Επιμένει η Μόσχα: Oι οβίδες που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία έχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο

Η χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου έχει δείξει σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις διαρκείας στους τοπικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον

Για σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό και αλλού μίλησε η Μόσχα, αναφερόμενη στη χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου στον πόλεμο στην Ουκρανία, αν τις προμηθεύσει η Βρετανία στον ουκρανικό στρατό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία θα βλάψει τους Ουκρανούς στρατιώτες, τον ευρύτερο πληθυσμό, και θα έχει επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας για δεκαετίες, ακόμη και για αιώνες.

Η Ρωσία έχει αντιδράσει οργισμένα στα σχέδια που ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Βρετανία για την αποστολή στην Ουκρανία οβίδων που, κατά την ίδια, περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συμβατική μορφή πυρομαχικών, αλλά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή δείχνει πως μέλη του ΝΑΤΟ στέλνουν όπλα με «πυρηνικά εξαρτήματα» στο Κίεβο.

«Η Δύση γνωρίζει πολύ καλά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση πυρομαχικών με απεμπλουτισμένο ουράνιο», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, ο επικεφαλής των Δυνάμεων Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής Προστασίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος είπε ότι τα στοιχεία για τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στα Βαλκάνια και στο Ιράκ δείχνουν σοβαρές και με διάρκεια αρνητικές επιπτώσεις στους τοπικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον.

Η αγροτική βιομηχανία της Ουκρανίας κινδυνεύει να υποφέρει «για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες, μελλοντικά», σχολίασε.

Οι επικριτές της χρήσης του απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως ο Διεθνής Συνασπισμός για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου, υποστηρίζουν ότι η σκόνη που δημιουργείται από τέτοια όπλα εισπνέεται, ενώ τα πυρομαχικά που χάνουν τον στόχο τους μπορούν να μολύνουν το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ένα καλό εργαλείο για την καταστροφή ενός σύγχρονου άρματος μάχης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι η χρήση οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου -σε σύγκριση με τα πυρομαχικά με βάση τους το βολφράμιο- «δεν έχει σημαντικά πλεονεκτήματα» στο πεδίο της μάχης.

Η Βασιλική Εταιρεία ανέφερε σε έκθεσή της το 2002 ότι οι κίνδυνοι για τα νεφρά και για άλλα όργανα από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι πολύ περιορισμένοι για τους περισσότερους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και για όσους κατοικούν στην περιοχή της σύγκρουσης.

Η Ρωσία είναι επίσης γνωστό ότι παράγει όπλα που χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο μαζί με περίπου 20 άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Διεθνή Συνασπισμό για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα