Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις ο Κυριάκος

Την Τετάρτη το μεσημέρι κατά την πρώτη παρουσίαση των 14 θεσμικών φορέων που θα συμμετάσχουν στο Forum «Η Ελλάδα το 2040», το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο με στόχο να χαρτογραφήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Ελλάδας σε βάθος εικοσαετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβασή του ανέδειξε το όραμά του για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Του Μ.ΚΕ.

«Να σκεφτούμε πιο υπερβατικά, πιο τολμηρά, για να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε πώς θα είναι ο κόσμος σε 20 χρόνια από τώρα, ποιες είναι οι προκλήσεις, ποιες είναι οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας, πέρα και πάνω από τους περιορισμούς και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα πλαίσια των βραχυπρόθεσμων πολιτικών πρωτοβουλιών», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και φυσικά μέσω αυτής της παρέμβασης ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει στη νέα εποχή μέσω των μεταρρυθμίσεων που θα της δώσουν την απαραίτητη ώθηση.

 Σαφές μήνυμα

Εξάλλου, μόνο και από τις επισκέψεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός στα υπουργεία είναι επί τούτου. Και τα τρία υπουργεία έχουν ανοιχτές μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες, ή και διαύλους με την Κομισιόν ενόψει των πόρων που θα εισέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και φυσικά στέλνει μήνυμα για το πόσο σοβαρό είναι το δύσκολο στοίχημα της επόμενης ημέρας μετά την πανδημία που είναι η μάχη της αξιοποίησης των κοινοτικών χρημάτων και η προώθηση των βασικών στόχων.

Στο υπουργείο Εσωτερικών συζήτησαν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Μία αλλαγή που στο Μαξίμου την θεωρούν ουσιώδη μεταρρύθμιση, καθώς έτσι εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, δίχως υπόγειες συναλλαγές. Και ισχυροί ΟΤΑ θα δώσουν άλλη ώθηση στην εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στο υπουργείο Εργασίας δεν είναι μόνο η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει για τη χώρα και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στα ταμεία να πάρουν ανάσα και να προσφέρει βιωσιμότητα στην επικουρική ασφάλιση.

Αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας θα τρέξει αρκετά έργα από τη λίστα του σχεδίου που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο επόμενος σταθμός είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο επίσης έχει νέα ηγεσία μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι συνυφασμένο με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Με τις επισκέψεις αυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει σαφές μήνυμα για τη σημασία των δράσεων που προετοιμάζει η Ελλάδα στο πλαίσιο των 32 δισ. ευρώ που αναμένει η Ελλάδα (13 δισ. ευρώ ως δάνεια και 19 δισ. ευρώ ως επιχορηγήσεις), τα οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις ξεπερνώντας τα 40 δισ. ευρώ.  Διόλου τυχαίο πως ο προϋπολογισμός προβλέπει οι επενδύσεις να αυξηθούν το 2021 με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 23,2%. Τα μέτρα στήριξης ανέρχονται φέτος 7,5 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να επιδράσουν θετικά στο πραγματικό ΑΕΠ κατά  2,5% του ΑΕΠ του 2020, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συμβάλλουν κατά 2,1%.

Οι συνολικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (υγειονομική, οικονομική, μεταναστευτική, φυσικών καταστροφών) αναμένεται να υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ το 2021, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης επιστρέφουν σε θετικό πρόσημο φέτος, με  προσδοκία το πραγματικό ΑΕΠ να ανακτήσει φέτος το 70-80% των απωλειών του 2020. Οι δηλώσεις, λοιπόν, που έκανε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Ενέργειας ήταν εστιασμένες στις επενδύσεις, τονίζοντας πως «λίγο παραπάνω από το 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχετίζονται με δράσεις που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον».

Επιμένει στην αξιοποίηση των κονδυλίων από την Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ποια έργα θα τρέξουν άμεσα

Οι πόροι από το Ταμείο υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ για το 2021, με την προκαταβολή ύψους 2,1 δισ. ευρώ να εκταμιεύεται κατά τον Ιούνιο, όμως το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο θέλει να αρχίσει τις δράσεις πριν καταφθάσουν οι πόροι. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελική κατάρτιση των επιλέξιμων δράσεων και έργων, ενώ  σε συνεννόηση βρίσκονται επίσης τα αρμόδια υπουργεία με την ειδική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα στείλει η Ελλάδα το τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ εντός του Ιανουαρίου το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή ώστε να αρχίσουν να τρέχουν τα έργα.

Τα επενδυτικά έργα και ο μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν  με ένταξή τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι:

  • νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021,
  • τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές,
  • δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση,
  • πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.ά.

Προσφορά στις νέες γενιές

Αυτά, λοιπόν, που ανέφερε ο πρωθυπουργός με αυτά που είπε κατά την εκδήλωση για το εμβληματικό 2021 είναι περίπου τα ίδια και επί της ουσίας έχουν το βλέμμα στα επόμενα χρόνια στη μετά πανδημία εποχή. «Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν αποτελούν απλά μία ευκαιρία να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας και να αξιολογήσουμε συνολικά την ιστορική μας διαδρομή, αλλά έχουμε και την υποχρέωση να προδιαγράψουμε το μέλλον μας – και το μέλλον μας, όπως σας είπα, πρέπει να το δούμε μακροπρόθεσμα και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα», λέει διαρκώς ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη προσφορά στις επόμενες γενιές από το να προβληματιστούμε ειλικρινά για αυτές τις νέες τάσεις, αλλά και για τα πολύ σημαντικά ηθικά και πολιτικά διλήμματα που οι σημαντικές αυτές εξελίξεις θα μας υποχρεώσουν να αντιμετωπίσουμε».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα