Επιπλέον 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνονται μήνα με τον μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανήλθε στα τέλη Οκτωβρίου στα 62,88 δισ. ευρώ από 61,95 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό, το 1,56 δισ. ευρώ αφορά σε ρυθμισμένες οφειλές. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι οι εισπρακτικές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού κινήθηκαν εντός των στόχων του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, αναστρέφοντας πλήρως την τάση απόκλισης που είχε διαμορφωθεί κατά τους πρώτους μήνες του έτους. «Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί αξιόπιστο εχέγγυο για την επίτευξη των στόχων στα έσοδα με την ολοκλήρωση του 2013», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Πρέπει να αναφέρουμε πως οι εισπράξεις φόρων στις ΔΟΥ κατέγραψαν υπέρβαση του στόχου κατά 3% τον Οκτώβριο, ενώ έχει επιτευχθεί με οριακή απόκλιση και ο στόχος των εισπράξεων σε διάστημα δεκαμήνου. Το ίδιο ισχύει και για τις εισπράξεις ΦΠΑ, καθώς καταγράφηκε υπέρβαση σε ποσοστό 6,8% του στόχου για τον Οκτώβριο και 2,3% για το 10μηνο. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους ΠΟΕ (παρελθόντων οικονομικών ετών). Συγκεκριμένα, για το μήνα Οκτώβριο 2013 έχουν εισπραχθεί από τους εν λόγω φόρους 223 εκατ. ευρώ έναντι 118 εκατ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με την πορεία ανάκτησης ληξιπροθέσμων οφειλών, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως διατηρείται η θετική διαφορά επί των συνολικών εισπράξεων στα 472 εκατ. ευρώ (ήτοι από 1.974 εκατ. ευρώ συνολικές εισπράξεις το δεκάμηνο 2012 σε 2.446 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2013).

Στην ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι οι συνολικές εισπράξεις ληξιπροθέσμων δεκάμηνου έχουν ήδη αγγίξει τα επίπεδα εισπράξεων της αντίστοιχης κατηγορίας οφειλών, όλου του 2012. Μάλιστα, οι μηνιαίες εισπράξεις του Οκτωβρίου 2013 ήταν τόσο σε ό,τι αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα (215,8 εκατ. ευρώ) όσο και στο σύνολό τους (314,4 εκατ. ευρώ) οι υψηλότερες του τρέχοντος έτους.

«Υπερκαλύπτοντας τις όποιες απώλειες είχαν καταγραφεί για ειδικούς λόγους στο οκτάμηνο, οι εισπράξεις στο δεκάμηνο κινούνται εντός των στόχων. Με έμφαση στην εφαρμογή των νόμων και την καθολική φορολογική συμμόρφωση, συνεχίζουμε να κινούμαστε πλησίστιοι στην κατεύθυνση επίτευξης των προβλεπομένων από τον Κρατικό προϋπολογισμό μεγεθών», σχολίασε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα