εκλεκτός;

Ο Κυριάκος στο θέμα αυτό είναι σφήγκα… Όμως οι φήμες γύρω από το πρόσωπο είναι πάρα πολλές. Η τελευταία βερσιόν περιλαμβάνει το όνομα της κας Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, που όμως λόγω ηλικίας –ήδη 93 ετών– δεν μπορεί να μπαίνει σε αεροπλάνο…

Θεωρητικά ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει σταθμίσει όλους εκείνους τους παράγοντες που απαιτεί η εγκατάσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο της Ηρώδου Αττικού.

Ας βάλουμε λοιπόν μια σειρά σε αυτούς.

1] Ο ΠτΔ θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο

Με τον Ερντογάν στα κάγκελα, τον Τραμπ να παρεμποδίζει ακόμη και τη θέση των ΗΠΑ στη γενοκτονία των Αρμενίων, με την αναγνώριση της νυν κυβέρνησης της Αλγερίας από Ευρώπη και Αμερική, με τους S-400 να «απολαμβάνουν» την ομορφιά του Αιγαίου, και άλλα πολλά και σημαντικά, είναι δύσκολο ένας πρόεδρος –καλλιτέχνης, δικαστής, λόγιος κ.λπ.– να σταθεί ως αρχηγός κράτους απέναντι στους ομολόγους του.

Δηλαδή, τι θα έβαζαν στο τραπέζι των συζητήσεών τους η κα Αρβελέρ, ο κ. Αλιβιζάτος –που παρεμπιπτόνως «κάηκε» λόγω πρόσφατης τοποθέτησής του για τα γεγονότα στο Κουκάκι– ή η κα Σακελλαροπούλου του ΣτΕ, στις συναντήσεις τους με Πούτιν, Τραμπ, Μακρόν, Σταϊνμάιερ; Εκτός από ευχολόγια και βεβαίως το πολύ σημαντικό παρελθόν τους, οι παραπάνω κυρίες ή κύριοι τι άλλο θα μπορούσαν να πουν σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν;

Εδώ ο Τούρκος πρόεδρος, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, έκανε «ρόμπα» τον «μπαρουτοκαπνισμένο» Προκόπη, στους καθηγητές θα κολλούσε;

Σημείωση: Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό ο Πάκης κάνει λάβρες επιθέσεις κατά του Ερντογάν. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει σοβαρά τον Τούρκο πρόεδρο, που αμέσως μετά ενημέρωσή του έσπευσε να παραγγείλει ένα κεμπάπ, λόγω της έντασης που του προκάλεσε ο Έλληνας πρόεδρος…

2] Η συναίνεση των κομμάτων στην επιλογή ΠτΔ

Πολλοί μυαλοπώληδες έχουν την καραμέλα στο στόμα για την απαραίτητη –κατά τη γνώμη τους– ευρύτερη συναίνεση στο πρόσωπο του αρχηγού τους κράτους.

Εδώ χρειάζεται να αντιληφθούν κάποιοι η συναίνεση αυτή πού αρχίζει και πού τελειώνει. Ας το κάνουμε πιο λιανά.

Αν –λέμε, αν– ο Κυριάκος αποφάσιζε π.χ. να προτείνει για πρόεδρο τον Παυλόπουλο, τότε ο Τσίπρας θα συναινούσε σε κάποιο σημείο στην πολιτική του πρωθυπουργού και της Ν.Δ.;

Εδώ με τη δημοφιλία του Κυριάκου να φτάνει στο 70%, λόγω των οικονομικών νομοθετημάτων που έδωσαν ανάσα στους πολίτες, την επομένη των Χριστουγέννων ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «ψεύτη», γιατί ναι μεν μείωσε τον ΦΠΑ στα νησιά που έχουν προσφυγικές ροές, αλλά δεν τον κατήργησε όπως έλεγε!

Μήπως το «Documento», η «Αυγή», ο «Κόκκινος», η «Kontra» και τα άλλα φίλα προσκείμενα ΜΜΕ στον ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν εντολή από τον Νικολάκη τον Παππά να μη θίγουν την οικογένεια του πρωθυπουργού (Μαρέβα, αείμνηστο Επίτιμο, δάνεια από την Τράπεζα Χανίων, κ.λπ.) λόγω συναίνεσης; Εδώ γελάνε ακόμη και οι πικραμένοι, πέραν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου.

 

Άλλωστε, δείγματα της συναίνεσης –λόγω αποδοχής της ΝΔ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτιο του 2015 για την επιλογή του Πρ. Παυλόπουλου– δόθηκαν το 2018, όταν βοηθούντος του ένθερμου φίλου των Παυλόπουλου, Καραμανλή, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο Τσίπρας κρέμαγε στα μανταλάκια τους 10 πολιτικούς του αντιπάλους σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, χωρίς το παραμικρό αξιόπιστο στοιχείο εμπλοκής τους.

Μήπως η Φώφη, αν ο Κυριάκος έχριζε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, θα ήταν επιεικής στην άσκηση κριτικής του ΚΙΝΑΛ για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης της ΝΔ;

Για τα άλλα κόμματα (ΚΚΕ, Βαρουφάκης, Βελόπουλος) ας μη γίνεται λόγος…

Συμπέρασμα: Η πολλά υποκρύπτουσα λέξη «συναίνεση» ουσιαστικά δεν έχει καμία αξία για τη ΝΔ αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα. Αντίθετα, μπορεί να οδηγήσει πολλούς βουλευτές της ΝΔ σε σκέψεις (…) αν ο Κυριάκος επιλέξει κάποιο πρόσωπο εκτός παρατάξεως. Σκέψεις που το 2023, αλλά ίσως και νωρίτερα, κατά την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου –π.χ. εγκατάσταση των προσφυγικών ροών στην ενδοχώρα– προβληματίσουν τους εκλεκτούς του λαούς αν θα πρέπει να ψηφίσουν ναι ή όχι κατά συνείδηση…

3] Επιλογή από  τα «σπλάχνα» της ΝΔ

Με βάση τα προαναφερθέντα, δηλαδή της ακύρωσης της σημασίας της λέξης «συναίνεση», και μιας «αδύναμης» προεδρίας από μη πολιτικό πρόσωπο, η επιλογή προσώπου από τα «σπλάχνα» της ΝΔ φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο για τον πρωθυπουργό.

Και αυτό γιατί:

1ον) Συντελεί στην ενότητα όλων των διαφορετικών απόψεων και σχηματισμών («μητσοτακικών», «καραμανλικών», «σαμαρικών») εντός και εκτός Βουλής.

Λέμε και εκτός Βουλής, γιατί το 39% που ψήφισε και έδωσε αυτοδυναμία στη ΝΔ δεν πρόκειται να δεχθεί αδιαμαρτύρητα μια επιλογή προσώπου που κατά το παρελθόν ήταν απέναντί του…

2ον) Θα υπάρχει συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό, χωρίς ενδεχόμενη «πεπονόφλουδα» λόγω καταγωγής του πρώτου από άλλο κόμμα.

3ον) Θα συνδράμει στην υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, αφού ως μέλος της παράταξης έχει ασπασθεί όλες τις δεσμεύσεις του.

Ποιος μπορεί να είναι ο εκλεκτός

Έχοντας παρακολουθήσει βήμα προς βήμα την πορεία της ΝΔ, από την πρώτη ημέρα έκδοσης της εφημερίδας μας, τον Μάιο του 2002, η δική μας επιλογή –αν όπως γίνεται στις χολιγουντιανές ταινίες είχαμε τη δυνατότητα να ήμαστε πρωθυπουργοί για μία ημέρα– θα ήταν δύο πρόσωπα: οι κ.κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς.

Ο μεν πρώτος –Δημ. Αβραμόπουλος– επειδή ως Επίτροπος είχε επισκεφθεί και είχε επαφή με όλους τους ηγέτες του κόσμου. Άρα, θα μπορούσε να μεταφέρει τις απόψεις του Κυριάκου και να προβάλει τις επιβαλλόμενες αντιρρήσεις αν κατά τις συζητήσεις έβλεπε ότι θίγονται τα συμφέροντα της χώρας μας, με διπλωματικό μεν τρόπο αλλά ακολουθώντας απαρέγκλιτα τη γραμμή της κυβέρνησης.

Για τον δεύτερο –Αντώνη Σαμαρά– δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια. Είναι ο πλέον κατάλληλος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι:

1ον) Ως πρώην πρωθυπουργός ξέρει με τα μικρά τους ονόματα όλους τους αρχηγούς κρατών του κόσμου.

2ον) Με τον πύρινο λόγο του, αν και όποτε χρειαστεί, μπορεί να πείσει όλους τους Έλληνες για την αναγκαιότητα κάποιας κυβερνητικής ενέργειας.

3ον) Με την αποδοχή του από την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας –αφού οι περισσότεροι ανεδείχθησαν βουλευτές κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του– αλλά και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος –κάτι που έγινε εμφανές στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ–, θα ενώσει την παράταξη, που βεβαίως δεν ξεχνά ότι, χάρη στην πολιτική του επί πρωθυπουργίας του, η χώρα θα είχε βγει από τα μνημόνια εάν οι νυν ΣΥΡΙΖΑίοι και τότε μέλη της κυβέρνησης –βλ. Κουβέλης και ο μέντοράς του μεγαλοεπιχειρηματίας– δεν φρόντιζαν να τον «ρίξουν» μέσω της επιλογής του ΠτΔ, δυο-τρεις μήνες πριν από την υλοποίηση της πολιτικής του.

Βεβαίως υπάρχουν και οι λεγόμενοι «καραμανλικοί», όπως οι κ.κ. Νικήτας Κακλαμάνης, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Γιώργος Βλάχος, και κάποιοι άλλοι που όμως δεν συμπληρώνουν δεκάδα και που δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι την επιλογή Σαμαρά. Ως γνωστόν όμως, η πλειοψηφία μέσα στις συλλογικές ενέργειες μιας παράταξης είναι αυτή που καθορίζει τη λήψη αποφάσεων.

Όσον αφορά τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν χρειάζεται να αναφερθούμε λεπτομερώς στα ήδη γνωστά.

Τον βοήθησε στην εκλογή του για την αρχηγία της ΝΔ, και τον στήριξε στις εκλογές του Ιουλίου οργώνοντας όλη την Ελλάδα.

Η πιο σημαντική όμως στήριξή του στην παράταξη της ΝΔ ήταν η εμφάνισή του στη Βουλή, όταν συζητιόταν το θέμα της Novartis, με έτοιμες τις δέκα κάλπες, όταν δείχνοντας με το δάχτυλο τον Αλέξη Τσίπρα του είπε το ιστορικό: «Θα σας πάω μέχρι τέλους», δίνοντας έτσι έρεισμα στους νεοδημοκράτες να αψηφήσουν όλα τα εμετικά δημοσιεύματα του φιλοΣΥΡΙΖΑϊκού Τύπου, που με τη  φιλική συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου και της κας Τουλουπάκη είχαν προβληματίσει τους πολίτες για το εάν οι δέκα πολιτικοί «τα είχαν πιάσει» ή όχι.

Όλα τα παραπάνω υποθέτουμε και ελπίζουμε πως θα τα έχει σταθμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος, πριν πάρει τις αποφάσεις του για την επιλογή του καταλληλότερου προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Για το καλό της χώρας μας, αλλά και για το δικό του.

«Η ΑΠΟΨΗ»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα