ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ: Αλλάξαμε πολιτική για τα Σκόπια;

Ανεξήγητα χαλαρή η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας που μοιάζει να έχει αδρανοποιήσει το όπλο του βέτο

Ο εναρκτήριος στίχος ενός ποιήματος που γράφτηκε για να εξυμνήσει την επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821, αλλά κακοποιήθηκε χρησιμοποιούμενος στον ύμνο της μεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, τα έφερε έτσι η ιστορική συγκυρία να ταιριάξει γάντι στην αντίδραση της Ελλάδας στην επίσημη είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Διότι και στη σύγχρονη εκδοχή της η αναρώτηση του ποιητή παραμένει αναπάντητη αλλά και πολιτικά ανεξήγητη: «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα;»

Το τηλέφωνο στα Σκόπια χτύπησε, και στην άλλη γραμμή ήταν μια γνώριμη φωνή από την Ελλάδα. «Αν πριν από 3 χρόνια εσύ, εγώ και ο Νίκος (Κοτζιάς) με τον Νικολάι (Ντιμιτρόφ) είχαμε πει ότι θα γίνονταν όλα αυτά, κανένας δεν θα μας πίστευε», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ, αφού πρώτα τον είχε συγχαρεί για την επίσημη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και την επικύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Οι διαρροές από πηγές προσκείμενες στην πλατεία Κουμουνδούρου ανέφεραν ότι ο παραιτημένος από την πρωθυπουργία της χώρας του (στις 2/1/2020) Ζάεφ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρώην πρωθυπουργό, τονίζοντας από την πλευρά του τη σημασία που έχουν τα βήματα της χώρας του για τις διμερείς σχέσεις, την περιοχή και την Ευρώπη. Αυτό που δεν αποκάλυψαν οι ίδιες διαρροές ήταν το πόσο άνοιξε η καρδιά και πλάτυνε το χαμόγελο στα χείλη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όταν διάβασε τα… συχαρίκια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς τα Σκόπια. «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ό μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ., την οποία έκαναν σημαία στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ανεξήγητη στάση του κ. Δένδια οδηγεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νεοδημοκράτες σε «λογική» συμπερασμάτων που αλλοιώνουν τα πραγματικά γεγονότα, αφού αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε συνειρμούς του τύπου «το 2008 η Ελλάδα έκανε λάθος». «ο Τσίπρας είχε δίκιο και η ΝΔ άδικο», «δικαιώθηκε ο αγώνας των Σκοπιανών».

«Καλώς ήλθε η ΝΔ στο μέτωπο της λογικής»

Πρώτος και καλύτερος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που σε δικό του «τιτίβισμα» στο twitter καλωσόρισε «τη ΝΔ στο μέτωπο λογικής και πατριωτικού συμφέροντος που χάραξε η συμφωνία των Πρεσπών. Είναι θετικό ότι έστω και τώρα παραδέχεται πως κορόιδευε όλη την Ελλάδα όταν υποδαύλιζε το μίσος και τον εθνικό διχασμό για μικροκομματικά συμφέροντα».

Άλλα προεκλογικά, άλλα τώρα…

Έστω και υπεραπλουστευμένη, δεν παύει η αντίδραση του πορτ-παρόλ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φέρνει σε θέση άμυνας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό διότι σχεδόν σύσσωμα τα στελέχη της παράταξης είχαν αντιταχθεί σφόδρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και τώρα η ελληνική  «γαλάζια» διπλωματία ξεχειλίζει από γαλατική ευγένεια για την «πρόοδο» των βορειοδυτικών γειτόνων, εμφανιζόμενη όμως ανακόλουθη στα όσα προεκλογικά υποστήριζε για το θέμα.

Φυσικά στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οδό Πειραιώς αρνούνται μετά βδελυγμίας την εκτίμηση περί ανακολουθίας, επικαλούμενοι παλαιότερες τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι Πρέσπες είναι μία εθνικά επιζήμια συμφωνία που κληροδοτήθηκε στη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεδομένου ότι δεν προβλέπει τρόπους αλλαγής «το μόνο  που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε την εφαρμογή της».

Όντως έτσι ακριβώς το είχε πει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε της ΔΕΘ ως πρωθυπουργός στις 8 Σεπτεμβρίου του 2019. Εξίσου αλήθεια είναι όμως ότι 8 μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2019, στην περίφημη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξιφούλκησε κατά της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στέλνοντας ένα ξεκάθαρο όπως το χαρακτήρισε μήνυμα. Ποιο ήταν αυτό; Ότι «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών (σ.σ. εννοούσε ότι ως πρωθυπουργός δεν θα συναινεί αυτόματα στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων). Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους – μέλους της Ε.Ε. Δηλαδή το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, να ανοίγει και να κλείνει επιμέρους κεφάλαια ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξη των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας αρνούμαι να το απεμπολήσω».

Τα μπρος-πίσω με το βέτο

Για να μην κάνουμε δίκη προθέσεων, δεν αποκλείεται ο νυν πρωθυπουργός να κρατά στη φαρέτρα του το όπλο του βέτο για κάποιο από τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι και με την ιστορική αλήθεια, το μοναδικό μπλόκο στις διαπραγματεύσεις εισδοχής των Σκοπίων (σ.σ. και της Αλβανίας) στην Ε.Ε. το έχει θέσει μέχρι στιγμής η μη έχουσα «έννομο συμφέρον» Γαλλία του Εμμανουέλ Μακρόν και όχι η Ελλάδα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, σε συνέντευξη που παραχώρησε εκείνο τον καιρό στους βρετανικούς «Financial Times» ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λάθος» το γαλλικό βέτο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα «ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί».

Προφανώς η ευχή Μητσοτάκη έπιασε και μέσα σε λίγες ώρες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 26 & 27 Μαρτίου 2020, και η επίσημη εμβάπτιση της Βόρειας Μακεδονίας στην κολυμπήθρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έγινε και το «λάθος» διορθώθηκε, αφού οι χώρες μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Αδιόρθωτος» ο Σαμαράς

Τελικά, ο μόνος… αδιόρθωτος της ιστορίας φαίνεται να παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρά τη λάσπη που έχει δεχτεί (και) πασχίζει δονκιχωτικά να πείσει ότι παρά τις δυσκολίες είναι απαραίτητο οι μελλοντικές κυβερνήσεις να βρουν τρόπο να επαναδιαπραγματευτούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτήν τη φορά προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και όχι των διεθνιστικών επιταγών. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως, μέχρι να αποδειχτεί το δίκιο του πρώην πρωθυπουργού, στα Σκόπια θα απολαμβάνουν τη χαρά τους και στην Αθήνα θα πανηγυρίζουμε τις… τρομάρες μας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα